ΑρχικήinetNvidia: Παρουσίασε demo της ARM-Powered Linux RTX

Nvidia: Παρουσίασε demo της ARM-Powered Linux RTX

Η Nvidia παρουσίασε γραφικά RTX που εκτελούνται σε επεξεργαστές ARM, ως έναν τρόπο ανάδειξης της πιθανής απόδοσης που μπορούν να προσφέρουν επεξεργαστές που δεν είναι x86. Η παρουσίαση είναι μία προειδοποίηση τόσο για την Intel όσο και για την AMD, αλλά αποτελεί και μια ευκαιρία να ανακαλύψουμε την ικανότητα των γραφικών της Nvidia.

Nvidia RTX

Δείτε επίσης: Intel: Σε συζητήσεις για εξαγορά της GlobalFoundries έναντι $30 δισ.

Η Nvidia παρουσίασε ένα παιχνίδι, το Wolfenstein: Youngblood και ένα τεχνολογικό demo (το Bistro, από το Open Research Content Archive (ORCA). Το βίντεο που δημοσιεύτηκε για το GDC, δείχνει ότι το testbed εκτελεί RTX 3060 σε ένα MediaTek Kompanio 1200, το οποίο βασίζεται στο MT8195 SoC. Η MediaTek αποκαλεί αυτά τα μέρη «chipsets», αλλά αυτή η λέξη χρησιμοποιείται συνήθως για αναφορά στη λογική ελέγχου μητρικής πλακέτας και όχι σε SoC.

Η CPU περιέχει τέσσερις πυρήνες Cortex-A78 και τέσσερις πυρήνες Cortex-A55 με μια μονάδα επεξεργασίας AI, στην οποία η MediaTek αναφέρεται ως “APU”. Το τσιπ χρησιμοποιεί quad-channel LPDDR4x 2133, αλλά δεν γνωρίζουμε πόσο ευρεία είναι τα κανάλια. Συνολικά είναι ένα μέτριο τσιπ, ωστόσο το MT8195 φτάνει τη μέγιστη προεπιλεγμένη ταχύτητα ρολογιού των 2,2 GHz στους πυρήνες Cortex-A78. Το SoC χρησιμοποιείται συνήθως στα Chromebook.

Δείτε ακόμα: Οι καλύτεροι ψύκτες CPU για το AMD Ryzen 5 5600X (2021)

Το MT8195 δεν είναι το είδος της CPU που θα περιμέναμε να δούμε σε ένα πραγματικό σύστημα παιχνιδιών με ARM. Εάν μπορεί να τρέξει παιχνίδια RTX καλά όταν συνδυαστεί με ένα RTX 3060, αυτό συνεπάγεται και καλά πράγματα για τα προϊόντα που θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο μέλλον.

Η Nvidia μετέφερε πέντε συγκεκριμένες δυνατότητες στο Linux: DLSS, RTX Direct Illumination, RTX Global Illumination, Nvidia Real-Time Denoisers και το RTX Memory Utility. Το DLSS χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ποιότητας της εικόνας, αναβαθμίζοντας την παραγωγή χαμηλότερης ανάλυσης σε υψηλότερες αναλύσεις, το Direct Illumination υποστηρίζει δυναμικό φωτισμό και το global illumination χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό των ακτίνων.

Υπάρχει υποστήριξη Windows σε ARM, αλλά η Nvidia επέλεξε να μην επιδείξει ένα σύστημα που εκτελεί Windows. Το Linux δεν θεωρείται κανονικά ως λειτουργικό σύστημα παιχνιδιών, αλλά η Valve ανακοίνωσε ότι το επερχόμενο Steam Deck θα κυκλοφορήσει με το SteamOS και θα τρέξει μια σειρά παιχνιδιών Windows μέσω του Proton. Το Steam Deck βασίζεται σε μια AMD APU, αλλά αυτό εξακολουθεί να είναι μια ενδιαφέρουσα επίδειξη της απόδοσης των παιχνιδιών.

Δείτε επίσης: Linux 5.13: Αξιοσημείωτες αλλαγές, αρχιτεκτονικές Arm, MIPS και RISC-V

Η Nvidia έχει περισσότερους λόγους από τις άλλες εταιρείες να αδημονεί γι’ αυτή την παρουσίαση. Εάν η απόπειρα της εταιρείας να αγοράσει ARM έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα παιχνίδι για να γίνει ο ταυτόχρονος πάροχος κορυφαίων λύσεων GPU και CPU για παιχνίδια. Η Intel κάνει το δικό της παιχνίδι για αυτόν τον τίτλο, με τη σειρά προϊόντων Xe HPG και η AMD κατέχει ήδη αυτήν τη θέση για τους gamers κονσόλας.

Αλλά κανένας κατασκευαστής δεν έχει διεκδικήσει ποτέ δεσπόζουσα θέση στην αγορά τόσο των CPU όσο και των GPU όταν πρόκειται για την προμήθεια παιχνιδιών PC. Ακόμα δεν υπάρχουν σχέδια για την κυκλοφορία αυτής της έκδοσης του Youngblood στο εμπόριο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS