Οι υγειονομικές αρχές στην Κίνα δοκιμάζουν πρωκτικά διαγνωστικά τεστ για να ανιχνεύσουν τον COVID-19, καθώς κάποιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να είναι πιο ακριβής από τα παραδοσιακά τεστ, όπου το δείγμα λαμβάνεται από τη μύτη ή το λαιμό. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν νιώθουν και πολύ σίγουροι ότι τα πρωκτικά τεστ θα είναι καλύτερα.
Οι Global Times αναφέρουν τον γιατρό Li Tongzeng, υποστηρικτή των πρωκτικών διαγνωστικών τεστ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι “ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο στον πρωκτό ή στα περιττώματα σε σχέση με τις άνω οδούς του σώματος“.
Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, αυτή η μέθοδος έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στο Πεκίνο, ακόμα και σε μερικά σχολικά περιβάλλοντα.
Η εφημερίδα South China Morning Post αναφέρει ότι οι μαζικές δοκιμές διεξήχθησαν όταν η πρωτεύουσα μπήκε σε μερικό lockdown (περιοχές Daxing και Shunyi), όταν εντοπίστηκαν περιστατικά με την πιο μεταδοτική παραλλαγή του COVID-19, που ανακαλύφθηκε τον περασμένο μήνα στη Βρετανία. Η πρωτεύουσα έκτοτε είναι σε εγρήγορση.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Σύμφωνα με την εφημερίδα, σε ένα σχολείο βρέθηκε ένας ασυμπτωματικός μαθητής με τη συγκεκριμένη παραλλαγή και έτσι εξετάστηκαν περίπου 1200 άτομα. Οι επαφές του παιδιού υποβλήθηκαν σε πρωκτικά τεστ, ενώ ελήφθησαν δείγματα και από το λαιμό και τη μύτη. Όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά.
Προφανώς αυτή η μέθοδος τεστ για τον COVID-19 είναι περισσότερο “ενοχλητική” από την εξέταση σε μύτη και λαιμό. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αναφορές για άλλες χώρες που να προτείνουν τα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ ως καλύτερα για την ανίχνευση του COVID-19. Ωστόσο, ήδη έχει αρχίσει συζήτηση σχετικά με την ακρίβεια και την αποτελεσματικότητα της συγκεκριμένης μεθόδου.
Το ABC News στην Αυστραλία αναφέρει ότι το “επεμβατικό” νέο τεστ χρησιμοποιείται εκτός Πεκίνου σε μέρη, όπως η πόλη Guangzhou, όπου μια γυναίκα ανέφερε στα social media ότι έκανε πρωκτικό τεστ την 14η ημέρα της καραντίνας της. Ένας άλλος χρήστης των κοινωνικών μέσων στο Πεκίνο είπε ότι το πρωκτικό τεστ την έκανε να αισθανθεί ντροπή.
“Απλώς ατελείωτη ντροπή. Κανένα άλλο συναίσθημα. Καλή τύχη“, έγραψε η μαθήτρια σχετικά με το τεστ στην Κίνα.
Ειδικοί από άλλες χώρες αμφισβητούν την αναγκαιότητα αυτής της τακτικής.
“Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος τι προσπαθούν να επιτύχουν εδώ με τα πρωκτικά διαγνωστικά τεστ“, δήλωσε ο Dr. Sanjaya Senanayake στο ABC News.
Η Κίνα έχει δει μια πρόσφατη επανεμφάνιση του COVID-19 σε ορισμένες περιοχές, κάτι που θεωρείται αρκετά ανησυχητικό, καθώς οι νέες παραλλαγές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική έχουν αποδειχθεί πιο μεταδοτικές.
Πηγή: Gizmodo