ΑρχικήYoutubeΑνακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Ανακαλύφθηκε αρχαίος ταφικός λίθος 3.000 ετών με ανάγλυφα σχέδια

Μια ομάδα αρχαιολόγων που εργάζεται στη νοτιοδυτική Ισπανία, ανακάλυψε έναν πέτρινο ταφικό λίθο της Εποχής του Χαλκού/Σιδηρού, που έχει λεπτομερή ανάγλυφα σχέδια και απεικονίζει τα φύλα και τους κοινωνικούς ρόλους στην προϊστορική εποχή. Η ανακάλυψη έχει ενθουσιάσει την ομάδα και τα αποτελέσματα αναμένεται να προκαλέσουν αρκετή εντύπωση.

Δείτε επίσης: Νέες εικόνες: Οι Νεάντερταλ μας έμοιαζαν πολύ περισσότερο απ’ ό,τι πιστεύουμε

ταφικός λίθος

Η ανασκαφή γίνεται στο 3.000 ετών αρχαίο ταφικό συγκρότημα των Λας Καπελανίας, στον δήμο Καναβεράλ ντε Λεόν, στην Ισπανία. Εδώ, οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει μια αρχαία στήλη, έναν όρθιο ταφικό λίθο με ανάγλυφα σχέδια που δηλώνουν ότι η περιοχή ανήκει σε σημαντικά άτομα. Στην ουσία, πρόκειται για μια είδους ταφόπετρας, αν και μερικές φορές μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και ως αφιερώματα ή αναμνηστικά.

Σε αυτήν την συγκεκριμένη πέτρα, απεικονίζεται μια ανθρώπινη φιγούρα με προσεκτικά χαραγμένο πρόσωπο, χέρια και πόδια. Η φιγούρα φαίνεται να φοράει μια κορώνα και ένα κολιέ – συμβόλα που παραδοσιακά συνδέονται με τη γυναικεία μορφή – ωστόσο κρατάει επίσης δύο σπαθιά και έχει αρσενικά γεννητικά όργανα.

Δείτε ακόμα: Πάπυρος που περιέχει το Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών βρέθηκε δίπλα σε μούμιες

Ο συνδυασμός αυτών των χαρακτηριστικών στον ταφικό λίθο οδήγησε τους αρχαιολόγους να αναθεωρήσουν την κατανόησή τους για το φύλο όπως αναπαρίσταται από αυτά τα ανάγλυφα σχέδια, το οποίο μπορεί να ήταν πιο ευέλικτο από ό,τι προηγουμένως υπέθεταν. Φαίνεται ότι τέτοια σύμβολα δεν περιορίζονταν απαραιτήτως σε ένα συγκεκριμένο φύλο.

Αυτή δεν είναι η μόνη στήλη που έχει βρεθεί σε αυτή την τοποθεσία. Μέχρι στιγμής, οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει άλλες δύο πέτρες που παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τα τελετουργικά της ταφής από αυτήν την εποχή.

Η τοποθεσία του νεκροταφείου Las Capellanías βρίσκεται σε ένα σημαντικό φυσικό μονοπάτι που συνδέεται με μια εκβολή ποταμού.

Δείτε επίσης: Ανασκαφή τάφου 2.300 ετών: Ανακαλύφθηκε γυναίκα που ακολουθούσε το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Η ομάδα πιστεύει ότι η τοποθεσία των Λας Καπελανίας πάνω σε μια τόσο σημαντική οδό είναι σημαντική από μόνη της. Είναι πιθανόν ότι οι στήλες λειτούργησαν επίσης ως σήματα εδαφικής διαίρεσης και όχι μόνο ως ταφικοί λίθοι.

Πηγή: iflscience

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS