ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαArtemis I – NASA: Το Orion επιστρέφει από τη Σελήνη

Artemis I – NASA: Το Orion επιστρέφει από τη Σελήνη

Μετά την περιφορά του γύρω από το φεγγάρι για περίπου 25 μέρες, το διαστημικό σκάφος Orion της NASA θα προσγειωθεί στον Ειρηνικό Ωκεανό την Κυριακή, θέτοντας την αποστολή Artemis I σε τροχιά επιτυχίας.
Είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε την Artemis I ως απόλυτα επιτυχημένη (δύο από τις κορυφαίες προτεραιότητες της αποστολής έρχονται με τη προσθαλάσσωση) αλλά η αποστολή έχει ήδη βοηθήσει τη NASA να προετοιμαστεί για τον απώτερο στόχο της να επιστρέψει ανθρώπους στο φεγγάρι και τελικά να στείλει ανθρώπους στον Άρη.

«Η αποστολή πάει σύμφωνα με την προγραμματισμένη αποστολή. Είμαστε σε καλό δρόμο για να έχουμε μια πλήρως επιτυχημένη αποστολή και με ορισμένους έξτρα στόχους που καταφέραμε στην πορεία” δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ο διευθυντής της αποστολής Artemis Ι, Mike Sarafin.

Δείτε επίσης: NASA: Αστροναύτες θα καλλιεργήσουν ντομάτες στο διάστημα

Artemis I  Nasa προσθαλάσσωση

Η αποστολή Artemis I εκτοξεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου, στέλνοντας το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Orion σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι για να δοκιμάσει τα deep space συστήματα εξερεύνησης της NASA.

Στο πιο μακρινό του σημείο, το Orion βρισκόταν σε απόσταση 268.563 μιλίων από τη Γη, ξεπερνώντας την απόσταση που έφτασε η αποστολή Apollo 13 το 1970.

Το διαστημόπλοιο βρίσκεται τώρα σε τροχιά για να εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης και να προσγειωθεί κοντά στο νησί Γουαδαλούπη, το οποίο βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Μπάχα Καλιφόρνια του Μεξικού. Εκείνη τη στιγμή, η αποστολή Artemis I θα πετύχει τον κορυφαίο της στόχο: να αποδείξει ότι η θερμική ασπίδα του Orion μπορεί να αντέξει την υψηλή ταχύτητα και θερμότητα που θα ισχύουν σε συνθήκες επανεισόδου στη Σελήνη.

Όταν το Orion επιστρέψει, θα ταξιδεύει περίπου 24.500 μίλια την ώρα κα θα βιώσει κατά το ήμισυ τη θερμοκρασία του ήλιου έξω από τη θερμική ασπίδα.

Την Κυριακή, η NASA θα πραγματοποιήσει την 3η κατά σειρά προτεραιότητά της: την ανάκτηση του Orion μετά τη προσθαλάσσωση. Η ομάδα ανάκτησης EGS (συστημάτων εδάφους εξερεύνησης) της NASA συνεργάζεται με το Ναυτικό των ΗΠΑ για την ανάκτηση του διαστημικού σκάφους.
Η ομάδα ανάκτησης αναχώρησε από το Σαν Ντιέγκο προς τη τοποθεσία της προσθαλάσσωση της Artemis I αποστολής στις 7 Νοεμβρίου και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη θάλασσα. Σκοπεύουν να φτάσουν στο σημείο προσγείωσης 24 ώρες νωρίτερα από την προσθαλάσσωση.

Η NASA αρχικά σκόπευε να προσγειωθεί στις ακτές του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Υπήρχαν όμως κάποιοι παράγοντες που συνέβαλαν στην επιλογή του τόπου προσγείωσης, είπε ο Sarafin.

Αυτοί περιελάμβαναν τα όρια σχεδιασμού του σκάφους, ζητήματα ασφάλειας των εργασιών ανάκτησης, δοκιμαστικοί στόχοι που σχετίζονται με εικόνες, με αντικείμενα που είχαν απορριφθεί και με την ακολουθία ανάπτυξης του αλεξίπτωτου. Ένα ψυχρό μέτωπο ωστόσο κινείτε στη περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας και αυτό καθιστά λιγότερο ιδανικές τις συνθήκες.

Την Κυριακή αναμένεται να να σημειωθούν ασθενείς βροχοπτώσεις, καθώς και άνεμοι που θα δημιουργήσουν κύματα. Έτσι, το σημείο προσθαλάσσωσης μεταφέρθηκε νότια κατά 300 ναυτικά μίλια.

Η NASA χρησιμοποιεί έναν ελιγμό “skip entry” για να φέρει το Orion πίσω στη Γη, μια νέα τεχνική που επιτρέπει στη NASA να προσγειώσει το διαστημόπλοιο στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Βόρειας Αμερικής. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική, οι αστροναύτες σε μελλοντικές αποστολές Artemis θα βιώσουν περίπου 4G κατά τη μέγιστη επιτάχυνση, παρόμοια με αυτή που βιώνουν οι αστροναύτες επιστρέφοντας από τη χαμηλή τροχιά της Γης.

Μόλις το Orion πέσει στο νερό, θα βρίσκεται εκεί για περίπου δύο ώρες, όσο η NASA ολοκληρώνει διάφορες δοκιμές, όπως να καθορίσει πόση θερμότητα δημιουργήθηκε στην κάψουλα και πώς θα επηρεάσει το εσωτερικό της κάψουλας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα ανάκτησης θα ανακτήσει τα αντικείμενα που απορρίφθηκαν πριν βυθιστούν, καθώς και θα πραγματοποιήσει τις δικές του δοκιμές στο Orion, πριν το τραβήξουν στο πλοίο.

Ενώ η προσθαλάσσωση θα φροντίσει για την πρώτη και τρίτη προτεραιότητα της αποστολής Artemis I, μένει να φροντίσει τη 2η: να επιδείξει τις λειτουργίες και τους τρόπους πτήσης του διαστημικού σκάφους.
Αυτή η διαδικασία ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της ίδιας της πτήσης, όταν οι ομάδες της NASA περισύλλεξαν έναν τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τα συστήματα επικοινωνίας, πρόωσης και πλοήγησης του Orion.

Δείτε επίσης: Η Samsung λανσάρει το Good Lock και σε άλλες χώρες

Artemis I  Nasa προσθαλάσσωση

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η NASA έχει κάνει ήδη download αρχεία μεγέθους 140GB δεδομένων μηχανικής και εικόνων όπου και αναλύονται.

Μόλις ο Orion επιστρέψει με ασφάλεια στη στεριά, η NASA θα είναι σε θέση να ανακτήσει περισσότερα δεδομένα που έχουν καταγραφεί μέσα στο διαστημόπλοιο. Στη συνέχεια, ορισμένα εξαρτήματα, όπως μερικά κουτιά ηλεκτρονικών, θα γίνουν refurbish για την αποστολή Artemis II.

Η αποστολή Artemis II, την οποία η NASA σκοπεύει να εκτοξεύσει το 2024, θα στείλει τέσσερις αστροναύτες σε μια πτήση γύρω από το φεγγάρι.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS