ΑρχικήyoutubeΠροβλήματα στην αγορά gaming laptops λόγω... crypto-miners

Προβλήματα στην αγορά gaming laptops λόγω… crypto-miners

Σύμφωνα με μια νέα αναφορά, οι crypto-miners δεν αγοράζουν μόνο GPUs επιτραπέζιων υπολογιστών για τις δραστηριότητές τους. Αντιθέτως, έχουν αρχίσει να στρέφονται και σε gaming laptops. Σε αυτή τη στροφή οφείλονται και οι υψηλές πωλήσεις των gaming laptops κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του έτους, όπου συνήθως τα πράγματα είναι λίγο πιο ήσυχα.

crypto-miners

Σύμφωνα με την εφημερίδα DigiTimes, που ασχολείται με αυτά τα θέματα, οι crypto-miners στην Κίνα, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα αγοράζουν μεγάλα αποθέματα laptops με RTX 3000 GPU. Μάλιστα λέγεται ότι οι crypto-miners έχουν πιέσει τους κατασκευαστές να δημιουργήσουν συστήματα που συνδυάζουν ισχυρές GPU με components χαμηλού κόστους καθώς ο μόνος λόγος που θα χρησιμοποιηθούν είναι για crypto-mining.

To crypto-mining επηρεάζει σημαντικά τις τιμές των GPU. Στην πραγματικότητα, είναι η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, που το crypto-mining αυξάνει σημαντικά τις τιμές. Την πρώτη φορά, είχαν επηρεαστεί μόνο κάρτες γραφικών της AMD. Τη δεύτερη φορά επηρεάστηκε και η Nvidia. Οι crypto-miners αγοράζουν τεράστια αποθέματα καρτών με αποτέλεσμα να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στην αγορά.

Δεδομένων αυτών των ελλείψεων, στράφηκαν στις μαζικές αγορές gaming laptops που είναι εξοπλισμένα ήδη με αυτές τις κάρτες γραφικών. Αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα δούμε τις τιμές να αυξάνονται και σε αυτά.

gaming laptops

Η AMD και η Nvidia δεν έχουν άμεσο κέρδος από αυτή την κατάσταση.

Φυσικά και οι δύο επωφελούνται από την υψηλή ζήτηση των laptops, αλλά ούτε η Nvidia ούτε η AMD θα αυξήσουν τις διαπραγματευόμενες τιμές τους με τους κατασκευαστές για να λάβουν περισσότερα κέρδη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η τελευταία άνθηση του κρυπτονομίσματος στην αγορά, βρίσκει την Nvidia με λάθος διαχείριση των αποθεμάτων με Pascal αρχιτεκτονική, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα αποθέματα με Turing αρχιτεκτονική.

Σε γενικές γραμμές, η ζήτηση στον κλάδο των ημιαγωγών είναι συνήθως μειωμένη κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και αυξάνεται σταδιακά μέχρι το τελευταίο τρίμηνο. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα χυτήρια ημιαγωγών διαχειρίζονται την προσφορά, είναι ο σχεδιασμός του χρονοδιαγράμματος κατασκευής με βάση τις συνηθισμένες εκτιμήσεις για τη ζήτηση.

Ωστόσο, φέτος είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις σχετικά με τη ζήτηση. Πέρα από τους crypto-miners, παίζουν ρόλο και οι γενικότερες συνθήκες. Με τους εμβολιασμούς για τον COVID-19, όλο και περισσότερες περιοχές σε όλο τον κόσμο θα αρχίσουν να βγαίνουν από το lockdown. Ορισμένοι πελάτες, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, έχουν μεγάλη ανάγκη από chips αυτή τη στιγμή. Η TSMC και η Samsung μπορούν να καλύψουν αυτή τη ζήτηση για λίγο, αλλά οι πιο νέοι πελάτες θα πρέπει να περιμένουν αρκετά. Εν ολίγοις, δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμη λύση σε αυτά τα προβλήματα.

Πηγή: ExtremeTech

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS