ΑρχικήinetΤώρα μπορείτε να τρέξετε Linux GUI apps στα Windows 10 μέσω WSL

Τώρα μπορείτε να τρέξετε Linux GUI apps στα Windows 10 μέσω WSL

Τα Windows είναι το πιο δημοφιλές desktop λειτουργικό σύστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει τα πάντα. Αν για παράδειγμα θέλετε να τρέξετε JetBrains Projector server, θα χρειαστείτε ένα Unix-based σύστημα, όπως το Linux. Η Microsoft έχει ήδη παρουσιάσει το Windows Subsystem for Linux (WSL), το οποίο έφερε υποστήριξη για την εκτέλεση Linux apps απευθείας από το Windows installation σας.

Δείτε επίσης: Ποιες είναι οι καλύτερες διανομές Linux για το 2021;

Windows Linux GUI apps

Αλλά το WSL είχε, μέχρι τώρα, κάποιους περιορισμούς. Το Version 1 δεν χρησιμοποίησε καν full Linux kernel, επομένως πολλές εφαρμογές δεν λειτουργούσαν. Το Version 2, από την άλλη, έφερε πολλές βελτιώσεις, αλλά εξακολουθούσε να λείπει η υποστήριξη GUI application.

WSLg: Εκτελέστε Linux GUI apps στα Windows 10

Το WSLg (Windows Subsystem for Linux GUI) είναι η απάντηση της Microsoft στο παραπάνω ζήτημα. Σκοπός του project είναι η υποστήριξη εκτέλεσης Linux GUI apps (X11 και Wayland) σε Windows, σε μια πλήρως ολοκληρωμένη desktop εμπειρία. Ακολουθεί ένα διάγραμμα για το πώς λειτουργεί:

Η βασική ιδέα είναι παρόμοια με την παλιά χειροκίνητη μέθοδο set up του δικού σας X server. Αλλά ο X server εκτελείται σε ένα παράλληλο WSL instance που δεν είναι ορατό στον χρήστη.

WSL WSLg

Η Microsoft λέει, επίσης, ότι οι εφαρμογές Linux θα πρέπει να μπορούν να εκμεταλλευτούν την GPU σας, με OpenGL passthrough. Προς το παρόν, αυτή η συμπεριφορά απαιτεί ειδικό driver από AMD, Intel ή NVIDIA.

Ο Craig Loewen, ο Program Manager για το Windows Developer Platform, επιβεβαίωσε στο Twitter ότι η υποστήριξη GUI για εφαρμογές Linux θα είναι διαθέσιμη για όλους τους χρήστες στην επόμενη μεγάλη έκδοση των Windows.

Δείτε επίσης: Δημιουργήστε αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των φακέλων Windows στο OneDrive

Features

Αυτήν τη στιγμή, το WSLg φαίνεται να είναι αρκετά ολοκληρωμένο. Μπορείτε να έχετε πλήρη υποστήριξη βίντεο και ήχου για Linux GUI apps, μαζί με 3D acceleration. Επίσης, όταν εγκαθίσταται ένα νέο GUI app σε ένα WSL instance, προστίθεται και στο μενού έναρξης, ώστε να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε απευθείας. Οι εφαρμογές θα πρέπει να εμφανίζονται κάτω από ένα φάκελο που έχει το ίδιο όνομα με το WSL instance.

Δείτε επίσης: Πώς να εγκαταστήσετε το VirtualBox 6.1 σε Linux;

Σφάλματα

Φυσικά, υπάρχουν κάποια σφάλματα, τα οποία η ομάδα προγραμματιστών προσπαθεί να τα επιλύσει.

Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα των προβλημάτων στο WSLg GitHub repository.

Πώς αξιοποιεί, όμως, κανείς το WSLg; Προς το παρόν, ο ευκολότερος τρόπος είναι να λάβετε την τελευταία έκδοση Windows 10 Insider (build 21364 ή νεότερη έκδοση). Εάν έχετε ήδη εγκαταστήσει το WSL, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να εκτελέσετε το wsl –update και θα είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε εφαρμογές GUI. Εάν δεν έχετε ενεργοποιήσει το WSL, η εκτέλεση του wsl –install θα εγκαταστήσει αυτόματα το WSLg ως μέρος της αρχικής εγκατάστασης WSL. Περισσότερες πληροφορίες για την εγκατάσταση μπορείτε να βρείτε εδώ.

Στη συνέχεια, ανοίξτε ένα WSL instance και εκτελέστε μια εφαρμογή Linux με GUI. Αν όλα πάνε καλά, θα δείτε ότι η εφαρμογή εμφανίζεται σχεδόν σαν μια γνήσια εφαρμογή των Windows.

Resources

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε τα παρακάτω:

Εναλλακτικά, μπορείτε να παρακολουθήστε το βίντεο του Craig Loewen, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση:

Πηγή: XDA-Developers Android Forums

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS