ΑρχικήSecurityΟι επιθέσεις IoT Malware αυξήθηκαν κατά 400%

Οι επιθέσεις IoT Malware αυξήθηκαν κατά 400%

Απαιτείται καλύτερη ασφάλεια: Οι επιθέσεις IoT malware σημείωσαν αύξηση 400%

Σύμφωνα με την Statista, ο αριθμός των κυβερνοεπιθέσεων στο IoT παγκοσμίως ξεπέρασε τα 112 εκατομμύρια πέρυσι. Είναι μια απίστευτη αναλογία, αν αναλογιστούμε ότι το 2018 ήταν περίπου 32 εκατομμύρια. Εντείνονται οι επιθέσεις μέσα σε πέντε χρόνια.

Η ταχεία εξάπλωση τους ευθύνεται στις εταιρίες, τις βιομηχανίες, τους οργανισμούς, τα μαγαζιά και πολλά άλλα οικοσυστήματα και δικτυώματα συσκευών που παραμένουν εκτεθειμένα και απροστάτευτα και κατά συνέπεια επιτίθονται και παραβιάζονται. Μιλώντας με νούμερα, αξίζει να αναφέρουμε πως μέσα στο χρονικό διάστημα μίας μόνο πενταετίας οι επιθέσεις από 32 εκατ. εκτοξεύτηκαν στις 112 εκατ. ετησίως.

Δείτε ακόμα: Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 153% των επιθέσεων ransomware

Αναλόγως αυξανόμενες όμως είναι και οι έρευνες που γίνονται από ειδήμονες στην ασφάλεια των δεδομένων και του IoT.

Δείτε επίσης: Κυβερνοεπίθεση διαταράσσει τις υπηρεσίες τοπικών νοσοκομείων

Τι φανέρωσαν οι έρευνες της εταιρείας Zscaler;

Η εταιρεία Zscaler ένα όνομα βαρύ στον χώρο των ερευνών της κυβερνοασφάλειας και στο πιο πρόσφατο της project, ερεύνησε με λεπτομερή ακρίβεια το τοπίο του IoT malware και μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα από την έρευνα της.

Μέσα σε διάστημα 6 μηνών, όσο κράτησε η έρευνα, κατάφερε μέσω της Zscaler Zero Trust Exchange πλατφόρμας να εντοπίσει, να αναλύσει και να αποκρούσει 300.000 επιθέσεις στραμμένες προς την κατεύθυνση διαφόρων συσκευών ΙοΤ.

Καίριας σημασίας ζήτημα και ανησυχία για την ασφάλεια τόσο σε ψηφιακά όσο και σε φυσικά επίπεδα αποτελεί αυτό το σύνολο των επιθέσεων καθώς σύμφωνα με την Zscaler: “αυτή η ευελιξία των χάκερς να ελίσσονται από το ένα δικτύωμα στο άλλο πιθανώς να διακινδυνεύει τις διαδικασίες παραγωγής και να απειλεί ολικά τις ΟΤ και IoT υποδομές και κυρίως στις βιομηχανίες αυτοκινήτων, πετρελαίου, πλαστικού και βαρέων κατασκευών”.

Δυστυχώς, τα θύματα τα οποία προηγουμένως έχουν υπέστη κυβερνοεπιθέσεις, μέχρι και σήμερα παραμένουν ευάλωτα και αποτελούν εύκολη λεία για τους hackers, διανύοντας έναν φαύλο κύκλο επιθέσεων.

Όπως ανέφερε η εταιρεία Zscaler: “Το οικογενειακό δέντρο malware «The Mirai and Gafyt» συνεχίζουν σταθερά για λογαριασμό 66% των φορτίων των επιθέσεων, δημιουργώντας botnets από παλαιότερα μολυσμένες συσκευές δικτυωμένες στο IoT, και κατά συνέπεια χρησιμοποιούνται για να λανσάρουν επιθέσεις εναντίων κερδοφόρων επιχειρήσεων”.

Δείτε ακόμα: Οι ερευνητές αποκαλύπτουν μια ακμάζουσα παραοικονομία για malware που στοχεύει συσκευές IoT

malware IoT

Το επίκεντρο στις συσκευές των οικοσυστημάτων – θυμάτων είναι οι 3d εκτυπωτές, οι τερματικοί σταθμοί συλλογής πληροφοριών, ανιχνευτές τοποθεσίας, αισθητήρες βιομηχανιών, σταθμοί πληρωμών, και τα πλέον ευρέως διαδεδομένα συστήματα πολυμέσων που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα.

Συνεπώς τα επίπεδα ασφαλείας θα έπρεπε να λαμβάνονται περισσότερο υπόψη να ενισχύονται συνεχώς. Καθώς μπορεί να επηρεαστούμε όλοι. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα πρόβλημα που μας πλήττει σε παγκόσμια κλίμακα. Βέβαια, αποτελεί συχνό φαινόμενο η τελική κατάληξη των επιθέσεων να εντοπίζεται στις ΗΠΑ, το Μεξικό και άλλα κράτη της Λατινική Αμερικής (3 από τις 4 πιο μολυσμένες από malware χώρες παγκοσμίως ανήκουν στην Λατινική Αμερική).

Δείτε επίσης: Grandoreiro Malware: Νέα έκδοση στοχεύει χρήστες στην Ισπανία

Υπάρχουν λύσεις

Ο Deepen Desai, Global CISO και Head of Security Research της Zscaler δήλωσε: “Τα αδύναμα αυτά στάνταρ ασφαλείας των δεδομένων σε συνδυασμό με τον πολλαπλασιασμό των επισκιασμένων δικτυωμένων συσκευών στο IoT έχουν γίνει αισθητά ή ακόμα έχουν στιγματίσει μια πληθώρα από οργανισμούς στην πάροδο των τελευταίων χρόνων. Τους συνιστώ να είναι πιο επιφυλακτικοί και να τηρούν όσο μπορούν τις θεμελιώδης αρχές εμπιστοσύνης ασφαλίζοντας τις συνδεδεμένες στο OT και IoT συσκευές τους. Επιπρόσθετα προτείνω πάντα να επικυρώνουν και να επιμένουν στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους. Διαφωνώ στο να είναι καχύποπτοι όμως θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι και να έχουν κάνει διάφορες υποθέσεις αντιμετώπισης για τυχόν «ρωγμές» στο σύστημα τους. Σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να στρεσάρονται αλλά να το χειριστούν με ψυχραιμία.”

Πηγή: iotevolutionworld.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS