ΑρχικήsecurityΟυκρανία: Σύλληψη hacker για παροχή βοήθειας στη Ρωσία

Ουκρανία: Σύλληψη hacker για παροχή βοήθειας στη Ρωσία

Οι υπηρεσίες ασφαλείας στην Ουκρανία συνέλαβαν έναν hacker που πιστεύεται ότι στόχευε εγχώριους κυβερνητικούς ιστότοπους και παρείχε πληροφορίες στη Ρωσία για να πραγματοποιήσει πυραυλικές επιθέσεις στην πόλη Χάρκοβο.

Ουκρανία Ρωσία hacker

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) αποκάλυψε ότι η ειδική μονάδα της στον κυβερνοχώρο έχει ταυτοποιήσει το άτομο, το οποίο κατηγορείται για συνεργασία με τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών, την FSB.

Ο hacker κατηγορείται για κατασκοπεία ουκρανικών στρατιωτικών sites

Ο hacker φέρεται να κατασκόπευε και να ενημέρωνε τη Ρωσία σχετικά με την τοποθεσία της στρατιωτικής υποδομής στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας. Για παράδειγμα, ενημέρωνε για τις τοποθεσίες της ουκρανικής αεράμυνας και τις θέσεις πυροβολικού. Ο κρατούμενος έστελνε screenshots ηλεκτρονικών χαρτών στην FSB με τις συντεταγμένες των Ουκρανών.

Δείτε επίσης: Microsoft: Οι Ρώσοι hackers Midnight Blizzard στοχεύουν όλο και περισσότερους οργανισμούς

Για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις αμυντικές δυνάμεις, ο άνδρας περπάτησε στην περιοχή και κατέγραψε κρυφά πιθανές τοποθεσίες Ουκρανών υπερασπιστών“, ανέφερε η ανάρτηση του SSU.

Λέγεται ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε αυτές τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσει δύο πυραυλικές επιθέσεις στην πολιτική υποδομή της πόλης, συμπεριλαμβανομένου ενός τοπικού νοσοκομείου.

Επιπλέον, η SSU είπε ότι ο hacker ακολουθούσε τις οδηγίες της FSB για μια σειρά επιθέσεων DDoS σε ιστότοπους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Η Ρωσία στρατολογεί Ουκρανούς κατασκόπους

Σύμφωνα με την ουκρανική υπηρεσία, ο συλληφθείς είναι επαγγελματίας IT και κάτοικος του Χάρκοβο. Φαίνεται ότι προσλήφθηκε από την FSB μέσω ενός καναλιού Telegram.

Δείτε επίσης: Ρώσος hacker φυλακίζεται για τη συμμετοχή του στο Trickbot malware

Η SSU ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε κινητά τηλέφωνα, φορητό υπολογιστή και μονάδες flash, που χρησιμοποιήθηκαν για επιθέσεις κατά της Ουκρανίας.

Ο ύποπτος βρίσκεται υπό κράτηση και μπορεί να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης έως και 12 ετών.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η SSU ανέφερε ότι η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών παραβίασε κάμερες παρακολούθησης για να κατασκοπεύσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Ουκρανίας και τις κρίσιμες υποδομές στο Κίεβο. Η υπηρεσία προειδοποίησε τους Ουκρανούς πολίτες ότι η δημοσίευση βίντεο από την επιχείρηση των αμυντικών δυνάμεων αποτελεί ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση.

Η σύλληψη του hacker μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κυβερνοασφάλεια. Με την απομάκρυνση ενός καίριου παίκτη από το πεδίο, η δυνατότητα της Ρωσίας να διεξάγει κυβερνοεπιθέσεις μπορεί να επηρεαστεί.

Δείτε επίσης: Hewlett Packard Enterprise: Ρώσοι hackers παραβίασαν emails

Επίσης, η σύλληψη αυτή μπορεί να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλους κυβερνοεγκληματίες, δείχνοντας ότι οι δράσεις τους έχουν συνέπειες και δεν θα παραμείνουν ατιμώρητες.

Τέλος, η σύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη διεθνή συνεργασία στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς οι χώρες αναγνωρίζουν την ανάγκη για συντονισμένη δράση για την αντιμετώπιση των κυβερνοαπειλών.

Πηγή: www.infosecurity-magazine

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS