ΑρχικήinetΤο Facebook κατηγορείται ότι δεν παρέχει στους χρήστες ένα «ασφαλές» περιβάλλον

Το Facebook κατηγορείται ότι δεν παρέχει στους χρήστες ένα «ασφαλές» περιβάλλον

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα υπέβαλαν αγωγή εναντίον του Facebook στη Γαλλία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι δεν παρέχει ένα «ασφαλές» περιβάλλον στους χρήστες αφού παραβιάζει τους δικούς του όρους και προϋποθέσεις.

Facebook

Η ομάδα υπεράσπισης των μέσων ενημέρωσης, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής παρόμοιων αγωγών και σε άλλες χώρες, είπε ότι η γαλλική νομοθεσία για τους καταναλωτές είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει το θέμα. Η παραπλάνηση των καταναλωτών είναι παράνομη σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία και οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 10% των ετήσιων πωλήσεών τους, εάν διαπιστωθεί παράβαση.

Δείτε επίσης: Οι χρήστες των social media είναι πιο επιρρεπείς στην παραπληροφόρηση

Η αγωγή που κατατέθηκε σε εισαγγελείς στο Παρίσι τη Δευτέρα υποστηρίζει ότι το Facebook (FB) έχει εμπλακεί σε “παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές” επιτρέποντας την παραπληροφόρηση και τις απειλές να ανθίσουν παρά την υπόσχεση που έδωσε ότι θα “ασκήσει επαγγελματική επιμέλεια” για να δημιουργήσει “ένα ασφαλές περιβάλλον.”

Η ομάδα, η οποία εδρεύει στο Παρίσι και επίσης γνωστή ως RSF, δήλωσε ότι οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους όρους και τις προϋποθέσεις του Facebook είναι “σε μεγάλο βαθμό ψευδείς” και έρχονται σε αντίθεση με τη «μεγάλης κλίμακας διάδοση μίσους και ψευδών πληροφοριών που γίνεται στο δίκτυο του.»

Δείτε επίσης: Facebook: Απαγορεύει την παραπληροφόρηση για όλα τα εμβόλια

Για να υποστηρίξει τους ισχυρισμούς της η οργάνωση Reporters Without Borders αναφέρει δηλώσεις πρώην υπαλλήλων του Facebook, δύο εκτενείς αναφορές που περιγράφουν λεπτομερώς τη ρητορική μίσους και τις απειλές εναντίον Γάλλων δημοσιογράφων και παραδείγματα παραπληροφόρησης που διαδίδονται στην πλατφόρμα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι ελπίζουν ότι οι εισαγγελείς θα ξεκινήσουν έρευνα για το Facebook. Αλλά η οργάνωση είπε επίσης ότι θέλει το Facebook να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του. “Περιμένουμε από το Facebook να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει δώσει στους καταναλωτές του, αντί να προσποιείται ότι τις εφαρμόζει χωρίς στην πραγματικότητα να συμβαίνει κάτι τέτοιο”, ανέφερε η ομάδα.

Μάθετε επίσης: Wikipedia vs Big tech: Ποιος πολεμάει την παραπληροφόρηση;

Αν και η αγωγή δεν περιλαμβάνει σημαντικές αποκαλύψεις σχετικά με το Facebook, υπογραμμίζει την πίεση της εταιρείας από ρυθμιστικές αρχές και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση.

Το Facebook προσπάθησε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση με διάφορους τρόπους, από την επισήμανση ψευδών ισχυρισμών έως τη μείωση της εμφάνισης τους στα feed των χρηστών. Αλλά το ζήτημα δεν έχει λυθεί. Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook Mark Zuckerberg την Πέμπτη πρόκειται να απαντήσει σε ερωτήσεις που θα του θέσουν νομοθέτες σχετικά με τον ρόλο που έπαιξε η παραπληροφόρηση στα social media στην επίθεση που έγινε στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στην αρχή του έτους.

Πηγή πληροφοριών: edition.cnn.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS