ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαSupermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Το supermoon «buck moon» φέτος συμβαίνει την ώρα που ο Ήλιος είναι πιο μακριά από τον πλανήτη, λόγω ενός φαινομένου που ονομάζεται Aphelion.

Οι ουρανοί θα είναι καλά φωτισμένοι στις 13 Ιουλίου, καθώς η Γη είναι έτοιμη να παρακολουθήσει ένα «supermoon» την Τετάρτη, φέρνοντας το σεληνιακό σώμα στην πιο κοντινή απόσταση φέτος. Το φαινόμενο συμβαίνει τη νύχτα με πανσέληνο στην πλησιέστερη προσέγγιση της Σελήνης στη Γη.

Η supermoon σελήνη φέτος – γνωστή και ως «Strawberry Moon» – σημειώθηκε στις 14 Ιουνίου, η οποία σηματοδότησε την τελευταία πανσέληνο της άνοιξης ή την πρώτη πανσέληνο του καλοκαιριού, σύμφωνα με τους ιθαγενείς Αμερικανούς.

Δείτε επίσης: Η NASA έχασε επαφή με το σκάφος Capstone που κατευθύνεται στη Σελήνη

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή τη φορά συμβαίνει να συμβαίνει περίπου την ίδια στιγμή που ο Ήλιος είναι πιο μακριά από τον πλανήτη, λόγω του Aphelion.

Την Τετάρτη, η Σελήνη θα απέχει μόλις 3.57.264 χιλιόμετρα από τη Γη.

Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου
Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Τι είναι το supermoon;

Ο όρος «supermoon» επινοήθηκε από έναν αστρολόγο που ονομάζεται Richard Nolle το 1979. Σύμφωνα με τον ορισμό του που έχει υιοθετηθεί από την αμερικανική διαστημική υπηρεσία NASA, το φαινόμενο είναι μια πανσέληνος που λαμβάνει χώρα εντός του 90 τοις εκατό της πλησιέστερης προσέγγισής της στη Γη.

Το supermoon είναι μια απόλαυση για τους παρατηρητές ουρανού και τους φωτογράφους καθώς το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και φωτεινότερο, παρέχοντάς τους μια θεαματική ευκαιρία να παρατηρήσουν ουράνια γεγονότα.

Δείτε επίσης: Τηλεσκόπιο James Webb: Οι εικόνες που λαμβάνει ενθουσιάζουν

Το φαινόμενο τείνει να έχει παλιρροϊκές επιπτώσεις στον πλανήτη, προκαλώντας πολύ υψηλές και χαμηλές παλίρροιες. Οι παράκτιες καταιγίδες στη θάλασσα αυτή την περίοδο θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε επιδεινούμενες πλημμύρες, λένε οι αστρονόμοι.

Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου
Supermoon 2022: Το μεγαλύτερο φεγγάρι φέτος θα φανεί στις 13 Ιουλίου

Ημερομηνία, ώρα και άλλες λεπτομέρειες

Το supermoon του 2022 είναι επίσης γνωστό ως «buck moon» – που πήρε το όνομά του από τα κέρατα που σχηματίζονται στο μέτωπο ενός ελαφιού συνήθως αυτή την εποχή του χρόνου.

Το supermoon θα είναι ορατό στις 2:38 μ.μ. EDT (12:08 π.μ. IST, Πέμπτη) τη νύχτα της 13ης Ιουλίου.

Η Σελήνη είναι πιθανό να εμφανίζεται πλήρης για περίπου τρεις ημέρες, από νωρίς το πρωί της Τρίτης έως νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή: hindustantimes.com

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS