ΑρχικήinetΗ μνήμη RAM του υπολογιστή έχει τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των τελευταίων 25...

Η μνήμη RAM του υπολογιστή έχει τη μεγαλύτερη αναβάθμιση των τελευταίων 25 ετών

Οι σημερινοί υπολογιστές χρησιμοποιούν είτε SO-DIMM είτε Low-power DDR (LPDDR) RAM. Το LPDDR υπερέχει του DDR5 όσον αφορά την ταχύτητα και παρέχει μία μορφή που μειώνει την κατανάλωση ενέργειας και τον απαιτούμενο χώρο, ενισχύοντας παράλληλα την απόδοση. Ωστόσο, η μνήμη LPDDR δεν είναι αποσπώμενη και πρέπει να κολληθεί στην κύρια πλακέτα του υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι η αντικατάστασή της για επισκευές ή αναβαθμίσεις δεν είναι πρακτική.

Δείτε επίσης: Πώς να αναβαθμίσετε τη μνήμη RAM;

μνήμη RAM

Το CAMM είναι ένα νέο μέγεθος για τη μνήμη RAM φορητού υπολογιστή που μόλις υιοθετήθηκε από τον οργανισμό JEDEC Solid State Technology Association και ονομάστηκε CAMM2. Αυτή η τεχνολογία είναι πιο λεπτή και γρηγορότερη από το πρότυπο SO-DIMM, υπόσχεται μία ώθηση ταχύτητας για τους μελλοντικούς φορητούς υπολογιστές. Αυτό δεν είναι όμως το μόνο πλεονέκτημα που προσφέρει. 

Το LPCAMM2 αξιοποιεί τα οφέλη των εξαρτημάτων LPDDR5X, αλλά με μοντουλαρισμένη μορφή. Αυτό αντιπροσωπεύει την πρώτη πρόσβαση σε μια μοντουλαρισμένη λύση μνήμης βασισμένη σε LPDDR, επαναστατώντας τον τομέα για σχεδιαστές και χρήστες. Θα είναι επίσης ιδιαίτερα ωφέλιμο για τους φορείς κέντρων δεδομένων, μείωνοντας την κατανάλωση ενέργειας.

Το LPCAMM2 επιτρέπει τη στοίβαξη έως και 16 στοιχείων DRAM σε ένα μόνο πακέτο, μειώνοντας την αρχιτεκτονική μνήμης και εξοικονομώντας χώρο στους φορητούς υπολογιστές (το μέγεθος παίρνει έως και 64% λιγότερο χώρο από μια στοίβα dual-SO-DIMM), ανοίγοντας τον δρόμο για πιο λεπτά, ελαφριά σχέδια φορητών υπολογιστών.

Δείτε ακόμα: Καμία αναβάθμιση στη RAM του Galaxy S24 – Μπλόκαρε στα 8GB/12GB

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, το LPCAMM2 απαιτεί έναν νέο τύπο υποδοχής, ο οποίος αυξάνει το κόστος. Ωστόσο, λειτουργεί ως μία μοναδική ενότητα μνήμης σχεδιασμένη να καλύπτει και τα δύο κανάλια μνήμης (συνολικά 128 bits), πράγμα που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση κόστους στο μέλλον.

αναβάθμιση

Θεωρητικά, το LPCAMM2 είναι μια ιδανική λύση για τη μνήμη, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο για να υιοθετηθεί πλήρως από τους κατασκευαστές φορητών υπολογιστών. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο εμπόδιο που αντιμετωπίζει. Οι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Apple ενσωματώνουν μνήμη απευθείας στον επεξεργαστή, μια προσέγγιση που απομακρύνει τα παραδοσιακά φράγματα και καθιστά τη RAM πολύ πιο αποδοτική. Η άφιξη του LPCAMM2 είναι μια εξαιρετική είδηση, αλλά φαίνεται απίθανο να ανασταλεί ή να ανατραπεί αυτή η τάση.

Η RAM (Random Access Memory) είναι ένας τύπος μνήμης υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την προσωρινή αποθήκευση δεδομένων και εντολών που ο υπολογιστής χρειάζεται για την άμεση εκτέλεση εργασιών. Αυτό σημαίνει ότι η RAM είναι ουσιαστικά ο ‘εργασιακός χώρος’ του υπολογιστή. Ένας από τους βασικούς ρόλους της RAM είναι η υποστήριξη της ταχύτητας και της απόδοσης του υπολογιστή. Όσο περισσότερη RAM διαθέτει ένας υπολογιστής, τόσο περισσότερες εφαρμογές και διεργασίες μπορεί να χειριστεί ταυτόχρονα χωρίς να επιβραδύνει τη λειτουργία του.

Δείτε επίσης: Η σειρά Galaxy S24 προσφέρει περισσότερη μνήμη RAM από ό,τι νομίζετε

Η RAM επίσης επιτρέπει την ταυτόχρονη εκτέλεση εργασιών (multitasking). Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να έχετε ανοιχτές πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, όπως ένα λογιστικό πρόγραμμα, έναν browser ιστού και ένα πρόγραμμα επεξεργασίας κειμένου, και να μεταβαίνετε από το ένα στο άλλο χωρίς καθυστερήσεις.

Τέλος, η RAM είναι επίσης υπεύθυνη για την αποθήκευση και την πρόσβαση σε δεδομένα σε τυχαία σειρά. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής μπορεί να προσπελάσει οποιαδήποτε πληροφορία αποθηκευμένη στη RAM, ανεξάρτητα από τη θέση της, με την ίδια ταχύτητα.

Πηγή: techradar

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS