ΑρχικήHow ToFace ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Face ID smartphone: Εάν χρησιμοποιείτε το facial recognition (αναγνώριση προσώπου) στο smartphone σας, το πρόσωπο κάποιου άλλου – ενός αδελφού ή κάποιου άλλου που μοιάζει με εσάς – θα μπορούσε επίσης να το «ξεκλειδώσει». Όμως, γιατί το Face ID αποτυγχάνει μερικές φορές;

Πώς λειτουργεί η αναγνώριση προσώπου σε smartphone;
Πολλά συστήματα αναγνώρισης προσώπου λειτουργούν με σάρωση υπέρυθρων και όχι με το ορατό φάσμα, που δεν μπορεί να σαρώσει το πρόσωπό σας στο σκοτάδι.

Γενικά, το facial unlock λειτουργεί με τη χρήση της μπροστινής κάμερας για την αξιολόγηση μοναδικών μοτίβων και περιγραμμάτων στο πρόσωπό σας. Αυτός είναι ο λόγος που η ρύθμιση ενός facial recognition lock στο νέο σας smartphone (εάν συνοδεύεται από τη λειτουργία) απαιτεί αρχική σάρωση του προσώπου σας.

Μετά τη σάρωση, αποθηκεύει τις λεπτομέρειες του προσώπου σας στη μνήμη του και τις μεταγράφει σε ορισμένες μαθηματικές εκφράσεις. Το smartphone σας συγκρίνει αυτές τις πληροφορίες με το πρόσωπό σας για έλεγχο ταυτότητας ασφαλούς πρόσβασης την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να το ξεκλειδώσετε.

Οι περισσότερες τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου που διατίθενται σήμερα, ωστόσο, συνδυάζουν ένα φάσμα εκπομπών υπερύθρων με τον πραγματικό αλγόριθμο, ενώ συλλέγουν την εικόνα του προσώπου σας με τη μορφή 2D συστοιχιών. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι να αποφευχθεί η παραβίαση του συστήματος.

Τελικά, η υπέρυθρη εκπομπή επιτρέπει στο τηλέφωνό σας να σαρώσει με ακρίβεια το πρόσωπό σας, ακόμη και στο σκοτάδι.

Διαβάστε επίσης: Facial Recognition: Όσα πρέπει να ξέρετε για την αναγνώριση προσώπου!

Face ID smartphone
Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Γιατί η αναγνώριση προσώπου μπορεί να αποτύχει;
Η συμβατική σάρωση κάμερας ορατού φάσματος, φυσικά, έχει πολλά «κενά». Θα μπορούσε ακόμη και να σαρώσει και να εξουσιοδοτήσει την πρόσβαση με το πρόσωπο συγγενή σας ή και κάποιου ξένου. Επιπλέον, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαπατήσετε την εν λόγω τεχνολογία χρησιμοποιώντας μία φωτογραφία σας.

Αυτή η τεχνολογία δεν χρησιμοποιείται πλέον στα σύγχρονα smartphone. Ωστόσο, ακόμη και η τεχνολογία που είναι τώρα σε λειτουργία παρουσιάζει μερικές φορές σφάλματα. Έτσι, ενώ δεν μπορούμε να αναλύσουμε πώς και γιατί μπορεί να αποτύχει η αναγνώριση προσώπου κάθε διαθέσιμου smartphone, μπορούμε να προσδιορίσουμε ορισμένες αιτίες μέσα από κάποια παραδείγματα.

Η τεχνολογία αναγνώρισης ίριδας της Samsung είναι ακριβής αλλά μπορεί να «ξεγελαστεί». Πρόκειται για μια τεχνολογία που ξεκίνησε με τα Galaxy S8 και S8 +, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας του τηλεφώνου. Η τεχνολογία λειτουργεί με σάρωση μοναδικών μοτίβων στην ίριδα του ματιού σας.

Επειδή το μοτίβο της ίριδας είναι μοναδικό για κάθε άτομο, η Samsung την χαρακτήρισε ως μια fool-proof τεχνολογία. Δυστυχώς, υπάρχουν ορισμένα πιθανά σφάλματα με αυτήν τη μέθοδο σάρωσης, καθώς μπορείτε ακόμα να την εξαπατήσετε φορώντας φακούς επαφής.

Και παρά τον συνδυασμό 2D απεικόνισης με σάρωση ίριδας σε πιο πρόσφατες εκδόσεις όπως η σειρά S21, η Samsung προειδοποιεί ότι η χρήση αναγνώρισης προσώπου δεν είναι τόσο ασφαλής όσο η χρήση PIN ή η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων. Η εταιρεία συνιστά επίσης να μην χρησιμοποιηθεί αυτή η δυνατότητα σε διαδικτυακές πλατφόρμες πληρωμών και μεταφοράς χρημάτων.

Face ID smartphone
Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Γιατί το Huawei 2D Live Detection δεν είναι απολύτως ασφαλές;
Η Huawei παρουσίασε για πρώτη φορά την ασφάλεια αναγνώρισης προσώπου στη σειρά P20 και έκτοτε έχει προσθέσει αυτό το χαρακτηριστικό και σε άλλα προϊόντα όπως οι σειρές Mate 10 και Y 2018.

Η Huawei χρησιμοποιεί αυτό που ονομάζει τεχνολογία 2D Live Detection, που είναι παρόμοια με τη λειτουργία της αναγνώρισης προσώπου άλλων Android κινητών. Αυτή η τεχνολογία καθιστά δύσκολο σε οποιονδήποτε να ξεκλειδώσει το smartphone σας με τις φωτογραφίες σας, καθώς δεν λειτουργεί χωρίς κάποιες ενέργειες προσώπου όπως ένα μάτι. Επομένως, το τηλέφωνό σας ενδέχεται να μην ανοίξει εάν δεν τηρείτε τον κανόνα, ακόμη και κατά τη σάρωση του προσώπου σας.

Επιπλέον, αυτή η λειτουργία εξαρτάται από την τρέχουσα κατάσταση της μπροστινής κάμερας του smartphone σας. Έτσι, κάποιος που μοιάζει με εσάς μπορεί να ανοίξει το smartphone σας σε σπάνιες περιπτώσεις. Φυσικά, μια «κακή» κάμερα μπορεί να επηρεάσει ακόμα περισσότερο την ακρίβεια του set-up.

Δείτε ακόμη: Με την αναγνώριση προσώπου θα κάνετε όλες τις πληρωμές από το κινητό

smartphοne
Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Γιατί μπορεί να αποτύχει το αναγνωριστικό προσώπου της Apple;
Το Face ID της Apple, το οποίο κυκλοφόρησε με το iPhone X το 2017, εξακολουθεί να είναι το πιο προηγμένο σύστημα αναγνώρισης προσώπου smartphone που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Σε αντίθεση με την τεχνολογία σάρωσης υπέρυθρης ακτινοβολίας 2D-iris των Huawei και Samsung, η Apple λαμβάνει μια 3D σύλληψη του προσώπου σας χρησιμοποιώντας ένα σύστημα κάμερας TrueDepth αντί για μία μόνο μπροστινή κάμερα.

Η τεχνολογία TrueDepth συνδυάζει λήψη υπερύθρων με αισθητήρες και εξαρτήματα σάρωσης. Στη συνέχεια, τα χρησιμοποιεί για να αναλύσει περισσότερες από 30.000 διακεκομμένες περιοχές στο πρόσωπό σας κατά τη διάρκεια μιας σάρωσης, για να δημιουργήσει ένα βάθος προσώπου.

Καθώς το iPhone σας μαθαίνει, απομνημονεύει και αναγνωρίζει αυτά τα μοτίβα, χρειάζεται κάτι περισσότερο από μια απλή φωτογραφία και το πρόσωπο κάποιου για να «ξεγελαστεί». Το Face ID της Apple λειτουργεί με την προσαρμογή των αλλαγών στην έκφραση και την εμφάνιση του προσώπου σας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την μοναδική αναγνώριση προσώπου ίριδας. Και αυτό σημαίνει ότι είναι πιο ακριβές. Παραδόξως, το Face ID της Apple ανοίγει μερικές φορές με επιτυχία το τηλέφωνο αφού σαρώσει κάποιον με μεγάλη ομοιότητα με τον αρχικό του κάτοχο. Αλλά πώς;

Η Apple ισχυρίζεται ότι υπάρχει μία στο εκατομμύριο πιθανότητες τα πρόσωπα άλλων ατόμων να ανοίξουν το iPhone σας. Προειδοποιεί επίσης ότι η πιθανότητα είναι υψηλότερη με πανομοιότυπα δίδυμα, αδέλφια και παιδιά των οποίων οι δομές του προσώπου δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως.

Αυτό συμβαίνει επειδή το Face ID μαθαίνει περισσότερα για το πρόσωπό σας κάθε φορά που πληκτρολογείτε το Apple passcode. Η αποκάλυψη του passcode σας σε κάποιο άτομο, μπορεί να οδηγήσει σε παραβίαση της ασφάλειας και ενδέχεται να μην χρειάζεται το passcode σας για να ξεκλειδώσει το iPhone σας στο μέλλον.

Face ID
Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Πώς να αποτρέψετε το ξεκλείδωμα της συσκευής σας από άλλους
Ενώ η αποτυχία αναγνώρισης προσώπου στο smartphone σας δεν είναι δικό σας λάθος, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να αποτρέψετε να συμβεί αυτό εάν χρησιμοποιείτε τη λειτουργία.

Οι αποτυχίες στα iPhone μπορεί να είναι αποτέλεσμα του αλγορίθμου που μαθαίνει τα σχέδια του προσώπου των άλλων. Για να το αποφύγετε αυτό, δεν πρέπει να κοινοποιείτε το Apple ID σας σε άλλους. Επίσης, προσέξτε να μην ανοίξετε το iPhone σας με το Apple ID παρουσία κάποιου που μοιάζει με εσάς.

Εάν η λειτουργία Face ID σας έχει ήδη αποτύχει, προχωρήστε και διαγράψτε τα δεδομένα Face ID μεταβαίνοντας στις Ρυθμίσεις> Face ID & Passcode> Reset Face ID. Αυτό αφαιρεί το πρόσωπό σας από τη μνήμη, συμπεριλαμβανομένων όλων των αποθηκευμένων μαθηματικών αλγορίθμων που ρυθμίζουν τα μοτίβα προσώπου σας. Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο, εάν το επιθυμείτε.

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργοποιήσει το Require Attention. Αυτό σημαίνει ότι όποιος χρησιμοποιεί το Face ID πρέπει να κοιτάξει ενεργά τη συσκευή: κανείς δεν μπορεί να την ανοίξει χρησιμοποιώντας το πρόσωπό σας ενώ κοιμάστε ή κοιτάζετε μακριά. Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Face ID & Passcode και βεβαιωθείτε ότι το Require Attention for Face ID είναι ενεργοποιημένο.

Πρόταση: Ελλάδα: Αναγνώριση προσώπου σε πραγματικό χρόνο από την αστυνομία!

smartphοne
Face ID smartphone: Mπορεί να «ξεκλειδώσει» άλλος το κινητό σας;

Ενώ μπορείτε να κλειδώσετε ορισμένες εφαρμογές με το Face ID, ορισμένοι κατασκευαστές smartphone έχουν προειδοποιήσει ότι ο έλεγχος ταυτότητας προσώπου ενδέχεται να παρουσιάζει ορισμένα προβλήματα ασφαλείας, ειδικά με διαδικτυακές συναλλαγές. Τα δακτυλικά αποτυπώματα και τα PIN εξακολουθούν να είναι τα πιο ασφαλή μέσα για να διατηρείτε το τηλέφωνό σας κλειδωμένο.

Επομένως, εάν το face unlock εξακολουθεί να αποτυγχάνει στο smartphone σας, θα πρέπει να το απενεργοποιήσετε για να αποτρέψετε τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στη συσκευή σας.

Η αναγνώριση προσώπου συνεχίζει να βελτιώνεται
Παρά την ασφάλεια που παρέχει η αναγνώριση προσώπου σε ένα smartphone, υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Υπάρχουν εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML), για την εκπαίδευση και τη βελτίωση της ακρίβειας των μοντέλων αναγνώρισης προσώπου. Η έρευνα έχει προχωρήσει πολύ στην ανάπτυξη τεχνολογιών αναγνώρισης εικόνας που μπορούν να σας αναγνωρίσουν ακόμα και όταν φοράτε μάσκα προσώπου. Έτσι, υπάρχει αρκετός χώρος για περαιτέρω βελτιώσεις σε νεότερες εκδόσεις smartphone.

Πηγή πληροφοριών: makeuseof.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS