ΑρχικήSecurityΓιατί η AI αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» στην κυβερνοασφάλεια

Γιατί η AI αποτελεί «δίκοπο μαχαίρι» στην κυβερνοασφάλεια

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη (AI) να βοηθήσει στην κάλυψη των αυξανόμενων κενών ασφαλείας του IoT για να αντιμετωπιστούν οι επιθέσεις ransomware;

Στην σύγχρονη εποχή μας η ραγδαία ανάπτυξη στο δίκτυο των πραγμάτων (IoT) και η μεταξύ των συσκευών μας αλληλουχία καθιστά λύση και καινοτομία για πολλά οικοσυστήματα, οργανισμούς και εταιρίες. Πλέον εργαλείο της καθημερινότητας και της ομαλής κύλισης των διαδικασιών στα προαναφερόμενα περιβάλλοντα είναι η τεχνητή νοημοσύνη (AI). Αυτή ενεργεί μέσα από βοηθητικά εργαλεία μειώνοντας χρόνους και εκτελώντας εργασίες βασικού επιπέδου. Ως αποτέλεσμα οι επαγγελματίες επικεντρώνονται σε πιο αποτελεσματικές διεργασίες και ζητήματα στρατηγικής σημασίας.

Δείτε επίσης: Πιθανή αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς

Όμως όσο μεγαλώνει και αναπτύσσεται αυτός ο τομέας τόσο αναλογικά γιγαντώνονται τα κενά στην ασφάλεια. Γίνεται ευκολότερη η πρόσβαση των δεδομένων και των ευαίσθητων πληροφοριών καθώς ολοένα και πληθαίνουν οι δίοδοι για αυτές. Με αποτέλεσμα τα συστήματα να γεμίζουν με ιούς και κακόβουλα λογισμικά (ransomware). Εντοπίζονται αδύναμα και τρωτά σημεία σε μέρη που μπορεί να θεωρούνται αμελητέας σημασίας. Είναι γνωστό πλέον ότι κάμερες, αισθητήρες κ.ο.κ. μπορούν να βρεθούν παντού και να υποστηριχθούν από προσβάσιμες στο Wi-fi συσκευές. Πολλές φορές ακόμα μπορεί να μην γνωρίζουμε την ύπαρξη τους. Ζωτικής σημασίας παράδειγμα είναι οι μεγάλες βιομηχανίες ή εταιρίες στις οποίες εντοπίζονται κατά εκατοντάδες.

Προσεχώς θα δούμε περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη (AI)

Ολοένα και συχνότερες γίνονται οι ενορχηστρωμένες κυβερνοεπιθέσεις στους κλάδους μικρο-υποδομών και κατασκευαστικών οργανισμών.

Οι ομάδες hacking ενώνουν τις δυνάμεις τους με την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μαθαίνουν και εκπαιδεύονται σε νέους μηχανικούς τρόπους για να δημιουργήσουν αλγόριθμους επιθέσεων ως προς τα απροστάτευτα δίκτυα των στόχων τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις τυχαίνει να κατέχουν περισσότερη γνώση των networks και να είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αυτά από τους ίδιους του διαχειριστές τους.

Οι τομείς-στόχοι που ελκύουν τις περισσότερες επιθέσεις είναι η ενέργεια, το πετρέλαιο, το νερό μαζί με την υγεία και την βιομηχανοποίηση. Είναι και αυτονόητο το γιατί. Ακόμη και μικρά παραπτώματα στους συγκεκριμένους κλάδους μπορούν να επηρεάσουν και να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή ή και να προκαλέσουν την απώλεια μέχρι και εκατομμυρίων ευρώ.

Δείτε ακόμα: Αλγόριθμος AI ανιχνεύει επιθέσεις MitM σε στρατιωτικά οχήματα

ai malware
Αναπαράσταση ενός Δικτυωμένου Εγκεφάλου – Το επόμενο Βήμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μονόδρομο αποτελούν οι διάφοροι μέθοδοι να προστατευτούν όλα αυτά τα δίκτυα, οι συνδέσεις, οι συσκευές και τα προγράμματα. Όλα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως σημειώνουν μεγαλύτερα ποσοστά επιθέσεων από όλες τις προηγούμενες χρονιές.

Πηγή: venturebeat

SecNews
SecNewshttps://secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS