ΑρχικήsecurityΗ Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν Ευρωπαίους πολιτικούς!

Η Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν Ευρωπαίους πολιτικούς!

Η Δανία φέρεται να βοηθούσε τις ΗΠΑ να κατασκοπεύουν Ευρωπαίους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίδας Καγκελάριου Angela Merkel, από το 2012 έως το 2014, σύμφωνα με Δανικά μέσα ενημέρωσης. Η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark Radio (DR).

Σύμφωνα με αναφορές, συλλέχθηκαν πληροφορίες από αξιωματούχους από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία.

Παρόμοιοι ισχυρισμοί εμφανίστηκαν το 2013.

Διαβάστε επίσης: Ο Λευκός Οίκος χρησιμοποιεί το Zoom ενώ υπάρχει κίνδυνος κατασκοπείας από Κίνα;

Η Δανία ΗΠΑ κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών
Η Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών

Στη συνέχεια, σύμφωνα με τα μυστικά που διέρρευσαν από τον Αμερικανό πληροφοριοδότη Edward Snowden, η NSA υπέκλεπτε το τηλέφωνο της Γερμανίδας Καγκελαρίου.

Όταν έγιναν αυτοί οι ισχυρισμοί, ο Λευκός Οίκος δεν προέβη σε καμία διάψευση, αλλά είπε ότι στο τηλέφωνο της Merkel δεν είχε κοριό τότε και δεν θα είχε ούτε στο μέλλον.

Η Γερμανία είναι στενός σύμμαχος των ΗΠΑ.

Δανία ΗΠΑ για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών
Η Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών

Ο Γερμανός πρόεδρος Frank-Walter Steinmeier κι ένας εκπρόσωπος της Angela Merkel δήλωσαν ότι δεν γνώριζαν τη συμμετοχή της Δανίας μέχρι την έκθεση του DR, η οποία κοινοποιήθηκε σε άλλα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης το Σαββατοκύριακο.

Δείτε ακόμη: Επίθεση στο Καπιτώλιο: Κατασκοπεία, κλοπή υπολογιστών και δεδομένων

Λέγεται ότι η NSA είχε πρόσβαση σε μηνύματα και στις τηλεφωνικές συνομιλίες ορισμένων διακεκριμένων ατόμων χρησιμοποιώντας τα δανικά καλώδια διαδικτύου σε συνεργασία με το FE.
Η φερόμενη οργάνωση, σύμφωνα με την έκθεση με την κωδική ονομασία «Operation Dunhammer», επέτρεψε στην NSA να λάβει δεδομένα χρησιμοποιώντας τους αριθμούς τηλεφώνου των πολιτικών ως παραμέτρους αναζήτησης, σύμφωνα με το Danmark Radio.

Μαζί με τη Merkel, ο τότε Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εκείνη την εποχή, ο Peer Steinbrück, λέγεται επίσης ότι είχαν στοχοποιηθεί. «Πολιτικά το βλέπω σαν σκάνδαλο», δήλωσε ο Steinbrück στα γερμανικά ΜΜΕ.

Η υπουργός Άμυνας της Δανίας, Trine Bramsen, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είχε ενημερωθεί νωρίτερα για την κατασκοπεία, είπε στο DR ότι «η συστηματική τηλεφωνική σύνδεση στενών συμμάχων είναι απαράδεκτη».

Άλλοι ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν καταδικάσει τις εκθέσεις.

Δανία ΗΠΑ κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών
Η Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας, Erna Solberg, δήλωσε στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό NRK τα εξής: «Είναι απαράδεκτο εάν χώρες που έχουν στενή συμμαχική συνεργασία αισθάνονται την ανάγκη να κατασκοπεύουν η μία την άλλη.»

Πρόταση: Νέα εκστρατεία κατασκοπείας στοχεύει πολιτικούς στη Μέση Ανατολή!

Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας, Clement Beaune, δήλωσε στο France Info ότι οι ισχυρισμοί ήταν «εξαιρετικά σοβαροί».

Ούτε το FE ούτε η NSA έχουν σχολιάσει ακόμη τις τελευταίες εκθέσεις.

Joe Biden
Η Δανία βοηθούσε τις ΗΠΑ για κατασκοπεία Ευρωπαίων πολιτικών

Μετά τη νέα έκθεση, ο Snowden κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, ότι «εμπλέκεται βαθιά σε αυτό το σκάνδαλο για πρώτη φορά». Ο Biden ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ τη στιγμή που έγινε η αναφερόμενη παρακολούθηση.

«Θα πρέπει να υπάρχει ρητή απαίτηση για πλήρη δημοσιοποίηση όχι μόνο από τη Δανία, αλλά και τον ανώτερο συνεργάτη τους», ανέφερε στο Twitter.

Ποιος είναι ο Edward Snowden;

Το 2013, ο Snowden – πρώην εργολάβος της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) – διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης πληροφορίες σχετικά με την εκτεταμένη παρακολούθηση διαδικτύου και τηλεφώνου από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ τον κατηγόρησαν τότε για κλοπή κρατικής περιουσίας, μη εξουσιοδοτημένη επικοινωνία εθνικών αμυντικών πληροφοριών και σκόπιμη επικοινωνία διαβαθμισμένων πληροφοριών. Ο Snowden βρήκε καταφύγιο στη Ρωσία.

Πηγή πληροφοριών: bbc.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS