ΑρχικήsecurityΟυκρανία: Η αστυνομία συνέλαβε ομάδα που άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς

Ουκρανία: Η αστυνομία συνέλαβε ομάδα που άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς

Ουκρανία: Η κυβερνοαστυνομία συνέλαβε μια ομάδα παραγόντων phishing που κατάφεραν να κλέψουν δεδομένα καρτών πληρωμής από τουλάχιστον 70.000 άτομα αφού τους παρέσυραν σε ψεύτικους ιστότοπους ανανέωσης υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας.

Ουκρανία τραπεζικούς λογαριασμούς
Ουκρανία: Η αστυνομία συνέλαβε μια ομάδα που άδειαζε τραπεζικούς λογαριασμούς

Δείτε επίσης: Xenomorph Android malware: Στοχεύει πελάτες 56 τραπεζών

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διωκτικών αρχών, οι χάκερ χρησιμοποίησαν τα κλεμμένα στοιχεία για να αδειάσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.

Πέντε άτομα συνελήφθησαν επειδή διεξήγαγαν μια καλά οργανωμένη επιχείρηση phishing που βασιζόταν σε υπηρεσίες μάρκετινγκ και διαφήμισης για την αύξηση της προβολής στις μηχανές αναζήτησης και στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Αυτό ήταν δυνατό επειδή οι πλατφόρμες του Διαδικτύου δεν διαθέτουν διεξοδική διαδικασία ελέγχου για τους πελάτες τους και τα προωθούμενα προϊόντα, αφήνοντας στους απατεώνες ένα περιθώριο κατάχρησης. Επιπλέον, οι χρήστες τείνουν να εμπιστεύονται αυτές τις διαφημίσεις.

Η λειτουργία phishing υποστηριζόταν από 40 ψεύτικους ιστότοπους, όλοι φιλοξενούνται στην υποδομή του ομίλου, ενώ τους servers διαχειριζόταν άλλο μέλος που εκπλήρωσε αυτόν τον ρόλο του διαχειριστή.

Δείτε επίσης: Crypto dating scams: Συνδυασμός romance και crypto scams με στόχο χρήστες dating apps

Τέλος, ο αρχηγός της ομάδας συντόνισε τρία άτομα τα οποία ξέπλεναν το βρώμικο χρήμα. Συνολικά, η αστυνομία υπολογίζει μια οικονομική ζημιά ύψους 5 εκατομμυρίων hryvnias (153.000 ευρώ).

Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο στις κατοικίες των πέντε υπόπτων στην Ουκρανία και κατέσχεσαν 2 εκατομμύρια σε μετρητά, κινητά τηλέφωνα, μονάδες flash, τραπεζικές κάρτες και υπολογιστές.

Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν πλέον ποινικές διώξεις βάσει του Μέρους 2 του Άρθ. 361 (Μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση στην εργασία υπολογιστών, αυτοματοποιημένων συστημάτων, δικτύων υπολογιστών ή δικτύων τηλεπικοινωνιών) και Μέρος 3 του άρθρου. 190 (Απάτη) του Ποινικού Κώδικα της Ουκρανίας. Οι παραβάσεις αυτές στην Ουκρανία τιμωρούνται με έως και 8 χρόνια φυλάκιση.

Δείτε επίσης: Expeditors: Σταματά τις παγκόσμιες επιχειρήσεις λόγω κυβερνοεπίθεσης

Για όσους ενδέχεται να έχουν εισαγάγει τα στοιχεία της κάρτας τους στους ιστότοπους phishing, οι συλλήψεις δεν σημαίνουν ότι πλέον οι πληροφορίες τους είναι ασφαλείς, καθώς οι απειλητικοί παράγοντες μπορεί να τις έχουν μοιραστεί με άλλους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε πέσει θύμα phishing, καλέστε την τράπεζα σας για να ακυρώσει την κάρτα σας.

Πηγή πληροφοριών: bleepingcomputer.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS