Ένας αστεροειδής αναμένεται να περάσει κοντά στη Γη την Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ανιχνευτή αστεροειδών της NASA.
Δείτε επίσης: Τελικά, θα πέσει ο αστεροειδής 2007 FT3 στη Γη το 2024; Τι λέει η NASA;
Ο αστεροειδής που εντοπίστηκε, έχει ονομαστεί 2024 BT3, σύμφωνα με το Κέντρο για την Μελέτη των Κοντινών Αντικειμένων της Γης (CNEOS) στο Εργαστήριο Κίνησης Διαστήματος της NASA (JPL). Η τροχιά του θα τοποθετήσει τον αστεροειδή, πολύ μακριά από τη Γη και αυτό σημαίνει ότι βρισκόμαστε αναμφισβήτητα στην εποχή των αστεροειδών. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από το εργαλείο NASA’s Eyes on Asteroids, ο αστεροειδής 2024 BT3 έχει διάμετρο περίπου 14,8 μέτρα.
Είναι πιθανό να συμβεί μια πτώση αστεροειδούς στη Γη φέτος. Πράγματι, ήδη συνέβη όταν ένας αστεροειδής μεγέθους περίπου όσο δύο πάπιες συγκρούστηκε με τη Γερμανία τον Ιανουάριο. Ο αστεροειδής καταστράφηκε εντελώς σε μια μπάλα φωτιάς, χωρίς να προκαλέσει καμία ζημιά, υποδηλώνοντας ότι είχε λιγότερη επίδραση από άλλους που έχουν πέσει στη Γη παλιότερα.
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
Δείτε ακόμα: Αστεροειδής πέρασε σε απόσταση μόλις 4.000 χιλιομέτρων από τη Γη
Αστεροειδής σε αυτό το μέγεθος δεν είναι πιθανό να προκαλέσει ζημιά, ακόμα κι αν συγκρουστεί με τη Γη.
Οι επιστήμονες της NASA ανέπτυξαν έναν τρόπο που ελπίζουν να εμποδίσει έναν αστεροειδή να χτυπήσει τη Γη, γνωστό ως DART (Double Asteroid Redirection Test), που κατάφερε να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς χωρίς να έχει καμία συνέπεια για τη Γη. Δυστυχώς, ακόμα δεν έχουμε ξεπεράσει εντελώς τις προκλήσεις αυτές.
Παραμένει η ανησυχία για ομάδες αστεροειδών, όπως μια υποθετική ομάδα “Δεκαπέντε” από αυτούς που θα μπορούσαν να έρθουν μαζί, καθώς δεν έχουμε αρκετά διαθέσιμα διαστημόπλοια DART. Δεύτερον, πρέπει να ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να τους δούμε να έρχονται και όχι να είναι κάπου κρυμμένοι από την αντανάκλαση του Ήλιου.
Δείτε επίσης: Αστεροειδής ανακαλύφθηκε λίγες ώρες πριν εκραγεί πάνω από το Βερολίνο
Δυστυχώς, όσο κι αν θα θέλαμε να είμαστε προετοιμασμένοι απέναντι σε αστεροειδείς, θα ήταν λάθος να πούμε ότι είμαστε απόλυτα ασφαλείς από μελλοντικές καταστροφές.
Πηγή: jpost