ΑρχικήsecurityNCC Group: Οι επιθέσεις ransomware μειώνονται αλλά εμφανίζονται νέες απειλές

NCC Group: Οι επιθέσεις ransomware μειώνονται αλλά εμφανίζονται νέες απειλές

Πάμε σε μερικά καλά νέα! Οι επιθέσεις ransomware μειώθηκαν κατά 37% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, αναφέρει μια έκθεση από την NCC Group, μια εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών. Συνεχίζεται η πτωτική τάση που ξεκίνησε τον Νοέμβριο.

Δείτε επίσης: Διέρρευσαν εσωτερικά μηνύματα της ransomware συμμορίας Conti

ransomware

Ωστόσο, οι επιθέσεις ransomware το 2021 αυξήθηκαν κατά 93% για το έτος σε σύγκριση με το 2020.

Η NCC λέει ότι η μείωση είναι πιθανό να οφείλεται σε εποχικούς παράγοντες. Τα θύματα του Ιανουαρίου ήταν 121 επιχειρήσεις σε σύγκριση με 191 τον Δεκέμβριο.

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη αντιπροσώπευαν το 86% των επιθέσεων ransomware – μοιράζονται σχεδόν ίσο αριθμό θυμάτων.

Ο βιομηχανικός τομέας είναι ο πιο στοχευμένος με μία στις τέσσερις επιθέσεις, ακολουθούμενος από τον τομέα των καταναλωτών με 22%.

Δείτε επίσης: Ransomware που χτύπησε την Ουκρανία χρησιμοποιείται ως δόλωμα

Η NCC είπε ότι τα μεγάλα πακέτα ransomware όπως το Lockbit 2.0 παραμένουν δημοφιλή, αλλά το Conti έχει πέσει σε δυσμένεια.

Μια νέα απειλητική ομάδα, ονόματι NightSky, εμφανίστηκε τον Ιανουάριο και αυξάνεται ραγδαία σε χρήση, επειδή προσφέρει μια λειτουργία διπλού εκβιασμού που κρυπτογραφεί αρχεία και παράλληλα απειλεί να διαρρεύσει τα δεδομένα στο dark web.

ransomware

Ο Matt Hull, παγκόσμιος επικεφαλής της στρατηγικής απειλής στο NCC Group, δήλωσε: “Οι τομείς υψηλής στόχευσης θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διαθέτουν επαρκή μέτρα μετριασμού ransomware. Η μερική πτώση της δραστηριότητας από ομάδες όπως η Conti δεν πρέπει να συναχθεί ως μειωμένη απειλή, αφού είναι πιθανό η δραστηριότητά της να αυξηθεί τους επόμενους μήνες».

Δείτε επίσης: Διακομιστές Microsoft Exchange παραβιάστηκαν από Cuba ransomware

Η NCC σημειώνει ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ότι η σύγκρουση Ουκρανίας/Ρωσίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κυβερνοεπιθέσεις και στους συμμάχους της Ουκρανίας.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS