ΑρχικήinetΗ τεχνολογία θα οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις;)

Η τεχνολογία θα οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις;)

Μια νέα έκθεση του World Economic Forum (WEF) έδειξε ότι κατά τα επόμενα πέντε χρόνια ενδέχεται να χαθούν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς θα αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Ωστόσο, η ίδια έκθεση λέει ότι θα μπορούσε να υπάρχει μια ισορροπία, καθώς είναι πιθανό να δημιουργηθούν 97 εκατομμύρια νέοι ρόλοι. Για να γίνει αυτό, βέβαια, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις πρέπει να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες για να αναβαθμίσουν και να εκπαιδεύσουν το εργατικό δυναμικό.

τεχνολογία
Η τεχνολογία θα οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις;)

Η τεχνολογία έχει διευκολύνει και αυτοματοποιήσει σε μεγάλο βαθμό την εργασία των ανθρώπων. Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί μιλούν για την “Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση”. Ωστόσο, το 2020, λόγω της πανδημίας COVID-19, έχουν έρθει αλλαγές που έχουν επηρεάσει σημαντικά την εργασία, νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η πανδημία COVID-19 έχει επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των περισσότερων επιχειρήσεων και έχει φέρει στο προσκήνιο την απομακρυσμένη εργασία και νέες τεχνολογίες. Το WEF μελέτησε 300 από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου, οι οποίες απασχολούν τουλάχιστον οκτώ εκατομμύρια άτομα, και διαπίστωσε ότι το 80% των υπευθύνων λήψης αποφάσεων σχεδιάζουν να επιταχύνουν την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εργασίας τους.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι επιχειρήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης και των μεταφορών δείχνουν νέο ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ο δημόσιος τομέας επιθυμεί να αυξήσει τη χρήση big data, IoT και ρομποτικής.

Όμως, λόγω και της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, έχουν διαταραχθεί πολλές θέσεις εργασίας και έχει ενισχυθεί η αυτοματοποίηση της εργασίας. Αποτέλεσμα; Τα ποσοστά ανεργίας αυξάνονται στις περισσότερες χώρες και οι άνθρωποι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.

Η τεχνολογία θα οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις;)

Πρόσφατες εκτιμήσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δείχνουν ότι σχεδόν 11 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν διατεθεί σε όλο τον κόσμο για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντέξουν την κρίση. Το WEF, ωστόσο, υποστηρίζει ότι ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός είναι απαραίτητος, ώστε οι άνεργοι άνθρωποι να ανακάμψουν. Οι δεξιότητες που χρειάζονται για να μπορούν να δουλέψουν ξανά, αλλάζουν πολύ γρήγορα λόγω του ότι οι επιχειρήσεις αρχίζουν να υιοθετούν νέες τεχνολογίες.

Οι CIOs χρησιμοποιούν πλέον συστήματα και μηχανήματα AI για την εκτέλεση εργασιών που στο παρελθόν γίνονταν από ανθρώπους. Για παράδειγμα, το WEF προβλέπει ότι το 2025, τα μηχανήματα θα εκτελούν έως και το 65% της επεξεργασίας και ανάκτησης πληροφοριών και δεδομένων, αφήνοντας μόνο το 35% της διαδικασίας στους ανθρώπους.

Αυτό σημαίνει ότι πολλές θέσεις εργασίας θα χαθούν τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με το WEF, οι υπάλληλοι επεξεργασίας δεδομένων, οι λογιστές και οι εργάτες σε εργοστάσια ανήκουν στα επαγγέλματα που θα επηρεαστούν περισσότερο από την τεχνολογία.

Ταυτόχρονα, η αύξηση των λεγόμενων “θέσεων εργασίας του αύριο” θα αντισταθμίσει την έλλειψη ζήτησης σε θέσεις που θα μπορούν να καλυφθούν από μηχανήματα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα αυξηθεί η ζήτηση για θέσεις που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, τα δεδομένα, το AI και το cloud computing (αναλυτές δεδομένων, ειδικοί μηχανικής εκμάθησης, μηχανικοί ρομποτικής, προγραμματιστές κλπ.).

Η διαδικασία μετάβασης στις νέες θέσεις εργασίας δεν είναι εύκολη. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες.

Η τεχνολογία θα οδηγήσει στην ανεργία εκατομμύρια ανθρώπους (θα δημιουργηθούν νέες θέσεις;)

Οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με αυτό το θέμα. Πολλοί άνθρωποι έχουν αρχίσει (με δική τους πρωτοβουλία) να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα, ενώ τα τρία τέταρτα των εταιρειών ανέφεραν ότι αναζητούν τρόπους παροχής ευκαιριών επαναπροσδιορισμού και αναβάθμισης του προσωπικού τους.

Παρά την αισιοδοξία για την ανάδειξη νέων θέσεων εργασίας, το WEF τόνισε ότι πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, στο νέο πλαίσιο της  παγκόσμιας ύφεσης, ώστε να αποφευχθεί η μεγάλη απώλεια των παλαιών θέσεων. “Φέτος διαπιστώνουμε ότι, ενώ η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που σχετίζονται με την τεχνολογία, αναμένεται να αντισταθμίσει την απώλεια των τωρινών θέσεων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, η οικονομική συρρίκνωση μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης των “θέσεων εργασίας του αύριο“. Υπάρχει μια νέα ανάγκη να λάβουμε προληπτικά μέτρα για να διευκολύνουμε τη μετάβαση των εργαζομένων σε πιο βιώσιμες εργασίες“, αναφέρει η έκθεση.

Χωρίς προληπτικά μέτρα από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα.

Πηγή: ZDNet

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS