ΑρχικήsecurityΒραζιλία: Πρώτη στις phishing επιθέσεις. Ποιες χώρες ακολουθούν;

Βραζιλία: Πρώτη στις phishing επιθέσεις. Ποιες χώρες ακολουθούν;

Η Βραζιλία είναι η χώρα στην οποία σημειώθηκαν οι περισσότερες phishing επιθέσεις το 2020, με έναν στους πέντε χρήστες του Διαδικτύου στη χώρα να έχει στοχευτεί τουλάχιστον μία φορά εντός τους έτους. Σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε η εταιρεία κυβερνοασφάλειας “Kaspersky” σχετικά με το phishing, η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πέντε χώρες όπου στοχεύτηκε το υψηλότερο ποσοστό χρηστών καθ’όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, με στόχο την κλοπή δεδομένων. Οι χώρες που συμπληρώνουν τη λίστα είναι η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Τυνησία και η Γαλλική Γουιάνα.

Διαβάστε επίσης: Microsoft: «Προσοχή! Phishing επιθέσεις παρακάμπτουν email gateways»

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε η Kaspersky, ο αριθμός των phishing επιθέσεων εναντίον κινητών τηλεφώνων αυξήθηκε περισσότερο από 120% στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Το ξέσπασμα της πανδημίας του COVID-19 συνέβαλε σημαντικά στην αύξηση των scams, δεδομένου ότι αυξήθηκε η χρήση του Διαδικτύου και η πρόσβαση σε online υπηρεσίες, όπως online τραπεζικές συναλλαγές και online αγορές, καθώς και η υιοθέτηση της απομακρυσμένης εργασίας και το άγχος των ανθρώπων να ενημερώνονται συνεχώς για την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Βραζιλία phishing επιθέσεις
Βραζιλία: Πρώτη στις phishing επιθέσεις. Ποιες χώρες ακολουθούν;

Η πανδημία αποτέλεσε επαναλαμβανόμενο θέμα phishing επιθέσεων το 2020, σύμφωνα με την έρευνα. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την κλοπή credentials και τραπεζικών κωδικών πρόσβασης ποικίλλουν – από sites που προσέφεραν μάσκες προσώπου και αντισηπτικά χεριών σε περιόδους έλλειψης, έως fake sites για εγγραφές σε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας και, πιο πρόσφατα, fake sites εγγραφής για το εμβόλιο του COVID-19.

Δείτε ακόμη: Covid-19: Εμβόλια και πλαστές κάρτες εμβολιασμού πωλούνται στο dark web

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα της Kaspersky υπογράμμισε ότι σημειώθηκε βελτίωση στο επίπεδο της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις απειλές ασφαλείας στο Διαδίκτυο. Παρά την αύξηση των phishing επιθέσεων, υπάρχει μία συγκεκριμένη πτυχή στην οποία παρατηρήθηκε μείωση το 2020 σε σχέση με το 2019: το 2019, πάνω από το 30% των Βραζιλιάνων προσπάθησε, τουλάχιστον μία φορά, να ανοίξει ένα link που οδηγούσε σε phishing σελίδα, σε σύγκριση με περίπου το 20% το 2020.

Βραζιλία phishing επιθέσεις
Βραζιλία: Πρώτη στις phishing επιθέσεις. Ποιες χώρες ακολουθούν;

Ο Fabio Assolini, ανώτερος αναλυτής ασφαλείας στην Kaspersky της Βραζιλίας, ανέφερε τα ακόλουθα: «Αυτό δείχνει ότι οι χρήστες είναι πλέον ενήμεροι και πιο προσεκτικοί για αυτόν τον τύπο απάτης – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να εξελιχθούμε, καθώς τα στατιστικά στοιχεία εξακολουθούν να είναι πολύ άσχημα».

Η έρευνα της εταιρείας επεσήμανε ακόμη ότι το ποσοστό των θυμάτων phishing επιθέσεων στη Βραζιλία είναι πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο – 20% έναντι του παγκόσμιου μέσου όρου του 13%. Σύμφωνα με τον Assolini, αυτή η «ανισότητα» μπορεί να εξηγηθεί από τη δυσκολία που έχουν οι χρήστες του Διαδικτύου στη Βραζιλία να αναγνωρίζουν fake emails, – το 30% των Βραζιλιάνων δεν μπορεί να καταλάβει εάν ένα email δεν είναι γνήσιο, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα της εταιρείας κυβερνοασφάλειας.

Βραζιλία phishing επιθέσεις
Βραζιλία: Πρώτη στις phishing επιθέσεις. Ποιες χώρες ακολουθούν;

Πρόταση: 24 ώρες χωρίς social media, email, videogames: Challenge των 2,400 $

Τέλος ο Assolini τόνισε τα εξής: «Πρέπει να βελτιώσουμε την ψηφιακή μας εκπαίδευση. Το γεγονός ότι δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις απειλές, μας καθιστά ευάλωτους και επιρρεπείς σε διαδικτυακές απάτες και κακόβουλες επιθέσεις».

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS