ΑρχικήinetΗ Meta απειλεί να κατεβάσει τις ειδήσεις από το Facebook

Η Meta απειλεί να κατεβάσει τις ειδήσεις από το Facebook

Η μητρική εταιρεία του Facebook, Meta Platforms, απείλησε τη Δευτέρα να αφαιρέσει τις ειδήσεις από την πλατφόρμα της εάν το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει μια πρόταση που διευκολύνει τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς να διαπραγματεύονται συλλογικά ενάντια σε εταιρείες όπως η Google της Alphabet και το Facebook.

Meta ειδήσεις

Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση, οι νομοθέτες συζητούν την προσθήκη του νόμου για τον ανταγωνισμό και τη διατήρηση της δημοσιογραφίας (JCPA) σε ένα ετήσιο νομοσχέδιο για την άμυνα, που πρέπει να ψηφιστεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα βοηθηθούν οι τοπικοί ειδησεογραφικοί οργανισμοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Δείτε επίσης: Meta: Πρόστιμο για παλιά διαρροή δεδομένων χρηστών Facebook

Η νομοθεσία που πρότεινε η γερουσιαστής Amy Klobuchar και υποστηρίζεται από περισσότερους από δώδεκα άλλους νομοθέτες θα επιτρέπει στα ειδησεογραφικά πρακτορεία να διαπραγματεύονται συλλογικά ενάντια στις social media πλατφόρμες, για μεγαλύτερο μερίδιο εσόδων από διαφημίσεις, σε αντάλλαγμα για το περιεχόμενο των ειδήσεων τους. 

Η News Media Alliance, μια εμπορική ομάδα που εκπροσωπεί εκδότες εφημερίδων, προτρέπει το Κογκρέσο να προσθέσει το νομοσχέδιο στο νόμο για την άμυνα, υποστηρίζοντας ότι “οι τοπικές εφημερίδες δεν έχουν την πολυτέλεια να αντέξουν πολλά χρόνια την κατάχρηση των Big Tech και ο χρόνος για ανάληψη δράσης μειώνεται. Εάν το Κογκρέσο δεν ενεργήσει σύντομα, κινδυνεύουμε να επιτρέψουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να γίνουν de facto τοπική εφημερίδα της Αμερικής“.

Από την άλλη, o εκπρόσωπος της Meta, Andy Stone, είπε: “Εάν το Κογκρέσο εγκρίνει το νομοσχέδιο για τη δημοσιογραφία ως μέρος της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αφαιρέσουμε εντελώς τις ειδήσεις από την πλατφόρμα μας αντί να υποβληθούμε σε διαπραγματεύσεις με εντολή της κυβέρνησης που θα αγνοούν με τρόπο άδικο οποιαδήποτε αξία παρέχουμε στα ειδησεογραφικά μέσα μέσω της αυξημένης επισκεψιμότητας και των συνδρομών“.

Δείτε επίσης: Meta: Ο αμερικανικός στρατός διεξάγει προπαγάνδα

Facebook ειδήσεις Κογκρέσο
Η Meta απειλεί να κατεβάσει τις ειδήσεις από το Facebook

Η Meta είναι πιθανό να πραγματοποιήσει την απειλή της, αν λάβουμε υπόψη τις ενέργειές της όταν μια παρόμοια νομοθεσία ήταν στα πρόθυρα ψήφισης στην Αυστραλία πέρυσι. Η εταιρεία του Mark Zuckerburg ανέστειλε για λίγο τη δυνατότητα των χρηστών να μοιράζονται και να βλέπουν συνδέσμους με ειδήσεις στις πλατφόρμες της. Ωστόσο, αργότερα άλλαξε πορεία και η νομοθεσία ψηφίστηκε μέσα στο ίδιο έτος.

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αντιταχθεί σθεναρά στο νομοσχέδιο JCPA. Φαίνεται, όμως, ότι αρνητική κριτική έχει ασκηθεί και από κοινωνικές ομάδες, οι οποίες σε επιστολή τους προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, ανέφεραν ότι το JCPA θα μπορούσε να επιδεινώσει την παραπληροφόρηση επιτρέποντας σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους να μηνύσουν τεχνολογικές πλατφόρμες επειδή μείωσαν την εμβέλεια μιας ιστορίας. 

Δείτε επίσης: Schoolyard Bully Android malware: Κλέβει Facebook accounts

Η επιστολή ανέφερε επίσης ότι το JCPA θα μπορούσε να καταλήξει να ευνοεί δυσανάλογα τις μεγάλες εταιρείες μέσων ενημέρωσης έναντι των μικρών, τοπικών και ανεξάρτητων ΜΜΕ που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μείωση των εσόδων από ψηφιακές διαφημίσεις.

Μεταξύ αυτών που υπέγραψαν την επιστολή είναι η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών, το Ίδρυμα Electronic Frontier, το Ίδρυμα Wikimedia και η Δημόσια Γνώση.

Πηγή: edition.cnn.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS