ΑρχικήUpdatesWhatsApp: Έρχονται σύντομα τα passkeys για σύνδεση στο app

WhatsApp: Έρχονται σύντομα τα passkeys για σύνδεση στο app

Τα passkeys έρχονται σύντομα στο WhatsApp, αλλά η δυνατότητα θα κυκλοφορήσει πρώτα στους χρήστες Android και μετά στους κατόχους iPhone.

WhatsApp passkeys

Τι είναι τα passkeys;

Τα passkeys επιτρέπουν στους χρήστες να αποκτούν πρόσβαση σε ιστότοπους και υπηρεσίες χωρίς να πληκτρολογούν ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης. Αν και μπορεί να χρησιμοποιήσει βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας για την επαλήθευση της ταυτότητας του χρήστη, αυτή η μέθοδος δεν είναι ακριβώς ίδια με την τρέχουσα τεχνολογία σύνδεσης που συμπληρώνει αυτόματα τα πλαίσια σύνδεσης χρησιμοποιώντας αναγνώριση προσώπου ή δακτυλικά αποτυπώματα. Η τεχνολογία δημιουργεί ένα ζεύγος cryptographic key (ένα public και ένα private), που συσχετίζεται με τον λογαριασμό ενός χρήστη. Οι εφαρμογές και οι υπηρεσίες που υποστηρίζουν την τεχνολογία passkeys (σύντομα και το WhatsApp) χρησιμοποιούν το public key για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητα ενός ατόμου ταιριάζοντάς το με το private key, που διατηρείται στη συσκευή του χρήστη.

Η δυνατότητα θα εμφανιστεί πρώτα στο Android, αλλά μόλις φτάσει στο iPhone, όμως, τα πράγματα θα γίνουν πιο απλά, αφού θα είναι δυνατή η χρήση του Face ID ή του Touch ID για έλεγχο ταυτότητας, χωρίς να χρειάζονται κωδικοί πρόσβασης.

Φυσικά, υπάρχει ήδη η δυνατότητα αποθήκευσης κωδικών πρόσβασης στο Keychain για να γίνεται σύνδεση σε ιστότοπους και εφαρμογές μόνο με Face ID ή Touch ID, αλλά η διαδικασία είναι διαφορετική (αν και η εμπειρία για το χρήστη φαίνεται ίδια).

Με τα passkeys (στο WhatsApp και γενικά), δεν υπάρχει όνομα χρήστη και κωδικός πρόσβασης. Αντίθετα, όπως είπαμε παραπάνω, υπάρχει ένα public key και ένα private key, που δεν χρειάζεται να τα ξέρετε και να τα θυμάστε.

Όταν ρυθμίζετε ένα passkey, το public key σας παραδίδεται στην εφαρμογή ή τον ιστότοπο. Όταν συνδεθείτε, η υπηρεσία θα ζητήσει από τη συσκευή σας να επιβεβαιώσει την ταυτότητά σας. Το iPhone, το iPad ή το Mac σας χρησιμοποιεί το Face ID ή το Touch ID για τον έλεγχο της ταυτότητας σας και, στη συνέχεια, απλώς ενημερώνει την υπηρεσία ότι έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητά σας.

Τα passkeys είναι πιο βολικά

Με τα passkeys στο WhatsApp, οι χρήστες δεν θα χρειάζεται να θυμούνται πια δύσκολους κωδικούς πρόσβασης. Επιπλέον, ενισχύεται η ασφάλεια. Τα στοιχεία σύνδεσής σας δεν μπορούν να κλαπούν από hackers σε περίπτωση παραβίασης, επειδή ο ιστότοπος ή η εφαρμογή δεν γνωρίζουν το private key σας. Επίσης, οι απόπειρες phishing θα αποτύχουν επειδή η συσκευή σας δεν θα σας ζητήσει να συνδεθείτε, εκτός εάν λάβει το public key σας από τη σωστή, νόμιμη υπηρεσία.

Τα passkeys γίνονται όλο και πιο δημοφιλή

Ήδη το iOS 17 και το macOS Sonoma δημιουργούν αυτόματα passkeys για το Apple ID σας, ενώ και η Google τα κάνει default επιλογή σύνδεσης σε προσωπικά accounts.

WhatsApp passkeys

Το καλοκαίρι, εντοπίστηκαν τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης υποστήριξης passkeys στο WhatsApp και ο προγραμματιστής έχει πλέον επιβεβαιώσει επίσημα ότι η δυνατότητα θα είναι σύντομα διαθέσιμη.

Η κυκλοφορία στο Android θα γίνει σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες. Η υποστήριξη iOS είναι πιθανό να ακολουθήσει σύντομα. Στην πραγματικότητα, δεν έγινε λόγος για υποστήριξη στα iPhone, αλλά παραδοσιακά, μετά το Android ακολουθεί το iOS.

Πηγή: 9to5mac.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS