ΑρχικήsecurityMicrosoft: Απενεργοποιεί τις μακροεντολές του Excel 4.0 από προεπιλογή

Microsoft: Απενεργοποιεί τις μακροεντολές του Excel 4.0 από προεπιλογή

Η Microsoft θα αρχίσει σύντομα να απενεργοποιεί τις μακροεντολές Excel 4.0 XLM από προεπιλογή στο Microsoft 365, για να προστατεύσει τους χρήστες από κακόβουλα έγγραφα.

Δείτε επίσης: Microsoft: Προβλήματα των Windows 11 με τα VirtualBox & Intel Killer

μακροεντολές Excel 4.0

Οι μακρoεντολές Excel 4.0 ή μακρoεντολές XLM, προστέθηκαν για πρώτη φορά στο Excel το 1992 και επέτρεψαν στους χρήστες να εισάγουν διάφορες εντολές σε κελιά που στη συνέχεια εκτελούνται για την πραγματοποίηση μιας εργασίας.

Ενώ οι μακροεντολές VBA εισήχθησαν στο Excel 5.0, οι φορείς απειλών συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τις μακροεντολές XLM είκοσι χρόνια αργότερα, για να δημιουργούν κακόβουλα έγγραφα που κατεβάζουν κακόβουλο λογισμικό ή εκτελούν άλλη ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Οι κακόβουλες καμπάνιες που χρησιμοποιούν μακροεντολές Excel 4.0 XLM, περιλαμβάνουν κακόβουλο λογισμικό, όπως TrickBot, Qbot, Dridex, Zloader και πολλά άλλα.

Λόγω της συνεχιζόμενης κατάχρησής τους, η Microsoft συνιστά στους χρήστες να αλλάζουν και να απενεργοποιούν τις μακροεντολές Excel 4.0 XLM εδώ και χρόνια, υπέρ των μακροεντολών VBA. Αυτή η σύσταση είναι επειδή οι μακροεντολές VBA υποστηρίζουν τη διεπαφή σάρωσης Antimalware (AMSI), η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από λογισμικό ασφαλείας για τη σάρωση των μακροεντολών για κακόβουλη συμπεριφορά.

Για να απενεργοποιήσουν τις μακροεντολές του Excel 4.0, οι διαχειριστές των Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολιτικές ομάδας για να απενεργοποιήσουν τη λειτουργία και οι χρήστες μπορούν να την απενεργοποιήσουν μέσω του Excel Trust Center χρησιμοποιώντας τις μακροεντολές Enable XLM όταν είναι ενεργοποιημένες οι μακροεντολές VBA.

Δείτε ακόμα: Microsoft Exchange: Νέα λειτουργία μετριάζει αυτόματα τα bug υψηλού κινδύνου

Ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε χθες ότι θα απενεργοποιήσει τις μακροεντολές Excel 4.0 από προεπιλογή, ξεκινώντας από τον Οκτώβριο στις εκδόσεις προεπισκόπησης και στη συνέχεια στο τρέχον κανάλι τον Νοέμβριο.

Microsoft

Εισάγουμε μια αλλαγή στις ρυθμίσεις του Microsoft Trust Center Macro για να παρέχουμε μια πιο ασφαλή εμπειρία από προεπιλογή στους χρήστες. Αυτή η νέα προεπιλεγμένη συμπεριφορά θα απενεργοποιήσει τις μακροεντολές του Excel 4.0“, εξηγεί μία ενημέρωση στο Microsoft 365.

Η Microsoft θα αρχίσει να απενεργοποιεί τις μακροεντολές του Excel 4.0 σε όλους τους ενοικιαστές που χρησιμοποιούν αυτό το πρόγραμμα διάθεσης:

Insiders-Slow: θα κυκλοφορήσει στα τέλη Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

Τρέχον κανάλι: θα κυκλοφορήσει στις αρχές Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου.

Monthly Enterprise Channel (MEC): θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί η κυκλοφορία στα μέσα Δεκεμβρίου.

Δείτε επίσης: Microsoft: Το νέο malware FoggyWeb είναι backdoor για τους χάκερ

Η Microsoft δεν θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές στις μακροεντολές του Excel 4.0 για χρήστες που έχουν ρυθμίσει με μη αυτόματο τρόπο αυτήν τη ρύθμιση ή την έχουν διαμορφώσει μέσω πολιτικών ομάδας.

Η εταιρεία δηλώνει ότι οι χρήστες που επιθυμούν να ενεργοποιήσουν τις μακροεντολές XLM μετά την ολοκλήρωση αυτής της διάθεσης, μπορούν να το κάνουν στο Excel Trust Center.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS