ΑρχικήinetΟ Steve Jobs ήθελε η Dell να προεγκαταστήσει το Mac OS σε...

Ο Steve Jobs ήθελε η Dell να προεγκαταστήσει το Mac OS σε PCs και να πληρώσει πολλά εκατομμύρια

Η 10η επέτειος του θανάτου του Steve Jobs πραγματοποιήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, προκαλώντας τεχνολογικούς ηγέτες να μοιραστούν τις ιστορίες τους για τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Apple.

Δείτε επίσης: Tim Cook: Το συγκινητικό μήνυμα για τον Steve Jobs, δέκα χρόνια μετά το θάνατό του

Jobs

Δείτε επίσης: Dell SupportAssist: Bugs εκθέτουν 30 εκατομμύρια PCs σε επιθέσεις

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dell, Michael Dell, μίλησε στο CNET, αναπολώντας την εποχή που ο Steve Jobs είχε ως στόχο η Dell να αδειοδοτήσει το Mac OS για να τρέχει σε υπολογιστές που βασίζονται στην Intel και πώς αυτό θα μπορούσε να έχει αλλάξει τη βιομηχανία υπολογιστών.

Όπως λέει η ιστορία, ο Jobs προσέγγισε πρώτα τη Dell για μια συνεργασία μετά την απομάκρυνση από την Apple και την ίδρυση της NeXT. Ο Jobs ήθελε η Dell να χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα NeXT σε υπολογιστές Dell και ισχυρίστηκε ότι ήταν καλύτερο από τα Windows. Η Dell είπε στον Jobs ότι κάτι τέτοιο δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί.

Αφού ο Jobs επανήλθε στην Apple, προσπάθησε για άλλη μια φορά μια συμφωνία αδειοδότησης λογισμικού, προσπαθώντας να πείσει την Dell να πληρώσει άδειες για το Mac OS. Εκείνη την εποχή, ο Jobs πιέζε την Dell λέγοντάς της ότι οι αγοραστές υπολογιστών μπορούσαν να επιλέξουν μεταξύ του λογισμικού της Apple ή των Microsoft Windows.

Η Dell θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα και ήθελε να πληρώσει στον Jobs ένα τέλος αδειοδότησης για κάθε υπολογιστή που πωλείται με Mac OS, αλλά ο Jobs ανησυχούσε για τις πωλήσεις υπολογιστών που κανιβαλίζουν τις πωλήσεις Mac επειδή οι υπολογιστές ήταν φθηνότεροι. Αντίθετα, ο Jobs ήθελε η Dell να φορτώνει το Mac OS παράλληλα με τα Windows σε κάθε υπολογιστή, κάτι που θα κόστιζε στην Dell εκατοντάδες εκατομμύρια σε δικαιώματα.

Το κόστος όλου αυτού του εγχειρήματος αποθάρρυνε τη Dell από τη συμφωνία, όπως και η έλλειψη εγγύησης ότι η Dell θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε Mac OS στο μέλλον. Οι πελάτες της Dell μπορεί να είναι άτυχοι καθώς το λογισμικό εξελίσσεται, χωρίς να υπάρχει τρόπος για την Dell να προσφέρει υποστήριξη.

Δείτε επίσης: Πώς θα πάρετε ένα στιγμιότυπο οθόνης σε φορητό υπολογιστή Dell

Η Dell είπε ότι αν είχε ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, “Θα μπορούσε να έχει αλλάξει την τροχιά για Windows και Mac OS σε υπολογιστές.” Σε μια συνέντευξη του 2005, η Dell είπε ότι αν η Apple “άνοιγε το Mac OS σε άλλους”, η Dell θα ήθελε να το προσφέρει στους πελάτες, αλλά αυτό δεν συνέβη και η Apple κράτησε το Mac OS αποκλειστικό για Mac.

Παρόλο που μια συμφωνία λογισμικού δεν επιτεύχθηκε ποτέ, η Dell είπε ότι συνέχιζε να έχει φιλικές σχέσεις με τον Jobs όλα αυτά τα χρόνια παρά τα διάφορα επιχειρήματα. Η Dell ερωτήθηκε κάποτε τι θα έκανε για να “φτιάξει” την Apple εάν ήταν CEO και είπε “θα έκλεινα την εταιρεία και θα έδινα πίσω τα χρήματα στους μετόχους”, κάτι που εξόργισε τον Jobs.

Ο Jobs τελικά χρησιμοποίησε το απόσπασμα από την Dell για να παρακινήσει την ομάδα του, κάτι που η Dell σεβάστηκε. “Πιθανότατα θα είχα κάνει το ίδιο πράγμα αν ήμουν στη θέση του”, δήλωσε η Dell.

Πηγή πληροφοριών: macrumors.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS