ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΟ κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Σε μια συνεδρία για το μέλλον του 6G κατά τη διάρκεια του Mobile World Congress, ειδικοί ομιλητές από εταιρείες όπως η Samsung, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος και η Telefonica συγκεντρώθηκαν για να δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με το πώς θα εξελιχθεί το 6G.

Ως δίκτυο 6G ορίζεται ένα κυψελοειδές δίκτυο που λειτουργεί σε ανεκμετάλλευτες ραδιοσυχνότητες και χρησιμοποιεί γνωστικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη για να επιτρέψει την επικοινωνία υψηλής ταχύτητας και χαμηλής καθυστέρησης με ρυθμό πολλαπλάσιο από τα δίκτυα πέμπτης γενιάς. Τα δίκτυα 6G βρίσκονται επί του παρόντος υπό έρευνα και ανάπτυξη και δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι δεν έρχεται σύντομα. Οι προβλέψεις λένε ότι εσείς και εγώ θα πάρουμε το 6G στα χέρια μας μόνο από το 2030 και μετά, οπότε καλό θα ήταν να καταπνίξετε την οργή σας προς το παρόν. Τούτου λεχθέντος, η προοπτική μιας συσκευής που θα μεταδίδει τουλάχιστον ένα terabyte δεδομένων είναι αρκετή για να περιμένουμε. Μιλάμε για 100 φορές τη χωρητικότητα του 5G, με καθυστερήσεις κάτω του χιλιοστού του δευτερολέπτου.

Δείτε επίσης: Snapchat: Κυκλοφορεί AI chatbot με τη τεχνολογία του ChatGPT!

Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη
Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Στην συζήτηση συμμετείχαν οι Kimberley Trommler (Head of Thinknet 6G, Bayern Innovativ GmbH), Yue Wang (Head of 6G Research, Samsung Research UK), Xavier Lobao (Head of Future Telecom Projects Division, European Space Agency) και Nicolas Kourtellis (Principal Research Scientist, Co-Director, Telefónica Research).

Στην ερώτηση αν έπρεπε να επιλέξουν μία μόνο από τις πιο συναρπαστικές πτυχές του 6G, η ομάδα έδωσε διάφορες απόψεις.

Αν και ίσως δεν αποτελεί θέμα στο μυαλό των περισσότερων καταναλωτών, μια πτυχή που ενθουσίασε την ομάδα ήταν η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ένα δίκτυο 6G. Προφανώς αυτό θα σήμαινε ότι το 6G θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε ένα πολύ ευρύτερο φάσμα σεναρίων από το 5G, όπως με συσκευές IoT. Μια άλλη ήταν οι πραγματικές εφαρμογές “edge computing” και η πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Μια λέξη που εμφανίστηκε αρκετές φορές στη συζήτηση ήταν η “σύγκλιση”. Αυτή η λέξη χρησιμοποιήθηκε όχι με όρους μηχανικής, αλλά με την έννοια της σύγκλισης των επίγειων και μη επίγειων (όπως στο διάστημα) δικτύων για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας.

Το 6G υπόσχεται επίσης μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε όλα τα δίκτυα. Λόγω του εκπληκτικού εύρους ζώνης του 6G, η εικονική εκπαίδευση μέσω ακουστικών XR θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση. Αυτό θα μπορούσε, φυσικά, να σημάνει πραγματική ώθηση για τους βιώσιμους στόχους του ΟΗΕ (ιδιαίτερα σημαντικό για τις αναδυόμενες οικονομίες).

Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη
Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Η συζήτηση υπογράμμισε επίσης πόσο πιο ισχυρά θα είναι τα δίκτυα 6G από πλευράς καταναλωτών. Ξέρετε αυτό το πράγμα όπου το σήμα σας κόβεται όταν μπαίνετε σε ένα ασανσέρ; Η ελπίδα είναι ότι το 6G, με την ικανότητά του να μεταβαίνει από το “2D στο 3D” και τον πολύ μεγαλύτερο εντοπισμό των συσκευών, θα διορθώσει αυτό το ενοχλητικό ζήτημα.

Η έξυπνη σήμανση στο περιβάλλον 6G θα σημαίνει ότι κάθε είδους προϊόν θα μπορεί να εντοπιστεί. Ναι, αντίο στην ιδιωτική ζωή, αλλά γεια σε πολλές χρησιμότητες, ειδικά όσον αφορά πράγματα όπως τα supply change logistics.

Οι έξυπνες πόλεις, οι ολογραφικές συναντήσεις και η τρισδιάστατη χαρτογράφηση αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Δείτε επίσης: 5 εναλλακτικές λύσεις για το ChatGPT

Ποια από αυτές όμως θα είναι η “εφαρμογή-δολοφόνος” για το 6G; Αναφέρθηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης το Metaverse, αλλά φτάνοντας στο 6G “με έναν πιο ολιστικό τρόπο” είπε ένας.

Οι εφαρμογές θα περιλαμβάνουν επίσης την κατασκευή ακριβείας με ρομποτική, τις επικοινωνίες των αυτόνομων οχημάτων, ακόμη και τις διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή. Το “κινητικό περιεχόμενο” και το “περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη” θα είναι πολύ πιο προσιτά στα δίκτυα 6G, καθώς και τα “ψηφιακά αντίγραφα”. Έτσι, για παράδειγμα, οι φοιτητές Ιατρικής θα μπορούν να εκπαιδεύονται με τη χρήση ολογραφικών ασθενών, όπου μπορούν να κάνουν με ασφάλεια λάθη όσες φορές χρειάζονται.

Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη
Ο κόσμος του 6G έρχεται, αλλά όχι ακόμη

Το 6G υπόσχεται επίσης την έννοια της “ομοσπονδιακής μάθησης με διατήρηση της ιδιωτικότητας” (ppFL), όπου πολλά μέρη μπορούν να εκπαιδεύσουν ένα ενιαίο μοντέλο χωρίς να μοιράζονται τα ακατέργαστα δεδομένα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα, η πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων σε νευρωνικά δίκτυα θα μπορούσε να μετριαστεί με το ppFL, όπου το σύστημα μαθαίνει γρήγορα για να αποκρούσει μια επίθεση. Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν πρέπει να αποσταλούν προσωπικές πληροφορίες για έναν ασθενή ενός νοσοκομείου, αλλά ακόμη και τα αποανωνυμοποιημένα δεδομένα μπορεί να παρουσιάσουν κίνδυνο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής. Ένα σύστημα ομοσπονδιακής μάθησης το καθιστά αυτό εφικτό.

Δεδομένου ότι το μελάνι δεν έχει ακόμη στεγνώσει πλήρως για την ανάπτυξη του 5G (και ακόμη και η διείσδυση του 4G παραμένει χαμηλή σε απομακρυσμένες περιοχές), μπορεί κανείς να αναρωτηθεί γιατί είναι απαραίτητες οι προσπάθειες του 6G. Ο πρωταρχικός στόχος του είναι να υποστηρίξει την 4η βιομηχανική επανάσταση, χτίζοντας μια γέφυρα μεταξύ ανθρώπινων, μηχανικών και περιβαλλοντικών κόμβων.

Πηγή: techcrunch.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows
spot_img

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS