ΑρχικήsecurityΙρανός CEO ένοχος για συνωμοσία και παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ!

Ιρανός CEO ένοχος για συνωμοσία και παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ!

Οι ΗΠΑ επέβαλαν ποινή φυλάκισης 23 μηνών στον CEO μιας εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που φέρεται να βοήθησε Ιρανούς υπηκόους να πραγματοποιήσουν οικονομικές συναλλαγές κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων. Ο 33χρονος Ιρανός εκατομμυριούχος CEO Seyed Sajjad Shahidian κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Ιούνιο για συνωμοσία που είχε ως στόχο την εξαπάτηση και τη διάπραξη αδικημάτων εναντίον των ΗΠΑ. Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ένα περιφερειακό δικαστήριο στη Μινεσότα καταδίκασε τον Shahidian σε φυλάκιση.

Ο Ιρανός ιδρυτής και CEO της διαδικτυακής πλατφόρμας Payment24.ir βοηθούσε Ιρανούς υπηκόους να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις που απαγορεύουν τις οικονομικές συναλλαγές με επιχειρήσεις που εδρεύουν στις ΗΠΑ. Οι χρήστες της πλατφόρμας πλήρωναν ένα ποσό για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις, ώστε να μπορούν να αγοράσουν software υπολογιστών από εταιρείες των ΗΠΑ.

Ιρανός CEO ένοχος για συνωμοσία και παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ!

Η Payment24 είχε γραφεία στην Τεχεράνη, τη Σιράζ και το Ισφαχάν του Ιράν και απασχολούσε περίπου 40 άτομα. Σε Ιρανούς πελάτες που επεδίωκαν να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές αγορές από επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, η εταιρεία πωλούσε ένα πακέτο που περιλάμβανε λογαριασμό PayPal, μια δόλια «ταυτότητα και απόδειξη διεύθυνσης», μια απομακρυσμένη διεύθυνση IP από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και δώρο κάρτα Visa.

Οι πελάτες ενημερώθηκαν από την Payment24 σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας λογαριασμών με ξένη ταυτότητα και τους δόθηκε εντολή να μην επιχειρήσουν να συνδεθούν σε ξένο site με ιρανική διεύθυνση IP.

Ιρανός CEO ένοχος για συνωμοσία και παράβαση κυρώσεων των ΗΠΑ!

Για να επιτύχει τις συναλλαγές κατά παράβαση των κυρώσεων των ΗΠΑ, ο Shahidian έλαβε λογαριασμούς επεξεργασίας πληρωμών από εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όπως η PayPal, χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια και άλλα πλαστά έγγραφα παραμονής, ώστε να φαίνεται ότι οι πελάτες του κατοικούσαν εκτός Ιράν. Ο Shahidian παραδέχτηκε ότι άνοιξε εκατοντάδες λογαριασμούς PayPal για Ιρανούς πελάτες του και ότι μετέφερε παράνομα εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ στην οικονομία του Ιράν.

Ο Shahidian συνελήφθη στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 2018, αφότου εθεάθη να επισκέπτεται πολλά τουριστικά σημεία, όπως το London Eye και το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Madame Tussauds, ενώ εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2020.

Οι ερευνητές της Εθνικής Υπηρεσίας Κυβερνογκλήματος του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι η Payment24 είχε προηγουμένως χρησιμοποιηθεί από διεθνείς κυβερνοεγκληματίες που είχαν ως στόχο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS