ΑρχικήsecurityΚαταργήθηκε Twitter botnet που προωθούσε προπαγάνδα υπέρ της Κίνας

Καταργήθηκε Twitter botnet που προωθούσε προπαγάνδα υπέρ της Κίνας

 Twitter botnet

Η ερευνητική ομάδα των social media, Graphika, δήλωσε ότι εντόπισε ένα Twitter botnet με περίπου 3.000 bot που προωθούσαν πολιτικά spam μηνύματα υπέρ της Κίνας, επαναλαμβάνοντας επίσημα μηνύματα από λογαριασμούς που προωθούν κρατική προπαγάνδα.

Η Graphika είπε ότι μπόρεσε να εντοπίσει το botnet λόγω κάποιων ομοιοτήτων που παρουσίασε η συντριπτική πλειοψηφία των bot λογαριασμών. Οι περισσότεροι από αυτούς, χρησιμοποίησαν αποσπάσματα από το βιβλίο Dracula του Bram Stoker για την περιγραφή του προφίλ τους και για τα δύο πρώτα tweets.

προπαγάνδα υπέρ Κίνας

Η Graphika είπε ότι το Dracula botnet, όπως ονόμασε αυτό το σύμπλεγμα ψεύτικων λογαριασμών, παρουσίασε πολλές ομοιότητες με προηγούμενα Twitter botnet που αποτελούσαν μέρος του Spamouflage – ένα κωδικό όνομα που έχει δώσει η εταιρεία στις social media καμπάνιες επιρροής της κινεζικής κυβέρνησης. Αυτές οι εκστρατείες είχαν μελετηθεί από την Graphika τον Σεπτέμβριο 2019, τον Απρίλιο 2020 και τον Αύγουστο 2020.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκστρατείες που προωθούσαν προπαγάνδα υπέρ της Κίνας, η εταιρεία ανακάλυψε αυτό το νέο Twitter botnet νωρίς. Απ’ ότι φαίνεται το botnet είχε προλάβει να συγκεντρώνει μόνο 3.000 λογαριασμούς, με τους παλαιότερους να χρονολογούνται μόλις ένα μήνα πριν, τον Ιούλιο του 2020.

Η Graphika είπε ότι οι λογαριασμοί του botnet, από μόνοι τους δεν ήταν επικίνδυνοι, καθώς φαίνονταν να είναι αυτοματοποιημένοι για να παραθέτουν αποσπάσματα από το Dracula και να απαντούν σε tweets άλλων. Ωστόσο, η εταιρεία είπε ότι οι λογαριασμοί χρησιμοποιήθηκαν για να ενισχύσουν τα tweets και να δημιουργήσουν θέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προώθηση προπαγάνδας υπέρ της Κίνας (συνήθως απεικονίζουν μια διαστρεβλωμένη άποψη της πραγματικότητας, ευνοϊκή για τις διεθνείς υποθέσεις του Πεκίνου).

Το Twitter Dracula botnet είναι εκτός λειτουργίας από τις 20 Αυγούστου, σύμφωνα με τον Ben Nimmo, ερευνητή της Graphika.

Σε μια ανάρτηση, ο Nimmo είπε ότι το Twitter παρενέβη και ανέστειλε τη συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών του Twitter Dracula botnet, επισημαίνοντας όσους δεν καταργήθηκαν ως “περιορισμένους”, για να εμποδίσει τη δημοσίευση νέου περιεχομένου.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS