ΑρχικήHow ToGoogle Password Checkup: Πώς να ελέγξετε αν το password σας έχει παραβιαστεί;

Google Password Checkup: Πώς να ελέγξετε αν το password σας έχει παραβιαστεί;

Οι παραβιάσεις δεδομένων αποτελούν, δυστυχώς, καθημερινό φαινόμενο. Δισεκατομμύρια κωδικοί πρόσβασης για online λογαριασμούς έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να ανακαλύψετε αν και το δικό σας password έχει παραβιαστεί, χάρη σε ένα εύχρηστο εργαλείο που έχει δημιουργήσει η Google, το Password Checkup.

Google Password Checkup

Το Password Checkup είναι ένα δωρεάν add-on για τον Chrome browser και κυκλοφόρησε το 2019 σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της διαδικτυακής ασφάλειας των χρηστών.

Ουσιαστικά, ανακαλύπτει αν τα credentials σας έχουν παραβιαστεί, σαρώνοντας γνωστές βάσεις δεδομένων με ονόματα χρηστών και κωδικούς πρόσβασης που έχουν κλαπεί και έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο.

Το Password Checkup της Google ενθαρρύνει τους χρήστες να αλλάξουν τα credentials τους, αν έχουν παραβιαστεί.

Δείτε επίσης: Microsoft: Διαγράψτε αμέσως τα passwords στα Windows 10

Εμφανίζει μια προειδοποίηση κάθε φορά που συνδέεστε σε ένα site χρησιμοποιώντας “ένα από τα 4 δισεκατομμύρια ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης” που έχουν παραβιαστεί.

Από τότε που ξεκινήσαμε, πάνω από 650.000 άνθρωποι συμμετείχαν στο πρώιμο πείραμά μας“, είχε πει η Jennifer Pullman της Google το 2019.

Μόνο τον πρώτο μήνα, σαρώσαμε 21 εκατομμύρια ονόματα χρηστών και passwords και επισημάναμε πάνω από 316.000 ως μη ασφαλή“.

Η διαρροή credentials είναι πολύ επικίνδυνη ειδικά στην περίπτωση που τα ίδια credentials χρησιμοποιούνται για πολλούς λογαριασμούς. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν εύκολα πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων με εκτεθειμένα credentials και έτσι μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των χρηστών.

Η αλλαγή των passwords είναι απαραίτητη αν έχει γίνει κάποια παραβίαση ή ακόμα και αν υπάρχει υποψία για παραβίαση.

Ακόμα και αν έχουν διαρρεύσει μόνο passwords χωρίς ονόματα χρήστη, δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς.

Δείτε επίσης: Telegram bots προσπαθούν να κλέψουν τα one-time passwords σας

password παραβιαστεί

Google Password Checkup: Πώς να ελέγξετε αν το password σας έχει παραβιαστεί

Το δωρεάν λογισμικό Password Checkup μπορεί να φορτωθεί στο Google Chrome και σας ενημερώνει εάν τα στοιχεία του λογαριασμού σας έχουν παραβιαστεί από εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Μόλις εγκατασταθεί, η επέκταση Chrome εκτελείται στο background του προγράμματος περιήγησής σας και ελέγχει στοιχεία σύνδεσης που χρησιμοποιείτε.

Εάν το password ή το όνομα χρήστη ταιριάζει με αυτά που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της Google με περισσότερα από 4 δισεκατομμύρια κλεμμένα credentials, το λογισμικό θα τα επισημάνει.

Θα εμφανιστεί μια ειδοποίηση στην οθόνη, η οποία θα λέει το εξής: “Το Password Checkup διαπίστωσε ότι το password σας για το [website] δεν είναι πλέον ασφαλές λόγω παραβίασης δεδομένων. Πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης τώρα“.

Εάν προκύψει μια νέα παραβίαση δεδομένων, το εργαλείο θα σας ενημερώσει εάν κάποιο από τα passwords σας έχει παραβιαστεί, την επόμενη φορά που θα συνδεθείτε στο Chrome.

Σας δίνει εκτεθειμένους λογαριασμούς σε μια μικρή λίστα και εκεί μπορείτε να κάνετε κλικ για να αλλάξετε τους κωδικούς πρόσβασής σας.

Δείτε επίσης: Password attacks: Σε χάκαραν και δεν το “πήρες χαμπάρι”;

Όλες οι πληροφορίες είναι κρυπτογραφημένες και η Google λέει ότι δεν έχει τρόπο να δει τα δεδομένα σας και τα passwords σας.

Κατασκευάσαμε το Password Checkup, έτσι ώστε κανείς, συμπεριλαμβανομένης της Google, να μην μπορεί να μάθει τα στοιχεία του λογαριασμού σας“, έχει δηλώσει η Google.

Το Password Checkup δημιουργήθηκε με γνώμονα το απόρρητο. Δεν αναφέρει ποτέ πληροφορίες σχετικά με τους λογαριασμούς, τους κωδικούς πρόσβασης ή τη συσκευή σας“.

Μπορείτε να κατεβάσετε το Password Checkup από το webstore του Google Chrome.

Εναλλακτικά, υπάρχει και το site Have I Been Pwned, που σας βοηθά να ελέγξετε εάν έχουν παραβιαστεί τα στοιχεία σας.

Πηγή: thesun.co.uk

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS