ΑρχικήsecurityΠώς νιώθεις αν πέσεις θύμα hacking ή ransomware επίθεσης;

Πώς νιώθεις αν πέσεις θύμα hacking ή ransomware επίθεσης;

ransomware

Όταν μιλάμε για μια hacking ή ransomware επίθεση σκεφτόμαστε πάντα το οικονομικό κόστος. Πολλές φορές, δεν δίνεται σημασία στον ψυχολογικό αντίκτυπο της επίθεσης στο θύμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και διευθυντή του Centre for Counter Fraud Studies του University of Portsmouth, Mark Button, υπάρχει η αντίληψη ότι τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο δεν έχουν τόσο καταστροφικές συνέπειες όσο τα φυσικά-σωματικά εγκλήματα. Ωστόσο, η έρευνά του διαπίστωσε ότι οι hacking επιθέσεις μπορεί να έχουν παρόμοιο αντίκτυπο με εγκλήματα όπως η διάρρηξη κ.ά.

Η ομάδα του Button πήρε συνέντευξη από 52 θύματα hacking και ransomware επιθέσεων για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των ηλεκτρονικών εγκλημάτων (hacking, μολύνσεις από ιούς, denial-of-service επιθέσεις ransomware κλπ). Το ηλεκτρονικό έγκλημα αντιπροσωπεύει περίπου το 10% όλων των αναφερόμενων εγκλημάτων.

Σύμφωνα με τον Button, μερικά θύματα αισθάνονται όπως τα θύματα μιας φυσικής επίθεσης. Πολλοί ανέφεραν ψυχολογικές επιπτώσεις όπως θυμό, άγχος, φόβο, απομόνωση και ντροπή.

“Είναι αγχωτικό, τρομακτικό με πολλούς τρόπους. Και είναι πολύ ενοχλητικό όταν κάτι που μπορεί να δούλευες για δύο χρόνια, εξαφανίζεται έτσι απλά”, είπε ένα θύμα, υπάλληλος μιας μικρής επιχείρησης.

Τα θύματα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίασαν οικονομικές απώλειες που κυμαίνονταν από £ 2 έως 10.000 £. Μια εταιρεία χρειάστηκε να πληρώσει πάνω από 80.000 £ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επίθεσης. Ένα άλλο θύμα έχασε 40.000 £ και το 70% των πελατών του ως αποτέλεσμα του hacking.

hacking

Ωστόσο, οι συνέπειες, που δεν έχουν σχέση με το οικονομικό κομμάτι, ήταν πιο καταστροφικές.

“Σε μερικές περιπτώσεις τα θύματα δεν έχασαν καθόλου χρήματα, αλλά οι συνέπειες ήταν αρκετά καταστροφικές”, δήλωσε ο Button. Για παράδειγμα, ο ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης, που έπεσε θύμα ransomware επίθεσης, αποφάσισε να επιστρέψει στη χρήση χαρτιού επειδή ένιωθε πολύ άβολα.

“Ήταν ίσως οι πιο αγχωτικές τέσσερις ώρες της καριέρας μου. Και μπήκα, το πρωί, περιμένοντας να απολυθώ γιατί στην τελική είναι ο web server μου, είναι δική μου ευθύνη να τον διασφαλίσω”, είπε ένα άλλο θύμα hacking επίθεσης.

Ο υπεύθυνος μιας μικρής επιχείρησης είπε ότι ένιωσε θυμό για τη ransomware επίθεση: “Υπάρχει φυσικά ένα συναίσθημα θυμού γιατί κάποιος σε βάζει σε τέτοια ταλαιπωρία σε μια προσπάθεια να σε εκβιάσει και να βγάλει λεφτά”.

Ορισμένα θύματα προσπάθησαν να ζητήσουν από την αστυνομία να αναλάβει την υπόθεσή τους. Η έρευνα έδειξε ότι τα θύματα ransomware ήταν πιο πιθανό να λάβουν επίσκεψη, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί που να έχουν εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζουν εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και ακόμη και τότε, αυτά τα εγκλήματα είναι δύσκολο να διερευνηθούν.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS