ΑρχικήsecurityApple: Ban σε apps που επιβραβεύουν χρήστες για να επιτρέπουν την παρακολούθηση

Apple: Ban σε apps που επιβραβεύουν χρήστες για να επιτρέπουν την παρακολούθηση

Η Apple λέει ότι θα απαγορεύσει και θα απορρίψει εφαρμογές στο App Store, που προσπαθούν να προσφέρουν στους χρήστες οικονομικά κίνητρα για να τους πείσουν να επιτρέψουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς τους από τα apps, κάτι που τώρα είναι δύσκολο, λόγω του App Tracking Transparency (ATT) feature.

Δείτε επίσης: Εμφανίστηκαν bugs στο App Tracking Transparency της Apple

App Store

Η Apple κυκλοφόρησε προχθές τα iOS 14.5 και iPadOS 14.5, τα οποία μεταξύ άλλων, φέρνουν το ATT για να ενισχύσουν το απόρρητο των χρηστών. Το ATT είναι ένα νέο framework σε συσκευές iOS και iPadOS, που απαιτεί από τις εφαρμογές να ζητούν την άδεια των χρηστών προτού τους παρακολουθήσουν για διαφημιστικούς σκοπούς.

Από εδώ και στο εξής, όλες οι εφαρμογές στο App Store‌ θα πρέπει να παρουσιάζουν στους χρήστες ένα pop-up παράθυρο που θα τους ρωτά αν επιθυμούν να παρακολουθούνται ή όχι. Στο παράθυρο εμφανίζονται οι φράσεις: “Ζητήστε από την εφαρμογή να μην παρακολουθεί” και “Να επιτρέπεται“.

Δείτε επίσης: Γερμανία: Αγωγή εναντίον της Apple για το App Tracking Transparency

Μετά την κυκλοφορία του ATT, η Apple ενημέρωσε επίσης τα Human Interface Guidelines της, προσθέτοντας μια νέα ενότητα με τίτλο “Accessing User Data“. Σε αυτήν την ενότητα, η Apple εξηγεί αναλυτικά τις πολιτικές σχεδιασμού που πρέπει να ακολουθούν όλες οι εφαρμογές όταν θέλουν να ζητήσουν από έναν χρήστη την άδεια απόκτησης πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα και δυνατότητες συσκευών όπως μικρόφωνο και κάμερα.

Είναι φανερό ότι η Apple προσπαθεί να είναι αυστηρή με τους κανόνες της, ώστε όλες οι εφαρμογές που θα περάσουν στο App Store να ακολουθούν τις νέες οδηγίες απορρήτου.

Δείτε επίσης: Tim Cook: Η Apple δεν είναι κατά της ψηφιακής διαφήμισης, απλά ενισχύει το απόρρητο των χρηστών

Apple παρακολούθηση

Ωστόσο, μερικές εφαρμογές θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το ATT με τεχνάσματα, όπως απομίμηση ή περιορισμό της λειτουργικότητας μιας εφαρμογής μέχρι να δοθεί άδεια παρακολούθησης. Γι’ αυτό το λόγο, η Apple θα απαγορεύσει τις εφαρμογές που προσπθούν να παραπλανήσουν τους χρήστες.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple αναφέρθηκε σε εφαρμογές που θα επιχειρήσουν να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στους χρήστες για να τους πείσουν να επιτρέψουν την παρακολούθηση και είπε ότι θα απαγορευτούν από το App Store‌.

Μην προσφέρετε κίνητρα για την αποδοχή του αιτήματος. Δεν μπορείτε να προσφέρετε στους χρήστες αποζημίωση για τη χορήγηση της άδειάς τους και δεν μπορείτε να εμποδίζετε τη σωστή λειτουργία ή το περιεχόμενο ή να κάνετε την εφαρμογή σας άχρηστη έως ότου σας επιτρέψουν οι χρήστες να τους παρακολουθείτε.

Μην εμφανίζετε μια εικόνα της τυπικής ειδοποίησης και μην την τροποποιείτε με οποιονδήποτε τρόπο.

Μην σχεδιάζετε μια οπτική ένδειξη που προσελκύει την προσοχή των ανθρώπων στο κουμπί Allow της ειδοποίησης.

App Tracking Transparency

Η Apple περιγράφει επίσης τι επιτρέπεται και τι όχι όταν οι εφαρμογές προσπαθούν να εξηγήσουν γιατί οι χρήστες πρέπει να επιτρέπουν την παρακολούθηση. Το ATT pop-up προσφέρει στους προγραμματιστές την επιλογή να προσαρμόσουν το κείμενο για να εξηγήσουν γιατί απαιτείται παρακολούθηση, αλλά η Apple έχει θέσει κάποιους όρους.

Οι εφαρμογές μπορούν να χρησιμοποιούν ένα splash screen πριν εμφανιστεί το pop-up παράθυρο, που εξηγεί γιατί χρειάζεται η παρακολούθηση. Αυτά τα splash screens, ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούν λέξεις όπως “Συνέχεια“, “Επόμενο” και όχι “Να επιτρέπεται”, κάτι που μπορεί να παραπλανήσει και να προκαλέσει σύγχυση στους χρήστες.

Η νέα ενότητα που έχει προσθέσει η Apple είναι χρήσιμη για τους προγραμματιστές που επιθυμούν να βεβαιωθούν ότι ακολουθούν τις τελευταίες οδηγίες της Apple. Επίσης, είναι χρήσιμη και για τους απλούς χρήστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με το πώς λειτουργεί το App Tracking Transparency feature.

Πηγή: MacRumors

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS