ΑρχικήsecurityDonald Trump: απαγόρευση εφαρμογών από την Κίνα

Donald Trump: απαγόρευση εφαρμογών από την Κίνα

Οκτώ κινέζικες εφαρμογές έχουν απαγορευτεί την Αμερική, από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια, την οικονομία και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Donald Trump

Η εντολή που υπογράφηκε την Τρίτη απαγορεύει “οποιαδήποτε συναλλαγή από οποιοδήποτε άτομο [..] με άτομα που αναπτύσσουν ή ελέγχουν τις κινεζικές συνδεδεμένες εφαρμογές λογισμικού ή με τις θυγατρικές τους” το αργότερο μέσα σε 45 ημέρες.

Η νέα εκτελεστική παραγγελία του Trump, αφορά τις εφαρμογές Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay και WPS Office.

Η απαγόρευση των εφαρμογών έχει στόχο τη διασφάλιση της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών της χώρας, καθώς και την αλυσίδα εφοδιασμού υπηρεσιών, σύμφωνα με την εκτελεστική εντολή 13873, που υπογράφηκε στις 15 Μαΐου 2019.

«Αυτή τη στιγμή, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής που δημιουργούν αυτές οι κινεζικές εφαρμογές λογισμικού», λέει η εκτελεστική εντολή.

«Με την πρόσβαση σε προσωπικές ηλεκτρονικές συσκευές όπως smartphone, tablet και υπολογιστές, οι κινεζικές εφαρμογές λογισμικού μπορούν να έχουν πρόσβαση και να συγκεντρώσουν τεράστια ποσά πληροφοριών από χρήστες, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων προσωπικών και ιδιωτικών πληροφοριών».

Ο Trump πρόσθεσε ότι η απαγόρευση είναι απαραίτητη παρά το γεγονός ότι πολλά εκτελεστικά τμήματα και υπηρεσίες έχουν ήδη απαγορεύσει τη χρήση των εφαρμογών σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Τόνισε επίσης ότι και η ινδική κυβέρνηση απαγόρευσε πάνω από 200 κινεζικές εφαρμογές για “κλοπή και κρυφή διαβίβαση δεδομένων χρηστών με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο σε διακομιστές σε τοποθεσίες εκτός Ινδίας”.

Η πρόσφατη εκτελεστική εντολή ακολουθεί δύο παρόμοιες που υπογράφηκαν τον Αύγουστο του 2020 και απαγορεύουν τυχόν συναλλαγές με τις εταιρείες πίσω από την WeChat (Tencent Holdings Ltd) και την TikTok (ByteDance Ltd).

Τον Δεκέμβριο, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις στις αμερικανικές επιχειρήσεις για τους κινδύνους κλοπής δεδομένων πίσω από τη χρήση υπηρεσιών δεδομένων και εξοπλισμού, που παρέχονται από εταιρείες που συνδέονται με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας (ΛΔΚ).

“Για πολύ καιρό, τα δίκτυα και τα δεδομένα των ΗΠΑ έχουν εκτεθεί σε απειλές στον κυβερνοχώρο που εδρεύουν στην Κίνα, οι οποίες χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για να δώσουν στις κινεζικές εταιρείες ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά”, δήλωσε ο τότε αναπληρωτής γραμματέας της DHS Chad F. Wolf.

Πηγή: BleepingComputer

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS