ΑρχικήsecuritySSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης

SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ουκρανίας (SSU) έκλεισε μια φάρμα bot με 1.000.000 bots που διέδιδαν παραπληροφόρηση στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο στόχος της φάρμας bot (bot farm) ήταν να δυσφημήσει πληροφορίες που προέρχονται από επίσημες κρατικές πηγές της Ουκρανίας, να αποσταθεροποιήσει την κοινωνική και πολιτική κατάσταση στη χώρα και να δημιουργήσει εσωτερικές διαμάχες.

Τα μηνύματα που διαδίδονταν από τα bots ήταν σύμφωνα με τη ρωσική προπαγάνδα, επομένως οι χειριστές της μηχανής παραπληροφόρησης πιστεύεται ότι είναι μέλη των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών.

Μάλιστα, η έρευνα της SSU οδήγησε στον αρχηγό της εγκληματικής ομάδας, έναν Ρώσο «πολιτικό ειδικό» που στο παρελθόν ζούσε στο Κίεβο.

«Σύμφωνα με την έρευνα, το άτομο αυτό οργάνωνε πληροφορίες και ανατρεπτικές ενέργειες, τις οποίες είχε διατάξει μία από τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις», εξηγεί η ανακοίνωση της SSU.

SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης
SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης

«Για συντονισμό ήταν σε επαφή με τον νυν βουλευτή, ο οποίος είναι μέλος του στενού κύκλου της πρώην ηγεσίας του κράτους μας».

Η έρευνα της ουκρανικής αστυνομίας βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη για τον εντοπισμό τυχόν άλλων συμμετεχόντων στην επιχείρηση που θα κατηγορηθούν για παραβάσεις του άρθρου 361.2 του ποινικού κώδικα της χώρας.

Η φάρμα bot που διαλύθηκε από την SSU βρισκόταν στο Κίεβο, το Kharkiv και τη Vinnytsia και βασιζόταν σε 1.000.000 bots για τη διάδοση παραπληροφόρησης. Για να δημιουργήσουν αυτόν τον διαδικτυακό στρατό, οι παράγοντες απειλών χρησιμοποίησαν 5.000 κάρτες SIM για να καταχωρήσουν νέους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δείτε επίσης: Ουκρανία: 796 κυβερνοεπιθέσεις εναντίον της χώρας από την έναρξη του πολέμου

Επιπλέον, οι παράγοντες χρησιμοποίησαν 200 proxy servers που παραπλάνησαν τις πραγματικές διευθύνσεις IP και απέφυγαν τον εντοπισμό κακόβουλης δραστηριότητας και τον αποκλεισμό από τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την SSU, οι χειριστές της φάρμας bot ανέπτυξαν προσαρμοσμένο λογισμικό για την απομακρυσμένη διαχείριση των ψεύτικων λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συντονίζοντάς τους για να προωθήσουν την απαιτούμενη προπαγάνδα με μηνύματα.

Η δύναμη των ψεύτικων ειδήσεων δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ειδικά σε περιόδους δυσκολίας, περιορισμένης πρόσβασης στο Διαδίκτυο και γενικής αναταραχής.

SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης
SSU: Καταργεί τεράστια φάρμα με 1 εκατ. bot παραπληροφόρησης

Οι Ρώσοι συμμετέχουν εδώ και πολύ καιρό σε εκστρατείες παραπληροφόρησης και έχουν επενδύσει σε φάρμες bot με έδρα την Ουκρανία που στοχεύουν τον τοπικό πληθυσμό.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η Meta διέγραψε πολλούς ψεύτικους λογαριασμούς στο Facebook που προωθούσαν ψευδείς πληροφορίες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον Μάρτιο του 2022, η SSU ανακοίνωσε την ανακάλυψη και τον τερματισμό πέντε φαρμών bot αυτού του είδους, οι οποίες διαχειρίζονταν 100.000 ψεύτικους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διέδιδαν ψεύτικες ειδήσεις.

Δείτε επίσης: iPhone φέρεται να έσωσε Ουκρανό στρατιώτη σταματώντας σφαίρα

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο εκστρατειών παραπληροφόρησης. Μια εκστρατεία χρησιμοποιεί deepfakes στο Facebook και μια άλλη χακάρει ραδιοφωνικούς σταθμούς της Ουκρανίας για να διαδώσει ψευδείς ειδήσεις ότι ο Πρόεδρος ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Και τα δύο πιστεύεται ότι ήταν έργο Ρώσων παραγόντων.

Από την αρχή του πολέμου, η SSU έχει εντοπίσει και εξουδετερώσει περισσότερες από 1.200 επιθέσεις στον κυβερνοχώρο κατά του κράτους και άλλων κρίσιμων οντοτήτων και έχει αναφέρει και καταργήσει 500 κανάλια YouTube που είχαν συνολικά 15 εκατομμύρια συνδρομητές.

Επιπλέον, η υπηρεσία έχει αναφέρει 1.500 κανάλια Telegram και bots και άλλους 1.500 λογαριασμούς Facebook, Instagram και TikTok για διάδοση ρωσικής προπαγάνδας.

Πηγή: bleepingcomputer.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS