ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΕμφύτευμα εγκεφάλου μετατρέπει τις σκέψεις σε λέξεις

Εμφύτευμα εγκεφάλου μετατρέπει τις σκέψεις σε λέξεις

Το UCSF κάνει μια έρευνα και καταφέρνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό: Εμφύτευμα εγκεφάλου μετατρέπει τις σκέψεις σε λέξεις και βοηθά έναν άνθρωπο ο οποίος είχε υποστή εγκεφαλικό επεισόδιο να μιλήσει ξανά. Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Facebook, το οποίο κάνει τη δική του εστίαση στη νευρική τεχνολογία.

Εμφύτευμα εγκεφάλου

Δείτε επίσης: Το AI προσδιορίζει περιοχές στην Σελήνη για προσγείωση και εξερεύνηση

Η τελευταία φάση μιας πολυετούς μελέτης που χρηματοδοτείται από το Facebook και πραγματοποιείται από το UCSF, που ονομάζεται Project Steno, μεταφράζει τις απόπειρες συνομιλίας από έναν παραλυμένο ασθενή με προβλήματα ομιλίας σε λέξεις οι οποίες εμφανίζονται σε μια οθόνη.

“Είναι η πρώτη φορά που σκέψεις αποκωδικοποιούνται σε λέξεις μόνο από τη δραστηριότητα του εγκεφάλου”, δήλωσε ο Dr David Moses, επικεφαλής συγγραφέας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine. “Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι μόνο η αρχή στην προσπάθεια που γίνεται να βρεθεί ένας τρόπος ομιλίας των παράλυτων ανθρώπων.”

Οι διεπαφές εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) ήταν πίσω από μια σειρά από πολλά υποσχόμενες πρόσφατες ανακαλύψεις, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας του Στάνφορντ που θα μπορούσε να μετατρέψει το λεγόμενο “imagined handwriting” σε προβαλλόμενο κείμενο. Η μελέτη του UCSF ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση, αναλύοντας τις πραγματικές προσπάθειες ομιλίας και ενεργώντας σχεδόν σαν μεταφραστής.

Δείτε επίσης: AI: Πώς μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα το σύμπαν;

Η μελέτη, που διεξήχθη από τον νευροχειρουργό του UCSF, Dr. Edward Chang, αφορούσε την εμφύτευση «νευροπροθέσεων» ηλεκτροδίων σε έναν παράλυτο άνδρα που είχε πάθει εγκεφαλικό επεισόδιο στην ηλικία των 20 ετών. Με ένα έμπλαστρο ηλεκτροδίου εμφυτευμένο – εμφύτευμα εγκεφάλου – πάνω από την περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον έλεγχο της φωνητικής οδού, ο άνδρας επιχείρησε να απαντήσει σε ερωτήσεις που εμφανίζονται σε μια οθόνη. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης του UCSF μπορούν να αναγνωρίσουν 50 λέξεις και να τις μετατρέψουν σε προτάσεις σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, εάν ο ασθενής είδε ένα μήνυμα που ρωτάει “Πώς είσαι σήμερα;” η απάντηση εμφανίστηκε στην οθόνη ως “Είμαι πολύ καλά”, με τις λέξεις να εμφανίζονται μια προς μια.

Ο Moses διευκρίνισε ότι το έργο στοχεύει να συνεχιστεί πέρα ​​από τη φάση χρηματοδότησης του Facebook και ότι η έρευνα μόλις ξεκίνησε και έχει πολύ μέλλον. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι σαφές πόση από την αναγνώριση ομιλίας προέρχεται από ηχογραφημένα πρότυπα εγκεφαλικής δραστηριότητας ή φωνητικών εκφράσεων ή από συνδυασμό και των δύο.

Δείτε επίσης: Καρκίνος και AI: Ερευνητές ανέπτυξαν εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του προστάτη

Ο Moses διευκρινίζει ότι στόχος της μελέτης δεν είναι η ανάγνωση του μυαλού. Ο Moses λέει επίσης ότι το έργο της ομάδας του UCSF δεν μεταφράζεται ακόμη σε μη επεμβατικές νευρικές διεπαφές. Η εταιρεία Neuralink του Elon Musk υπόσχεται ασύρματα δεδομένα μετάδοσης από ηλεκτρόδια εμφυτευμένα στον εγκέφαλο για μελλοντικές έρευνες και βοηθητικές χρήσεις, αλλά μέχρι στιγμής η τεχνολογία έχει δοκιμαστεί μόνο σε έναν πίθηκο.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS