Ο νέος βοηθός AI της Meta απέκτησε τις γνώσεις του μέσα από δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram.
Η Meta Platforms χρησιμοποίησε δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram για να εκπαιδεύσει τμήματα του νέου εικονικού βοηθού της, το Meta AI. Ωστόσο, απέφυγε τις προσωπικές αναρτήσεις που μοιράζονται με την οικογένεια και τους φίλους, καθώς προσπαθεί να σέβεται την ιδιωτικότητα των χρηστών, σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της εταιρείας.
Επιπλέον, η Meta δεν χρησιμοποίησε προσωπικές συνομιλίες ως δεδομένα εκπαίδευσης στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων της. Έχουν ληφθεί μέτρα για το φιλτράρισμα προσωπικών λεπτομερειών από σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Global Affairs της Meta, Nick Clegg, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο συνέδριο Connect της εταιρείας.
Δείτε ακόμη: Meta Verified for Business: Το συνδρομητικό πρόγραμμα επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις
Το DOJ κατηγορεί Κινέζο για spear phishing κατά της NASA
James Webb Telescope: Μαύρη τρύπα "σκοτώνει" το γαλαξία της
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
“Προσπαθήσαμε να εξαιρέσουμε σύνολα δεδομένων που περιέχουν προσωπικές πληροφορίες“, δήλωσε ο Clegg, προσθέτοντας ότι η Meta χρησιμοποίησε σε μεγάλο βαθμό δημόσια δεδομένα για εκπαίδευση.
Το LinkedIn είναι ένα παράδειγμα που η Meta δεν χρησιμοποίησε την εφαρμογή, λόγω ανησυχιών σχετικά με το απόρρητο.
Οι δηλώσεις του Clegg έρχονται καθώς τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Meta, η OpenAI και η Google της Alphabet, έχουν λάβει κριτική για τη χρήση πληροφοριών που αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο χωρίς άδεια, προκειμένου να εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους. Αυτά τα μοντέλα απορροφούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να συνοψίσουν πληροφορίες.
Οι εταιρείες εξετάζουν, πώς να διαχειριστούν το ιδιωτικό ή προστατευμένο από πνευματικά δικαιώματα υλικό που έχουν συλλέξει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας και πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους μπορεί να το αναπαράγουν, αντιμετωπίζοντας παράλληλα αγωγές από δημιουργούς που τους κατηγορούν για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.
Το Meta AI αναδείχθηκε ως το πιο σημαντικό προϊόν ανάμεσα στα πρώτα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που παρουσιάστηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Mark Zuckerberg κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου προϊόντων της Meta, το Connect. Στη φετινή εκδήλωση, τέθηκε έμφαση στη στην τεχνητή νοημοσύνη, αντίθετα από προηγούμενες συναντήσεις που επικεντρώνονταν στην εικονική πραγματικότητα.
Η Meta δημιούργησε τον βοηθό AI χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο μοντέλο που βασίζεται στο ισχυρό μοντέλο γλωσσικής επεξεργασίας Llama 2, το οποίο η εταιρεία κυκλοφόρησε για δημόσια εμπορική χρήση τον Ιούλιο. Επίσης, ανέπτυξε ένα νέο μοντέλο με την ονομασία Emu, το οποίο δημιουργεί εικόνες ως απάντηση σε μηνύματα κειμένου.
Δείτε ακόμη: OpenAI: Διαπραγματεύεται με τον Jony Ive για Hardware Project;
Το προϊόν θα μπορεί να δημιουργεί κείμενο, ήχο και εικόνες, καθώς θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο μέσω συνεργασίας με τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft.
Ο Clegg ανέφερε, ότι οι δημόσιες αναρτήσεις στο Facebook και στο Instagram που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση της Meta AI περιελάμβαναν κείμενο και φωτογραφίες.
Αυτές οι αναρτήσεις χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του Emu στη δημιουργία εικόνας του προϊόντος, ενώ οι λειτουργίες συνομιλίας βασίστηκαν στο Llama 2 με ορισμένα δημόσια διαθέσιμα και σχολιασμένα σύνολα δεδομένων που προστέθηκαν, δήλωσε εκπρόσωπος της Meta.
Οι αλληλεπιδράσεις με το Meta AI μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των λειτουργιών στο μέλλον, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος.
Ο Clegg αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι η Meta έχει επιβάλει περιορισμούς ασφαλείας σχετικά με το περιεχόμενο που μπορεί να δημιουργήσει το εργαλείο Meta AI. Αυτοί οι περιορισμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση δημιουργίας φωτορεαλιστικών εικόνων δημόσιων προσώπων.
Σχετικά με υλικό που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, ο Clegg δήλωσε ότι προβλέπει μια “εύλογη διάκριση” σχετικά με το “εάν το δημιουργικό περιεχόμενο εμπίπτει στην υφιστάμενη διδασκαλία της ορθής χρήσης ή όχι.”, η οποία επιτρέπει την περιορισμένη χρήση προστατευόμενων έργων για σκοπούς όπως σχολιασμός και έρευνα.
“Πιστεύω ότι έτσι είναι, αλλά έχω έντονες υποψίες ότι αυτό θα έχει σημαντικό ρόλο στη δίκη”, δήλωσε ο Clegg.
Δείτε ακόμη: Paint Cocreator: Κυκλοφορεί στους Insiders με τεχνητή νοημοσύνη
Ορισμένες εταιρείες παρέχουν εργαλεία δημιουργίας εικόνας που διευκολύνουν την αναπαραγωγή εμβληματικών χαρακτήρων, όπως ο Mickey Mouse. Άλλες εταιρείες, αντίθετα, έχουν πληρώσει για την απόκτηση των υλικών ή απέφυγαν εκ προθέσεως να τα συμπεριλάβουν στα δεδομένα εκπαίδευσης.
Η OpenAI, για παράδειγμα, σύναψε μια εξαετή συμφωνία με τον πάροχο περιεχομένου Shutterstock το καλοκαίρι, με σκοπό να αξιοποιήσει τις βιβλιοθήκες εικόνων, βίντεο και μουσικής της εταιρείας για εκπαιδευτικούς σκοπούς.
Όταν ρωτήθηκε εάν η Meta είχε λάβει μέτρα για να αποτρέψει την αναπαραγωγή προστατευμένων από πνευματικά δικαιώματα εικόνων, ένας εκπρόσωπος της Meta αναφέρθηκε στους νέους όρους παροχής υπηρεσιών που απαγορεύουν στους χρήστες να δημιουργούν περιεχόμενο που παραβιάζει την ιδιωτικότητα και τα πνευματικά δικαιώματα.
Πηγή: reuters.com