ΑρχικήinetWikipedia vs Big tech: Ποιος πολεμάει την παραπληροφόρηση;

Wikipedia vs Big tech: Ποιος πολεμάει την παραπληροφόρηση;

Καθώς η Ημέρα των Εκλογών μετατράπηκε σε Εβδομάδα Εκλογών στις ΗΠΑ, το Facebook, το Twitter και το YouTube προσπαθούσαν να αποτρέψουν την αναστάτωση που προκαλούσαν τα παραπλανητικά posts. Ο Πρόεδρος Donald Trump ισχυρίστηκε ότι οι εκλογές νοθεύτηκαν. Ο ίδιος και οι υποστηρικτές του δημοσιεύσαν παραπλανητικά posts σε διάφορες πλατφόρμες των Big Tech. Όμως φαίνεται πως το Wikipedia κατάφερε να μην λάβει μέρος στα γεγονότα.

Wikipedia vs Big tech

Η σελίδα των Προεδρικών Εκλογών των ΗΠΑ στο Wikipedia για το 2020 ήταν κλειδωμένη. Η σελίδα παρέμεινε κλειδωμένη μέχρι την στιγμή που δημοσιεύτηκαν τα επίσημα αποτελέσματα. Η επιτυχία ήταν αποτέλεσμα μιας ειδικής ομάδας παραπληροφόρησης που συγκροτήθηκε από το Wikimedia Foundation, τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που βρίσκεται πίσω από το Wikipedia.

Αν και όλες οι μεγάλες τεχνολογικές πλατφόρμες προετοιμάστηκαν πυρετωδώς για τις εκλογές, η έλλειψη σκανδάλου στη Wikipedia κατά τη διάρκεια των εκλογών στις ΗΠΑ υπογράμμισε αυτό που πρεσβεύει το website: ένα λειτουργικό ανοιχτό διαδίκτυο. Αντίθετα, οι πλατφόρμες των Big Tech κατέληξαν να είναι περιβάλλοντα παραπληροφόρησης.

“Το Wikipedia είναι μια από τις μεγαλύτερες συλλογικές προσπάθειες στην ανθρώπινη ιστορία”, δήλωσε ο Ryan Merkley, επικεφαλής του προσωπικού στο Wikimedia Foundation. Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές που επεξεργάζονται και ενημερώνουν αυτές τις σελίδες.

Σήμερα είναι τα 20α γενέθλια του Wikipedia. Τα γενέθλια του ιστότοπου είναι μια υπενθύμιση της ανθεκτικότητάς του σε μια ιδιαίτερα χαοτική περίοδο τόσο για το διαδίκτυο όσο και για τον πραγματικό κόσμο.

Οι εξτρεμιστές υπέρ του Trump πραγματοποίησαν εξέγερση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ που είχε προγραμματιστεί σε μεγάλο βαθμό στο διαδίκτυο. Οι ταραχοποιοί χρησιμοποιήσαν τα social media για να μπορέσουν να συντονιστούν.

Τις μέρες μετά την επίθεση, οι κοινωνικές πλατφόρμες πήραν κάποιες σημαντικές αποφάσεις, Facebook, Twitter και YouTube μπλόκαραν τους λογαριασμούς του Donald Trump. Το Facebook κατήργησε δημοσιεύσεις που χρησιμοποιούν την φράση “stop the steal” και το Twitter έχει διαγράψει περισσότερους από 70.000 λογαριασμούς υποστηρικτών του QAnon, οι οποίοι πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διευθύνεται από μια ομάδα του Σατανά.

Wikipedia vs Big tech

Φυσικά, όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το Wikipedia είναι τέλειο. Οι σελίδες του είναι επιρρεπείς σε βανδαλισμούς και ο ιστότοπος είναι συχνός στόχος φαρσών. Αλλά οι αποτυχίες στο Wikipedia δεν θέτουν σε κίνδυνο τη δημοκρατία. Η κοινότητα της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας είναι “καλύτερα προετοιμασμένη για να αποτρέψει περιστατικά παραπληροφόρησης”, ανέφερε το Columbia Journalism Review την Πέμπτη.

Το Wikipedia αποφεύγει μερικές από τις παγίδες του Facebook, του Twitter και του Youtube, επειδή δεν υποστηρίζεται από διαφημίσεις, δήλωσε ο Merkley. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπος δεν έχει στοχευμένους αλγόριθμους με στόχο την ενίσχυση του engagement. “Το κίνητρό μας είναι να βρουν οι άνθρωποι τις πληροφορίες που ζητούν εύκολα και γρήγορα”, είπε.

Έτσι, ενώ οι μεγάλες κοινωνικές πλατφόρμες αντιμετώπισαν προβλήματα μετά τις εκλογές, το Wikipedia “μπόρεσε να διατηρήσει την ηρεμία του”. Η σελίδα των Προεδρικών Εκλογών των ΗΠΑ για το 2020 ήταν από τις πιο δημοφιλείς σελίδες της χρονιάς.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS