ΑρχικήsecurityKyivstar: Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας υπέστη κυβερνοεπίθεση

Kyivstar: Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας υπέστη κυβερνοεπίθεση

Η Kyivstar, ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας που εξυπηρετεί πάνω από 25 εκατομμύρια χρήστες, έχει υποστεί κυβερνοεπίθεση που επηρεάζει τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και δεδομένων.

Kyivstar κυβερνοεπίθεση Ουκρανία

Ο επίσημος ιστότοπος της εταιρείας βρέθηκε εκτός σύνδεσης, αλλά η εταιρεία ενημέρωσε τους συνδρομητές σχετικά με την κυβερνοεπίθεση μέσω των καναλιών της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σήμερα το πρωί, γίναμε στόχος μιας ισχυρής επίθεσης hacking. Προκάλεσε τεχνική βλάβη, με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μην είναι διαθέσιμες προσωρινά“, αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Kyivstar.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση στα ΗΑΕ δείχνει γραφικό περιεχόμενο από τη Γάζα

Ο ουκρανικός πάροχος τηλεπικοινωνιών ανέφερε το περιστατικό στις αρχές επιβολής του νόμου και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Η SSU (Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας) κίνησε ποινικές διαδικασίες βάσει 8 άρθρων του ποινικού κώδικα της Ουκρανίας και δήλωσε ότι οι ειδικοί της πράκτορες έχουν ξεκινήσει έρευνες για τη διερεύνηση του περιστατικού και την ανακάλυψη των ενόχων.

Το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Διαδικτύου, NetBlocks, επιβεβαίωσε ότι οι υπηρεσίες διαδικτύου μέσω Kyivstar δεν ήταν διαθέσιμες, καταδεικνύοντας απότομη πτώση του traffic από χθες το πρωί, που έλαβε χώρα το περιστατικό.

Η Kyivstar έσπευσε να εξηγήσει ότι η κυβερνοεπίθεση δεν έχει θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένων των πελατών/συνδρομητών και ότι όλοι οι συνδρομητές που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες του παρόχου θα λάβουν αποζημίωση.

Προς το παρόν, δεν γνωρίζουμε ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον πάροχο τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας, Kyivstar. Ωστόσο, τόσο ο CEO της εταιρείας όσο και η SSU άφησαν να εννοηθεί ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται Ρώσοι hackers και ότι το περιστατικό συνδέεται με το συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Για όσους επλήγησαν από τη διακοπή, η Vodafone Ukraine δήλωσε στο X ότι η υπηρεσία περιαγωγής τους είναι διαθέσιμη. Από την αρχή του πολέμου, οι ουκρανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών έχουν δημιουργήσει ένα ανθεκτικό σύστημα δωρεάν εσωτερικής περιαγωγής. Όταν ένας πάροχος δεν είναι διαθέσιμος, οι χρήστες μπορούν να μεταβούν στο δίκτυο άλλου παρόχου ώστε να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και διαδικτύου.

Δείτε επίσης: Μία στις πέντε επιχειρήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο πλήττονται από κυβερνοεπιθέσεις

Επιπλέον, ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Igor Klimenko, δήλωσε σε τοπικά μέσα ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους αριθμούς έκτακτης ανάγκης 101, 102 και 112 υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ είναι δυνατή η επικοινωνία με συγγενείς πηγαίνοντας στην πλησιέστερη αστυνομία ή πυροσβεστική υπηρεσία.

Επιθέσεις σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών και συνέπειες

Οι συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης σε έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών μπορούν να είναι σοβαρές και επηρεάζουν τόσο την επιχείρηση όσο και τους πελάτες της. Ένας πάροχος τηλεπικοινωνιών αντιμετωπίζει πολλά είδη κυβερνοεπιθέσεων, όπως διακοπή υπηρεσιών, κλοπή δεδομένων, διαρροή προσωπικών πληροφοριών και καταστροφή υποδομών.

Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή των υπηρεσιών του παρόχου τηλεπικοινωνιών, προκαλώντας απώλεια συνδέσεων και πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πελάτες του. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην επιχείρηση, καθώς οι πελάτες μπορεί να μην είναι ικανοποιημένοι και να απομακρυνθούν από τον πάροχο τηλεπικοινωνιών.

Kyivstar κυβερνοεπίθεση
Kyivstar: Ο μεγαλύτερος πάροχος τηλεπικοινωνιών της Ουκρανίας υπέστη κυβερνοεπίθεση

Η κλοπή δεδομένων είναι μια άλλη πιθανή συνέπεια μιας κυβερνοεπίθεσης σε έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως προσωπικά δεδομένα, πιστωτικές κάρτες και εμπιστευτικά έγγραφα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της ιδιωτικότητας των πελατών και να προκαλέσει οικονομική ζημιά.

Δείτε επίσης: Nissan: Διερευνά κυβερνοεπίθεση που επηρέασε συστήματά της

Η καταστροφή των υποδομών είναι μια άλλη συνέπεια μιας κυβερνοεπίθεσης σε έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών. Οι επιτιθέμενοι μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στον εξοπλισμό και τις δομές του παρόχου, καθιστώντας τις υπηρεσίες μη λειτουργικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες διακοπές υπηρεσιών και οικονομικές απώλειες για τον πάροχο.

Επιπλέον, μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να προκαλέσει καταστροφικές επιπτώσεις στη φήμη και το κύρος του παρόχου τηλεπικοινωνιών. Οι πελάτες και οι επιχειρηματικοί εταίροι μπορεί να απομακρυνθούν λόγω της ανησυχίας για την ασφάλεια των δεδομένων και την αδυναμία του παρόχου να προστατεύσει τις υπηρεσίες τους.

Τέλος, οι συνέπειες μιας κυβερνοεπίθεσης σε έναν πάροχο τηλεπικοινωνιών μπορούν να επηρεάσουν την εθνική ασφάλεια και την οικονομία. Ένας πάροχος τηλεπικοινωνιών παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες για τη λειτουργία της κοινωνίας και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Μια κυβερνοεπίθεση μπορεί να προκαλέσει διαταραχές σε αυτές τις υπηρεσίες και να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία του κράτους.

Πηγή: www.bleepingcomputer.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS