Μια hacking ομάδα, με το όνομα “Cl0ud SecuritY”, εισβάλλει σε παλιές LenovoEMC (πρώην Iomega), NAS συσκευές, κλέβει τα αρχεία και αφήνει ένα σημείωμα με το οποίο ζητά από τα θύματα να πληρώσουν μεταξύ 200 και 275 $ για να λάβουν τα δεδομένα τους πίσω.
Σύμφωνα με καταχωρήσεις στο BitcoinAbuse, οι επιθέσεις αυτές γίνονται εδώ και περίπου ένα μήνα. Το BitcoinAbuse είναι ένα portal, όπου οι χρήστες αναφέρουν διευθύνσεις Bitcoin που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις ransomware, σε εκβιασμούς και σε άλλα εγκλήματα και απάτες.
Οι επιθέσεις φαίνεται να στοχεύουν μόνο LenovoEMC / Iomega NAS συσκευές που έχουν εκτεθειμένο στο διαδίκτυο το management interface, χωρίς κωδικό πρόσβασης.
Δυστυχώς, υπάρχουν πολλές τέτοιες συσκευές εκτεθειμένες στο διαδίκτυο. Πολλές από αυτές, περιείχαν όντως ένα σημείωμα με την ονομασία “RECOVER THE FILES !!!!. Txt.”, που ζητούσε λύτρα.
Clone Alpha: Νέο επαναστατικό ανθρωποειδές ρομπότ
Χάκερ χρησιμοποιούν webcam χωρίς να εντοπίζονται
Αστεροειδής φλέγεται πάνω από τη Σιβηρία
Όλα τα σημειώματα είχαν την υπογραφή “Cl0ud SecuritY” και χρησιμοποίησαν το ίδιο email επικοινωνίας “cloud@mail2pay.com”.
Οι πρόσφατες επιθέσεις φαίνεται να είναι συνέχεια των επιθέσεων που ξεκίνησαν πέρυσι και οι οποίες στόχευαν, επίσης, LenovoEMC NAS συσκευές. Στις περσινές επιθέσεις, οι hackers χρησιμοποιούσαν διαφορετικό email επικοινωνίας και δεν ανέφεραν πώς λέγονται. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των κειμένων στα σημειώματα για τα λύτρα, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι πρόκειται για την ίδια hacking ομάδα.
Ο Victor Gevers, ερευνητής ασφάλειας στο GDI Foundation, είπε ότι παρακολουθεί τις επιθέσεις εδώ και χρόνια και ότι αυτές οι πρόσφατες εισβολές φαίνεται να είναι έργο μιας “μη εξελιγμένης” ομάδας. Ο Gevers είπε ότι οι hackers δεν βασίζονται σε ένα περίπλοκο exploit, αλλά στοχεύουν συσκευές που είναι ήδη εκτεθειμένες στο Διαδίκτυο.
Οι hackers της “Cl0ud SecuritY” ισχυρίζονται ότι έχουν αντιγράψει τα αρχεία των θυμάτων και απειλούν να τα διαρρεύσουν, εάν δεν καταβληθούν τα λύτρα εντός πέντε ημερών.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι οι hackers έχουν όντως τα δεδομένα, ούτε φαίνεται να έχουν διαρρεύσει δεδομένα προηγούμενων θυμάτων.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, τα σημειώματα των hackers μάλλον προσπαθούν απλά να τρομάξουν τα θύματα για να πληρώσουν τα λύτρα, ενώ οι hackers έχουν ήδη σβήσει τα δεδομένα των χρηστών.
Ο Gevers δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον των LenovoEMC NAS συσκευών δεν είναι νέες. Αντίστοιχα περιστατικά έχουν ανακαλυφθεί ήδη από το 1998.
Η Lenovo διέκοψε τις σειρές LenovoEMC και Iomega NAS το 2018, ωστόσο, ορισμένες συσκευές εξακολουθούν να λειτουργούν. Υπάρχει μια σελίδα υποστήριξης της Lenovo σχετικά με το πώς μπορούν οι χρήστες να ασφαλίσουν αυτές τις συσκευές και να προστατέψουν τα δεδομένα τους.
Τα τελευταία χρόνια οι συσκευές NAS έχουν στοχευτεί από DdoS malware, αλλά και από συμμορίες ransomware όπως οι Muhstik, QSnatch και eCh0raix. Οι τωρινές επιθέσεις σε LenovoEMC NAS συσκευές είναι απόπειρες εκβιασμού και όχι επιθέσεις ransomware, καθώς οι hackers δεν έχουν κρυπτογραφήσει αρχεία, αλλά πιθανότατα τα έχουν διαγράψει.