ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΓραφείο Copyright των ΗΠΑ: Ένα AI δεν μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα

Γραφείο Copyright των ΗΠΑ: Ένα AI δεν μπορεί να έχει πνευματικά δικαιώματα

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ απέρριψε ένα αίτημα ενός AI για πνευματικά δικαιώματα ως έργο τέχνης. Την περασμένη εβδομάδα, ένα συμβούλιο τριών ατόμων εξέτασε μια απόφαση του 2019 κατά του Στίβεν Τάλερ, ο οποίος προσπάθησε να διατηρήσει τα πνευματικά δικαιώματα σε μια εικόνα για λογαριασμό ενός αλγορίθμου που ονόμασε Creativity Machine. Το διοικητικό συμβούλιο διαπίστωσε ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη (AI) του Thaler δεν περιελάμβανε ένα στοιχείο «ανθρώπινης πατρότητας» – ένα απαραίτητο πρότυπο, είπε, για προστασία.

Δείτε επίσης: DeepMind: Εκπαιδεύσαμε ένα AI για να ελέγχει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

AI

Το έργο της Creativity Machine, που φαίνεται παραπάνω, ονομάζεται “A Recent Entrance to Paradise”. Είναι μέρος μιας σειράς που ο Thaler έχει περιγράψει ως μια «προσομοίωση παραλίγο θανάτου» στην οποία ένας αλγόριθμος επεξεργάζεται ξανά εικόνες για να δημιουργήσει παραισθησιακές εικόνες και μια φανταστική αφήγηση για τη μετά θάνατον ζωή. Το κρίσιμο είναι ότι η τεχνητή νοημοσύνη (AI) υποτίθεται ότι το κάνει αυτό με εξαιρετικά ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία έχει αποδειχτεί ότι είναι απαραβίαστη για το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του συμβουλίου αποκαλεί «τον δεσμό μεταξύ του ανθρώπινου μυαλού και της δημιουργικής έκφρασης» ζωτικό στοιχείο των πνευματικών δικαιωμάτων. «Τα δικαστήρια ήταν συνεπή στη διαπίστωση ότι η μη ανθρώπινη έκφραση δεν είναι επιλέξιμη για προστασία πνευματικών δικαιωμάτων», λέει το συμβούλιο.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οποιαδήποτε τέχνη με στοιχείο AI δεν θα έχει πνευματικά δικαιώματα. Ο Thaler τόνισε ότι οι άνθρωποι δεν εμπλέκονται ουσιαστικά, επειδή στόχος του ήταν να αποδείξει ότι τα έργα που δημιουργήθηκαν από μηχανή μπορούσαν να λάβουν προστασία. (Προσπάθησε ανεπιτυχώς να αποδείξει ότι τα AI μπορούν να κατοχυρώσουν πατέντες για εφευρέσεις και στις ΗΠΑ.) Το σκεπτικό του συμβουλίου θεωρεί δεδομένη την εξήγησή του. Έτσι, αν κάποιος προσπαθήσει να διατηρήσει πνευματικά δικαιώματα σε ένα παρόμοιο έργο υποστηρίζοντας ότι ήταν προϊόν της δικής του δημιουργικότητας που εκτελείται από μια μηχανή, το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό.

AI

Ακόμα κι έτσι, το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων τονίζει τη σημασία της ανθρώπινης δράσης σε έργα που παράγονται από μηχανή. Καθώς η τεχνητή νοημοσύνη εξαπλώνεται, τα όρια αυτού του συμπεράσματος θα μπορούσαν να δοκιμαστούν για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή πληροφοριών: theverge.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS