ΑρχικήsecurityΟι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Χονγκ Κονγκ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την εξαγωγή τεχνολογικού εξοπλισμού στο Χονγκ Κονγκ

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας αμερικανικής κατασκευής που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για στρατιωτικούς σκοπούς στο Χονγκ Κονγκ. Αυτός ο περιορισμός, ο οποίος είχε προηγουμένως εφαρμοστεί μόνο στην ηπειρωτική Κίνα, τέθηκε ως ισχύ εξαιτίας των νέων νόμων ασφαλείας της Κίνας που στοχεύουν στην ενίσχυση του ελέγχου του Πεκίνου.

Χονγκ Κονγκ ΗΠΑ

Τη Δευτέρα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ και το Υπουργείο Εξωτερικών προέβησαν σε δηλώσεις σχετικά με την απαγόρευση, με τα δύο τμήματα να αναφέρουν τα νέα μέτρα ασφαλείας της Κίνας στο Χονγκ Κονγκ ως λόγο για τον οποίο η περιοχή δεν λαμβάνει πλέον προτιμησιακή μεταχείριση.

“Με την επιβολή νέων μέτρων ασφαλείας από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στο Χονγκ Κονγκ, ο κίνδυνος να μεταφερθεί η “ευαίσθητη” τεχνολογία των ΗΠΑ στον Στρατό της Λαϊκής Απελευθέρωσης ή στο Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας έχει αυξηθεί, υπονομεύοντας ταυτόχρονα την αυτονομία της περιοχής”, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα “εκσπλαχνίζει τις ελευθερίες του Χονγκ Κονγκ” με τις νέες πολιτικές ασφάλειας.

“Καθώς το Πεκίνο προχωρά με την ψήφιση του εθνικού νόμου για την ασφάλεια, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταματήσουν σήμερα τις εξαγωγές αμερικανικού αμυντικού εξοπλισμού και θα λάβουν μέτρα για την επιβολή των ίδιων περιορισμών στις αμερικανικές τεχνολογίες άμυνας και διπλής χρήσης στο Χονγκ Κονγκ όπως και για την Κίνα,” είπε ο Pompeo.

Όπως αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους The New York Times, η νέα απαγόρευση εξαγωγών έρχεται καθώς οι Κινέζοι νομοθέτες κάνουν τις τελικές προετοιμασίες για την έγκριση ενός εθνικού νόμου περί ασφάλειας που θα μπορούσε να περιορίσει δραστικά τις διαμαρτυρίες και άλλες επικρίσεις της κινεζικής κυβέρνησης.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να απαγορεύσουν την εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και τεχνολογίας διπλής χρήσης είχε ήδη αρχίσει να λειτουργεί από τον προηγούμενο μήνα, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump στα τέλη Μαΐου να ανακοινώνει την κατάργηση ορισμένων εξαιρέσεων πολιτικής που αντιμετώπιζαν το Χoνγκ Κονγκ διαφορετικά από την ηπειρωτική Κίνα.

Εκείνη την εποχή, οι ειδικοί εξέφρασαν ανησυχία ότι οι αλλαγές θα επηρέαζαν το Χονγκ Κονγκ και θα περιορίσουν σοβαρά την ικανότητα των εταιρειών να πραγματοποιούν τεχνολογικές μεταφορές.

Περίπου 6% – 10 δισεκατομμύρια δολάρια – των εισαγωγών της ηπειρωτικής Κίνας από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν μέσω του Χονγκ Κονγκ το 2018, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χoνγκ Κονγκ.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS