ΑρχικήsecurityNCSC: Μεγάλη προσοχή στα passwords που χρησιμοποιείτε

NCSC: Μεγάλη προσοχή στα passwords που χρησιμοποιείτε

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν εύχρηστα passwords, όπως το όνομα του κατοικίδιου ζώου τους, τα ονόματα μελών της οικογένειας τους, σημαντικές ημερομηνίες, την αγαπημένη τους αθλητική ομάδα – ή ακόμα και το “Password”, και αυτό θα μπορούσε να τους θέσει σε κίνδυνο.

passwords NCSC

Η έρευνα του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC) δείχνει ότι το 15% των ανθρώπων σε κάποιο σημείο έχουν χρησιμοποιήσει το όνομα του κατοικίδιου ζώου τους ως password, ενώ το 14% έχει χρησιμοποιήσει το όνομα κάποιου μέλους της οικογένειας τους.

Ένα άλλο 13% έχει χρησιμοποιήσει μια σημαντική ημερομηνία, όπως γενέθλια ή επέτειο, ενώ το 6% έχει χρησιμοποιήσει την αθλητική ομάδα που υποστηρίζει ως password.

Δείτε επίσης: Πως να συγχρονίσετε Wi-Fi passwords μεταξύ Chromebook και Android

Αν και αυτά τα passwords βοηθούν τους χρήστες να τα θυμούνται, θα μπορούσε να θέσει τους λογαριασμούς τους σε κίνδυνο. Οι εισβολείς θα μπορούσαν να αποσπάσουν πληροφορίες (π.χ ονόματα κατοικίδιων) από δημόσιες δημοσιεύσεις στα social media που θα μπορούσαν να τις χρησιμοποιήσουν στις επιθέσεις. Θα μπορούσαν τότε να προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να παραβιάσουν λογαριασμούς.

Θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο επίθεσης brute force για να προσπαθήσουν να «σπάσουν» λογαριασμούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν απλούς κωδικούς πρόσβασης (μιας λέξης) με σχετική ευκολία. Η χρήση προεπιλεγμένων credentials όπως το «password» παρέχει στους χάκερ μια εύκολη μέθοδο παραβίασης των λογαριασμών.

Δείτε επίσης: Dropbox Passwords: To password manager της Dropbox δωρεάν για όλους τους χρήστες

Τα αδύναμα passwords θέτουν σε κίνδυνο προσωπικές πληροφορίες ή οικονομικά στοιχεία – ειδικά εάν το ίδιο password χρησιμοποιείται σε πολλούς λογαριασμούς.

Θα μπορούσαν ακόμη και να θέσουν τον εργοδότη τους σε κίνδυνο, εάν ο κλεμμένος κωδικός πρόσβασης χρησιμοποιείται και για την ασφάλεια εταιρικών λογαριασμών αφού οι χάκερ θα προσπαθήσουν να δουν εάν το password λειτουργεί και σε άλλους λογαριασμούς.

Το NCSC, επομένως, προτρέπει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν τις συμβουλές τους και τα passwords τους να αποτελούνται από τρεις τυχαίες λέξεις. Η ιδέα είναι ότι είναι σχετικά εύκολο να θυμηθείς τρεις λέξεις, αλλά το ότι θα είναι τυχαίες είναι η κίνηση κλειδί που θα εμποδίσει τους χάκερ από το να μαντέψουν τους κωδικούς πρόσβασης.

Δείτε επίσης: Netflix: Δοκιμάζει νέα λειτουργία για να αποτρέψει κοινή χρήση passwords

Το NCSC συνιστά επίσης στους χρήστες να βεβαιωθούν ότι ο κωδικός πρόσβασής τους είναι ξεχωριστός, επειδή εάν ένας εισβολέας κλέψει το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης του email σας, θα μπορούσε να αποκτήσει πρόσβαση και σε άλλους ιστότοπους που χρησιμοποιούν τα ίδια credentials.

Εκτός από αυτό, το NCSC προτείνει στους χρήστες να αποθηκεύουν τους κωδικούς πρόσβασης στον browser τους. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει στους χρήστες να συνδέονται εύκολα σε ιστότοπους, αλλά τους προστατεύει από κάποια επιθέση – για παράδειγμα, ο password manager δεν θα λειτουργήσει εάν ο ιστότοπος είναι μια ψεύτικη έκδοση του ιστότοπου που έχει σχεδιαστεί για να κλέβει credentials.

Συνιστάται επίσης στους χρήστες να ενεργοποιούν τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων για να παρέχουν ένα επιπλέον εμπόδιο στις επιθέσεις.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS