ΑρχικήinetDotless domains: Οι συντομότερες διευθύνσεις URL του Διαδικτύου

Dotless domains: Οι συντομότερες διευθύνσεις URL του Διαδικτύου

Μπορεί να είστε εξοικειωμένοι με μερικούς από τους συντομότερους τομείς διαδικτύου, που χρησιμοποιούνται από μεγάλες εταιρείες, όπως το m.me και το fb.me από το Facebook (Meta) και το πρόγραμμα συντόμευσης διευθύνσεων URL t.co του Twitter.

Δείτε επίσης: Εκατοντάδες Pirate Bay Domains διαγράφηκαν από την Google!

Dotless domains

Ωστόσο, είναι πιθανό τα ζωντανά ονόματα τομέα να είναι ακόμη μικρότερα από αυτές τις επιλογές — και να μην περιέχουν τελείες, γνωστά ως Dotless domains.

Ο μηχανικός λογισμικού James Williams με έδρα το Λονδίνο έχει στρέψει την προσοχή όλων σε domain που είναι ακόμη μικρότερα από το ευρέως γνωστό g.co ή m.me.

Αν και η συντριπτική πλειονότητα των τομέων διαδικτύου περιέχει TLD που χωρίζονται με μία ή περισσότερες τελείες, αποδεικνύεται ότι δεν είναι απαραίτητο για έναν τομέα.

Θεωρητικά, για παράδειγμα, θα ήταν δυνατό για τις ρυθμιστικές αρχές του Διαδικτύου να επιτρέψουν σε τομείς ανώτατου επιπέδου (TLD) όπως το com να είναι από μόνοι τους έγκυροι και να έχουν έγκυρες εγγραφές DNS που επιλύονται σε διακομιστή. Εάν συνέβαινε αυτό, η πλοήγηση στη διεύθυνση http://com/ θα παρουσίαζε στον χρήστη μια ιστοσελίδα.

«Τίποτα δεν εμποδίζει τους χειριστές μητρώου TLD να παρέχουν εγγραφές A στις κορυφές των ζωνών TLD τους», εξηγεί ο Williams σε μια συνοπτική ανάρτηση ιστολογίου τον περασμένο μήνα.

Δείτε ακόμα: Το FBI κατάσχει domains που πωλούσαν υπηρεσίες DDoS

Ο Williams συγκέντρωσε μια λίστα με TLD που έχουν έγκυρες εγγραφές DNS A. Αν και δεν μπορεί να εμφανίζουν όλα τα TLD μια ιστοσελίδα όταν εισάγονται σε πρόγραμμα περιήγησης ιστού, ορισμένα από αυτά το κάνουν.

διευθύνσεις URL

Η επίσκεψη στη διεύθυνση http://ai/ στο Google Chrome παρουσιάζει για παράδειγμα μια έγκυρη ιστοσελίδα, στην οποία διαφορετικά μπορείτε να μεταβείτε από τη διεύθυνση: http://offshore.ai/.

Σε εσωτερικά δίκτυα που συνήθως υλοποιούνται από επιχειρήσεις, δεν είναι ασυνήθιστο να υπάρχουν Dotless domains που είναι προσβάσιμα από το εσωτερικό της εταιρείας. Για παράδειγμα, η μετάβαση στο http://intranet/ ή στο http://company/ ενδέχεται να παρουσιάζει έγκυρους ιστότοπους ορατούς μόνο από το προσωπικό και τους χρήστες στο εταιρικό δίκτυο.

Όμως, όταν πρόκειται για τον παγκόσμιο ιστό, αυτή η πρακτική δεν είναι ούτε ευρέως διαδεδομένη ούτε ενθαρρύνεται.

Το 2013, η ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου ICANN ενέκρινε ένα ψήφισμα που απαγορεύει τα Dotless domains και δηλώνει ότι η χρήση τους θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, καθώς αυτοί οι τομείς συνήθως αναμένεται να επιλυθούν σε τοπικό πλαίσιο (δηλαδή εταιρικό δίκτυο).

Δείτε επίσης: Microsoft: Εμπόδισε επιθέσεις κατά της Ουκρανίας καταργώντας domains της ρωσικής APT28

Τα Dotless domains θα απαιτούσαν τη συμπερίληψη, για παράδειγμα, εγγραφής A, AAAA ή MX στην κορυφή μιας ζώνης TLD στο DNS (δηλαδή, η εγγραφή σχετίζεται με την ίδια τη συμβολοσειρά TLD)“, αναφέρει η παλαιότερη ανακοίνωση του ICANN .

Τα Dotless domains δεν θα ήταν καθολικά προσβάσιμα και η χρήση τους δε συνιστάται. Ως αποτέλεσμα, η SSAC συνέστησε ότι η χρήση εγγραφών πόρων DNS όπως A, AAAA και MX στην κορυφή ενός τομέα ανώτατου επιπέδου (TLD) θα πρέπει να απαγορεύεται συμβατικά όπου ενδείκνυται και να αποθαρρύνεται σθεναρά σε όλες τις περιπτώσεις.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS