ΑρχικήsecurityΤα παλαιότερα Android τηλέφωνα θα εμφανίσουν error σε ορισμένα website

Τα παλαιότερα Android τηλέφωνα θα εμφανίσουν error σε ορισμένα website

Έως και το ένα τρίτο από τα υπάρχοντα smartphone Android θα αρχίσουν να λαμβάνουν μηνύματα σφάλματος από ιστότοπους που προστατεύονται από το Let’s Encrypt.

Μπορεί να μην είναι cool και σίγουρα δεν είναι ενημερωμένο, αλλά υπάρχουν εκατομμύρια παλιά smartphone Android εκεί έξω που τρέχουν το Android 7.1 Nougat του 2016 ή προηγούμενη έκδοση. Την 1η Σεπτεμβρίου 2021, ωστόσο, αυτά τα τηλέφωνα θα αρχίσουν να αποτυγχάνουν όταν προσπαθούν να συνδεθούν με ιστότοπους που προστατεύονται από πιστοποιητικά Let’s Encrypt Secure-Socket Layer (SSL) / Transport Layer Security (TLS).

Android

Το Let’s Encrypt είναι η εξαιρετικά δημοφιλής, δωρεάν αρχή έκδοσης πιστοποιητικών ανοιχτού κώδικα (CA). Χάρη στην υπηρεσία του, έχουν «ασφαλιστεί» πάνω από ένα δισεκατομμύριο ιστότοποι. Λειτουργεί καλά, αλλά το πρωτότυπο πιστοποιητικό root του Let’s Encrypt, το οποίο βασίστηκε σε cross-signature από το IdenTrust, “DST Root X3”, θα λήξει την 1η Σεπτεμβρίου 2021.

Με τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα, αυτό δεν θα ήταν πρόβλημα. Το Let’s Encrypt έχει πλέον το δικό του root certificate, το ISRG Root X1 και τα περισσότερα λειτουργικά συστήματα και προγράμματα περιήγησης μπορούν να λειτουργήσουν με αυτό. Δυστυχώς, αυτό δεν συμβαίνει με το Android.

Δεν είναι κάτι καινούριο ότι το Android δεν ενημερώνεται αρκετά συχνά από τους προμηθευτές. Οποιοδήποτε τηλέφωνο Android με Android 6 ή παλαιότερη έκδοση δεν έχει λάβει ενημερώσεις ασφαλείας από πέρυσι. Όμως, οι χρήστες, όπως δεκάδες εκατομμύρια που εξακολουθούν να τρέχουν τα Windows 7, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια έως ότου πραγματικά αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα.

Αυτό το ερχόμενο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ένα πρόβλημα που δεν θα μπορέσουν να αγνοήσουν. Στην καλύτερη περίπτωση, εάν εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε ένα από αυτά τα παλαιότερα τηλέφωνα, θα λάβετε ένα μήνυμα σφάλματος που θα σας ρωτά εάν θέλετε να μεταβείτε στον ιστότοπο. Στη χειρότερη περίπτωση, δεν θα μπορείτε να μπείτε καθόλου στον αγαπημένο σας ιστότοπο.

Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει για αυτό; Λοιπόν, μην ψάξετε στο Let’s Encrypt για μια εύκολη λύση. Βλέπετε, δεν είναι πραγματικά το πρόβλημα του. Από την πρώτη ημέρα, οι προμηθευτές Android hardware αρνήθηκαν να ενημερώσουν τα συστήματα τους. Εάν θέλετε ένα smartphone Android, το οποίο συμβαδίζει με την κατάσταση του λειτουργικού συστήματος, η μόνη σας επιλογή είναι να αγοράσετε ένα τηλέφωνο Google Pixel ή ένα Samsung.

Βέβαια δεν έχουν όλοι την δυνατότητα να αγοράσουν ένα νέο τηλέφωνο, οπότε μπορείτε να εγκαταστήσετε το Firefox Mobile. Προς το παρόν υποστηρίζει το Android 5.0. Βοηθά γιατί ο Firefox είναι το μοναδικό πρόγραμμα περιήγησης ιστού, το οποίο κυκλοφορεί με τη δική του λίστα αξιόπιστων root certificates.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS