Μέχρι το 2025, η Κίνα έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τον δικαστικό της τομέα από μια υποδομή με βάση την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Η οδηγία αυτή επιδιώκει να ενισχύσει την ενσωμάτωση της ΤΝ στις νομικές διαδικασίες και να αναβαθμίσει δραστικά τις υπηρεσίες τους.
Σε μια δήλωση που δημοσιεύθηκε από την China Daily, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της χώρας δήλωσε ότι όλα τα δικαστήρια πρέπει να έχουν ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (AI) εντός των επόμενων τριών ετών. Η απόφαση αυτή περιγράφηκε λεπτομερώς μέσω κατευθυντήριων γραμμών που καθορίστηκαν από το ανώτατο δικαστήριό της.
Στο έγγραφο δηλώνεται ότι μια βελτιωμένη, πιο αποτελεσματική υποδομή για τη χρήση της AI θα ενισχύσει όλες τις διαδικασίες και τις διαδικασίες που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δικαστικών υποθέσεων. Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την εκτεταμένη συγχώνευση της τεχνολογίας AI, τον σχηματισμό έξυπνων δικαστηρίων, καθώς και ένα αυξημένο επίπεδο “ψηφιακής δικαιοσύνης”, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο.
Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα ισχυρό εργαλείο, ωστόσο θα πρέπει να επιδεικνύεται προσοχή ώστε να διασφαλίζεται ότι η εφαρμογή της δεν θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια ή παραβιάζει την ιδιωτικότητα των προσωπικών δεδομένων των πολιτών. Το έγγραφο τονίζει τη σημασία της διασφάλισης της νομικής συμμόρφωσης και του σεβασμού των δικαιωμάτων των ανθρώπων κατά την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (AI) σε ευαίσθητες περιπτώσεις.
Νέο banking malware κλέβει credentials από 77 apps
Έφηβος χακάρει εταιρείες τηλεπικοινωνιών
DroidBot: Νέο Android banking malware κλέβει credentials
Το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο έχει δηλώσει ότι οι αποφάσεις που εκδίδονται από ανθρώπινους δικαστές θα παραμείνουν αμετάβλητες, αλλά τα εργαλεία AI μπορούν να παρέχουν συμπληρωματικές αναφορές και μηχανισμούς για τη βελτίωση της δικαστικής αποτελεσματικότητας. Με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας, το κοινό θα έχει βελτιωμένη πρόσβαση σε νομικές υπηρεσίες, ενώ θα επιτρέπει την ταχύτερη επίλυση των ζητημάτων από ποτέ.
Επίσης, η απόφαση επέβαλε σε όλα τα δικαστήρια να καταβάλουν προσπάθειες για την εκμάθηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μπορούν να εντοπίζουν τυχόν παρατυπίες κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεων.
Προκειμένου να διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, η Κίνα έχει καθορίσει την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) ως τη βασική κινητήρια δύναμή της και έχει δηλώσει τον στόχο της να καταστεί διεθνώς πρωτοπόρος στην AI έως το 2030.
Πηγή πληροφοριών: zdnet.com