ΑρχικήinetΗ Ρωσία βάζει την Meta στην λίστα με τους τρομοκράτες

Η Ρωσία βάζει την Meta στην λίστα με τους τρομοκράτες

Η Rosfinmonitoring, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Παρακολούθησης της Ρωσίας, πρόσθεσε την Meta, τον ιδιοκτήτη των Facebook, Instagram και WhatsApp, στη λίστα με τους τρομοκράτες και τους εξτρεμιστές.

meta

Δείτε επίσης: Meta: Μήνυση σε προγραμματιστές εφαρμογών για κλοπή άνω του 1 εκατομμυρίου λογαριασμών WhatsApp

Η Meta χαρακτηρίστηκε επίσημα ως τρομοκρατική οργάνωση για πρώτη φορά στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2022, όταν ένα δικαστήριο της Μόσχας ισχυρίστηκε ότι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης στον κόσμο φιλοξενούσε αυτό που έκρινε ως παραπληροφόρηση.

Ένα μήνα αργότερα, τον Απρίλιο, ο Mark Zuckerberg ήταν ανάμεσα σε πολλά στελέχη εταιρειών τεχνολογίας στα οποία απαγορεύτηκε η είσοδος στη Ρωσία λόγω φερόμενης προώθησης μιας «ρωσοφοβικής» ατζέντας.

Δείτε επίσης: Meta: Αναστέλλει όλες τις προσλήψεις και προειδοποιεί για πιθανές απολύσεις

Ωστόσο, η υιοθέτηση της «τρομοκρατικής» ταξινόμησης για την Meta από το Ομοσπονδιακό Κράτος σηματοδοτεί μια νέα εξέλιξη, αφήνοντας εκατομμύρια Ρώσους χρήστες του Facebook, του Instagram και του WhatsApp αβέβαιους για το τι σημαίνει αυτό.

Η ρωσική οργάνωση δικαιωμάτων διαδικτύου Roskomsvoboda συμβουλεύτηκε τους δικηγόρους της σχετικά με την έννοια της συμπερίληψης της Meta στη λίστα του Rosfinmonitoring και είπαν ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα εμποδίζει τους χρήστες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την υπηρεσία κοινωνικών μέσων.

meta

Αντίθετα, η συμπερίληψη της Meta στη λίστα των εξτρεμιστών μπλοκάρει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία και τις θυγατρικές ή τα brand της.

Αυτό σημαίνει ότι οι χρήστες με έδρα τη Ρωσία δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν νόμιμα επιλογές δημιουργίας εσόδων στο Instagram ή στο Facebook, να προβάλλουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα ή να πραγματοποιούν συναλλαγές σε καταστήματα που φιλοξενούνται σε οποιαδήποτε από τις δύο πλατφόρμες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook είχε ήδη σταματήσει να προσφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας και εκτέλεσης διαφημιστικών καμπανιών για Ρώσους χρήστες και εταιρείες από τον Μάρτιο του 2022 λόγω «λειτουργικών δυσκολιών».

Ωστόσο, ο Ρώσος δικηγόρος Pavel Chikov δημιουργεί μια διαφορετική εικόνα στο Telegram σήμερα, λέγοντας ότι η εισαγγελία άρχισε τώρα να διανέμει προειδοποιήσεις στους χρήστες του Facebook και του Instagram, οι οποίοι απειλούνται με διοικητικές και ποινικές ευθύνες για ανάρτηση στις πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το ρωσικό project ενημέρωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD-Info, αυτή η πρακτική είναι παράνομη.

Δείτε επίσης: Make-A-Video: Νέα AI τεχνολογία της Meta που δημιουργεί βίντεο

Σε μια ανάρτηση στο Telegram σήμερα, το OVD-Info υπενθυμίζει στους χρήστες ότι αυτές οι ειδοποιήσεις δεν είναι ούτε νομικά δεσμευτικές ούτε έχουν νομική βάση, επομένως μπορούν να αγνοηθούν.

meta

Όσο παράνομες κι αν είναι αυτές οι ειδοποιήσεις, δεν μειώνει τους φόβους των Ρώσων χρηστών, καθώς οι αρχές έχουν ήδη στοχεύσει αξιόλογους χρήστες του Instagram στη Ρωσία, διώκοντάς τους για ανάρτηση διαφημίσεων στην πλατφόρμα.

Ενώ αυτό ήταν απλώς μια κίνηση συμμόρφωσης με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, η Roskomnadzor, ο επόπτης διαδικτύου της χώρας, ζήτησε εξηγήσεις από την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας και την κατηγόρησε ότι εφαρμόζει περιορισμούς που εισάγουν διακρίσεις.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS