ΑρχικήsecurityGoogle Drive: Προειδοποιεί για ύποπτα αρχεία που χρησιμοποιούνται για phishing/malware

Google Drive: Προειδοποιεί για ύποπτα αρχεία που χρησιμοποιούνται για phishing/malware

Η Google προσπαθεί να ενισχύσει την ασφάλεια των χρηστών της με νέες λειτουργίες ασφαλείας. Τώρα, θα εμφανίζονται στο Google Drive προειδοποιητικά banners που θα ειδοποιούν τους χρήστες για δυνητικά ύποπτα αρχεία, που κακόβουλοι χρήστες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για την παράδοση malware και για phishing επιθέσεις.

Google Drive banners

Αυτή η λειτουργία είχε ανακοινωθεί για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του Google Cloud Next 2021 user conference.

Εάν ένας χρήστης ανοίξει ένα δυνητικά ύποπτο ή επικίνδυνο αρχείο στο Google Drive, θα εμφανίσουμε ένα προειδοποιητικό banner για να προστατεύσουμε τον ίδιο και τον οργανισμό του από malware, phishing και ransomware“, εξηγεί η Google.

Δείτε επίσης: Πώς να ανεβάσετε αρχεία και φακέλους στο Google Drive;

Τα προειδοποιητικά banners είναι ήδη διαθέσιμα σε Google Docs, Google Sheets, Slides και Drawings.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας: “Η  Google θα αξιολογεί αυτόματα αρχεία που μοιράζονται μαζί σας (άτομα) εκτός του οργανισμού σας, για phishing ή κακόβουλο λογισμικό. Εάν εντοπιστεί κάτι, η Google θα αποκλείσει την πρόσβασή σας στο αρχείο για να σας προστατεύσει.

Ουσιαστικά, κατά τον εντοπισμό ενός ύποπτου αρχείου στο Google Drive, η εφαρμογή θα εμφανίζει το μήνυμα: “Αυτό το αρχείο φαίνεται ύποπτο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων“.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το νέο feature είναι διαθέσιμο σε όλους τους πελάτες του Google Workspace, καθώς και σε πελάτες του G Suite Basic και Business.

Δείτε επίσης: Google Drive, Photos & Gmail: Πώς να βρείτε και να διαγράψετε μεγάλα αρχεία

Drive phishing malware

Η λειτουργία άρχισε να γίνεται διαθέσιμη σταδιακά, σε όλους τους χρήστες, (Rapid Release και Scheduled Release tracks Gradual rollout) από τις 20 Ιανουαρίου 2022 (ορισμένοι θα πρέπει να περιμένουν έως και 15 ημέρες για να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα στους λογαριασμούς τους) .

Google Drive: Προσπάθειες αποτροπής κατάχρησης

Η Google προσπαθεί εδώ και καιρό να λάβει μέτρα για να αποτρέψει μια πιθανή κατάχρηση του Google Drive. Υπάρχουν περιπτώσεις εγκληματιών του κυβερνοχώρου που έχουν εκμεταλλευτεί το Drive για τις κακόβουλες δραστηριότητές τους. Η εταιρεία, πέρυσι, πρόσθεσε στο Google Drive κάποιες προστασίες ενάντια στο phishing και το malware, σε εταιρικά περιβάλλοντα. Αυτές οι προστασίες περιλαμβάνουν την αυτόματη προσθήκη tags σε όλα τα ύποπτα αρχεία, αφήνοντάς τα ορατά μόνο στους κατόχους και τους διαχειριστές τους.

Δείτε επίσης: Πώς να μεταφέρετε δεδομένα από το Dropbox στο Google Drive;

Έτσι, τα δυνητικά κακόβουλα έγγραφα δεν κοινοποιούνται πλέον εντός του οργανισμού, μειώνοντας τον αριθμό των χρηστών που θα μπορούσαν να επηρεαστούν από αυτά.

Τα τωρινά προειδοποιητικά banners για την ειδοποίηση σχετικά με phishing και malware, αποτελούν μέρος μιας πιο σημαντικής προσπάθειας που επικεντρώνεται στην πιο ισχυρή ασφάλεια δεδομένων στο Google Drive.

Πηγή: Bleeping Computer

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS