ΑρχικήinetFacebook: Καταργεί κι άλλους λογαριασμούς για ρώσικη προπαγάνδα

Facebook: Καταργεί κι άλλους λογαριασμούς για ρώσικη προπαγάνδα

Το Facebook αποκάλυψε ένα ακόμη δίκτυο ψεύτικων λογαριασμών, που φάνηκε να συνδέεται με τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας. Όπως και με μια άλλη πρόσφατη έρευνα, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί εξαπάτησαν τους πραγματικούς δημοσιογράφους να γράφουν άρθρα για αυτούς, παριστάνοντας συντάκτες και φορείς των μέσων ενημέρωσης.

facebook
Facebook: Καταργεί κι άλλους λογαριασμούς για ρώσικη προπαγάνδα

Το Facebook αποκάλυψε τις καταργήσεις, λέγοντας ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί είχαν αποκτήσει περίπου 59.000 ακόλουθους στην πλατφόρμα του και 2.000 στο Instagram. Ο επικεφαλής της εταιρείας για την πολιτική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, Nathaniel Gleicher, δήλωσε ότι οι εν λόγω λογαριασμοί θα μπορούσαν επίσης να είχαν χρησιμοποιηθεί στις «επιχειρήσεις hack-and-leak» που χρησιμοποίησε η Ρωσία το 2016.

«Αν και δεν έχουμε δει τα δίκτυα που αφαιρέσαμε σήμερα να συμμετέχουν σε αυτές τις προσπάθειες ή να στοχεύουν άμεσα τις εκλογές των ΗΠΑ 2020, συνδέονται με παράγοντες που σχετίζονται με παρεμβάσεις στις ΗΠΑ στο παρελθόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στις ‘’διαρροές DC‘’ του 2016,» έγραψε ο Gleicher.

«Αυτά τα ψεύτικα πρόσωπα παρίσταναν τους συντάκτες και ερευνητές, και εξεδιδαν άρθρα για ιστοσελίδες. Αυτό το δίκτυο δήμοσίευε κυρίως στα ρωσικά και τα αγγλικά σχετικά με ειδήσεις και τρέχοντα γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων διαδηλώσεων και εκλογών στη Λευκορωσία, ρωσική και ουκρανική πολιτική, γεωπολιτικές συνωμοσίες, σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, σχέσεις της Ρωσίας με γειτονικές χώρες και κριτική για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, κοινωνικοοικονομική ζητήματα στις ΗΠΑ και πολιτικούς υποψήφιους των ΗΠΑ και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.»

Facebook: Καταργεί κι άλλους λογαριασμούς για ρώσικη προπαγάνδα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Facebook λέει ότι βρήκε ψεύτικους λογαριασμούς συνδεδεμένους με ρωσικούς κρατικούς φορείς. Νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως είχαμε αναφέρει, η εταιρεία κατέγραψε μερικούς λογαριασμούς συνδεδεμένους με τον Οργανισμό Έρευνας Διαδικτύου της Ρωσίας, που εξαπάτησε με επιτυχία τους δημοσιογράφους των ΗΠΑ να γράφουν άρθρα για έναν ιστότοπο που ονομάζεται PeaceData.

Οι τελευταίες καταργήσεις του Facebook έπιασαν επίσης δίκτυα λογαριασμών συνδεδεμένων με τη Ρωσία που είχαν στοχεύσει την Τουρκία, τη Συρία, την Ουκρανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS