ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαDeepMind: Εκπαιδεύσαμε ένα AI για να ελέγχει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

DeepMind: Εκπαιδεύσαμε ένα AI για να ελέγχει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης

DeepMind επιστήμονες βρήκαν άλλη μια εφαρμογή του λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης (AI) στον πραγματικό κόσμο.

Δείτε επίσης: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Όχι στην μαζική επιτήρηση με τεχνητή νοημοσύνη

AI

Το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης που εδρεύει στο Λονδίνο, το οποίο ανήκει στην Alphabet, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εκπαίδευσε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τον έλεγχο και τη γλυπτική ενός υπερθερμασμένου πλάσματος μέσα σε έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.

Η πυρηνική σύντηξη, μια διαδικασία που τροφοδοτεί τα αστέρια του σύμπαντος, περιλαμβάνει τη συντριβή και τη σύντηξη του υδρογόνου, το οποίο είναι ένα κοινό στοιχείο του θαλασσινού νερού.

Η διαδικασία, η οποία απελευθερώνει τεράστιες ποσότητες ενέργειας, έχει προβληθεί ως μια δυνητικά απεριόριστη πηγή καθαρής ενέργειας, αλλά μια σειρά από τεχνικές προκλήσεις πρέπει ακόμη να ξεπεραστούν.

Εδώ στη Γη, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν tokamaks για να προσπαθήσουν να αναδημιουργήσουν τις αντιδράσεις πυρηνικής σύντηξης που συμβαίνουν στο διάστημα.

Οι μαγνήτες σε αυτά τα tokamaks χρησιμοποιούνται για να «περιέχουν» το πτητικό πλάσμα υδρογόνου, το οποίο είναι πιο καυτό από τον πυρήνα του ήλιου. Ο έλεγχος των μαγνητικών πηνίων απαιτεί επί του παρόντος πολλαπλά στρώματα πολύπλοκων συστημάτων ελέγχου.

Δείτε επίσης: Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Τί είναι και πόσο έχει εξελιχθεί μέχρι σήμερα;

Ο Martin Riedmiller, επικεφαλής της ομάδας ελέγχου στο DeepMind και συν-συγγραφέας μιας εργασίας που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη, είπε στο CNBC ότι είναι «ένα πραγματικά πολύπλοκο» πρόβλημα ελέγχου.

Μαζί με το Ελβετικό Κέντρο Πλάσματος στο EPFL, ένα πανεπιστήμιο στη Λωζάνη της Ελβετίας, η DeepMind είπε ότι έχει αναπτύξει ένα ενισχυτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να ελέγχει τους μαγνήτες και να αλλάζει την τάση τους χιλιάδες φορές το δευτερόλεπτο.

Το reinforcement learning, μια τεχνική εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης στην οποία η DeepMind είναι ιδιαίτερα καλή, περιλαμβάνει τον προγραμματισμό μιας τεχνητής νοημοσύνης ώστε να κάνει ορισμένες ενέργειες προκειμένου να μεγιστοποιήσει την πιθανότητα να κερδίσει μια ανταμοιβή σε μια συγκεκριμένη κατάσταση. Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος «μαθαίνει» να ολοκληρώνει μια εργασία αναζητώντας αυτές τις προ-προγραμματισμένες ανταμοιβές.

AI

Το ανώνυμο AI της DeepMind, που αναπτύχθηκε σε έναν εικονικό προσομοιωτή, έχει χρησιμοποιηθεί περίπου 100 φορές σε ένα tokamak στο ελβετικό κέντρο πλάσματος γνωστό ως Variable Configuration Tokamak. Έλεγχε τους μαγνήτες στο tokamak για δύο δευτερόλεπτα, που είναι ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να λειτουργήσει ο αντιδραστήρας πριν υπερθερμανθεί.

Περίπου 10-20 άτομα από την DeepMind εργάστηκαν στο σύστημα AI μαζί με περίπου 5-10 άτομα από το EPFL.

Δείτε επίσης: Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) μπορεί μια μέρα να χρησιμοποιηθεί εναντίον μας

Ο Damien Ernst, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης που δεν συμμετείχε στην εργασία, αναφέρθηκε στην έρευνα ως μία από τις πιο σημαντικές εφαρμογές του reinforcement learning μέχρι στιγμής, προσθέτοντας ότι «θα μπορούσε να επιταχύνει δραματικά την ανάπτυξη των αντιδραστήρων σύντηξης και, τελικά, ικανότητα καταπολέμησης της παγκόσμιας αλλαγής».

Η DeepMind ξεκίνησε να σπάει την τεχνητή γενική νοημοσύνη, η οποία συχνά αναφέρεται ως το ιερό δισκοπότηρο της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή πληροφοριών: cnbc.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS