ΑρχικήinetΤο face recognition μπορεί να ταυτοποιήσει αρκούδες και αγελάδες

Το face recognition μπορεί να ταυτοποιήσει αρκούδες και αγελάδες

Το face recognition μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση διαφόρων ζώων όπως οι αρκούδες και οι αγελάδες!

 face recognition

Είναι δύσκολο για τον μέσο άνθρωπο να ξεχωρίσει τις αρκούδες Dani, Lenore και Bella. Όμως, η Melanie Clapham δεν είναι το μέσο άτομο. Ως βιολόγος αρκούδων, έχει περάσει πάνω από μια δεκαετία μελετώντας αυτές τις αρκούδες, που ζουν στο Knight Inlet του Καναδά, και ανέπτυξε μια αίσθηση για το ποια είναι ποια, προσέχοντας όλες τις λεπτομέρειες.

Αλλά η Clapham γνωρίζει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φυσικά δεν έχουν τις δυνατότητες της, ειδικά από την στιγμή που η εμφάνιση των αρκούδων αλλάζει δραματικά κατά τη διάρκεια ενός έτους – όπως η περίοδος της χειμερίας νάρκης, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο δύσκολη τη διάκριση τους.

Η παρακολούθηση μεμονωμένων αρκούδων είναι σημαντική, εξήγησε, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα και τη διατήρηση του είδους. Πριν από μερικά χρόνια, η Clapham άρχισε να αναρωτιέται αν η τεχνολογία του face recognition που συνήθως χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση ανθρώπων μπορεί να βοηθήσει σε όλα αυτά. Η Clapham συνεργάστηκε με δύο εργαζόμενους στον τομέα της τεχνολογίας και μαζί δημιούργησαν το BearID, το οποίο χρησιμοποιεί λογισμικό face recognition για να παρακολουθήσει/ταυτοποιήσει αρκούδες.

Ενώ η τεχνολογία του face recognition είναι γνωστή ως εργαλείο για την ταυτοποίηση ανθρώπων – αμφιλεγόμενη τεχνολογία λόγω των γνωστών ζητημάτων σχετικά με το απόρρητο, την ακρίβεια και την προκατάληψη – το BearID είναι μία από τις πολλές προσπάθειες προσαρμογής της σε ζώα. Οι υποστηρικτές της τεχνολογίας, όπως η Clapham, λένε ότι είναι ένας φθηνότερος, μακράς διαρκείας, λιγότερο επεμβατικός τρόπος παρακολούθησης των ζώων.

Η Clapham συνεργάστηκε και με τους Ed Miller και τη Mary Nguyen οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη μηχανική μάθηση και παρακολουθούν αρκούδες μέσω live webcam στο δημοφιλές στέκι αρκούδων, το Brooks Falls στο Εθνικό Πάρκο Katmai της Αλάσκας.

Τα τρία άτομα έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες φωτογραφίες αρκούδων για να δημιουργήσουν σύνολα δεδομένων, προσαρμόζοντας το υπάρχον λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Dog Hipsterizer. Ο στόχος είναι το λογισμικό να εντοπίσει τα πρόσωπα των αρκούδων στις εικόνες. Μόλις εντοπιστούν τα πρόσωπα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν το AI για να αναγνωρίσουν συγκεκριμένες αρκούδες.

Μέχρι στιγμής, το BearID έχει χρησιμοποιήσει 4.674 εικόνες από αρκούδες. Το 80% των εικόνων χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση του συστήματος αναγνώρισης προσώπου, είπε η Clapham και το υπόλοιπο 20% για τη δοκιμή του. Σύμφωνα με μια δημοσιευμένη έρευνα που κυκλοφόρησε πρόσφατα από αυτήν και τους συνεργάτες της, το σύστημα είναι 84% ακριβές.

Ενώ το BearID αναγνωρίζει αρκούδες, ο Joe Hoagland προσπαθεί να κάνει το ίδιο και στα βοοειδή. Ο Hoagland, κτηνοτρόφος βοοειδών στο Leavenworth του Κάνσας, κατασκευάζει μια εφαρμογή που ονομάζεται CattleTracs, η οποία είπε ότι θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε να τραβήξει φωτογραφίες των βοοειδών που θα αποθηκευτούν μαζί με τις συντεταγμένες του GPS και την ημερομηνία της φωτογραφίας σε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Οι επόμενες φωτογραφίες του ίδιου ζώου θα μπορούν να “ενωθούν” με τις προηγούμενες φωτογραφίες, βοηθώντας τους να παρακολουθήσουν τις αγελάδες με την πάροδο του χρόνου.

αγελάδες αρκούδες

Οι αγελάδες, εξήγησε, αλλάζουν πολύ συχνά περιβάλλον κατά τη διάρκεια της ζωής τους – από τους παραγωγούς μέχρι τα εργοστάσια συσκευασίας κρέατος. Δεν παρακολουθείται η ζωή τους, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διερεύνηση προβλημάτων όπως διάφορες ασθένειες που μπορούν να καταστρέψουν τα ζώα ή να βλάψουν και τους ανθρώπους. Ο Hoagland αναμένει ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη έως το τέλος του έτους.

«Το να εντοπίσουμε αυτό το άρρωστο ζώο, να το θέσουμε σε καραντίνα και να βρούμε με ποιον ήρθε σε επαφή είναι πολύ σημαντικό όπως έχουμε αντιληφθεί όλοι μας με το παράδειγμα της πανδημίας του COVID-19», είπε.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS