ΑρχικήbusinessΕυρώπη: 40% των υπαλλήλων μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού

Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού

Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού: Πάνω από 90 εκατομμύρια υπάλληλοι σε όλη την Ευρώπη, θα πρέπει να αναπτύξουν σημαντικές δεξιότητες αν θέλουν να έχουν μία θέση στις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες! Στα επόμενα 10 χρόνια, περίπου το 40% του ανθρώπινου δυναμικού της Ευρώπης, θα κινδυνεύσει να μείνει χωρίς δουλειά, εξαιτίας της επέκτασης του αυτοματισμού σε 51 εκατομμύρια δουλειές.

Ευρώπη δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού
Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού

Σύμφωνα με ανάλυση της συμβουλευτικής εταιρείας McKinsey, σχεδόν όλοι από τους σημερινούς υπαλλήλους θα αντιμετωπίσουν αλλαγές που αφορούν την τεχνολογία.

Αν και τα στατιστικά φαίνεται να ενισχύουν τον φόβο της κατάληψης των θέσεων εργασίας από ρομπότ, είναι καλύτερο να μη βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα. Τα καλά νέα της υπόθεσης είναι ότι η έρευνα ανέδειξε μια αύξηση για τις επαγγελματικές ευκαιρίες, σε σημείο που η Ευρώπη μπορεί να φτάσει να έχει 6 εκατομμύρια εργαζόμενους μέχρι το 2030.

Καθώς θα βγαίνουν στην επιφάνεια νέες ευκαιρίες απασχόλησης στον τομέα της τεχνολογίας, η εταιρεία αναμένει ότι η αναζήτηση υπαλλήλων με τις απαραίτητες δεξιότητες για να καλύψουν τις θέσεις που θα δημιουργηθούν, θα είναι μια πρόκληση.

Ειδικά οι μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Λονδίνο, όπου οι ευκαιρίες θα συμπυκνωθούν, θα δυσκολευτούν να βρουν υπαλλήλους που θα μπορούν να  ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις που θα δημιουργήσουν τα ρομπότ.

Στην ουσία, η αναβάθμιση και η εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού θα ανέβει στην κορυφή της λίστας υποχρεώσεων των εταιρειών.

Αυτή την περίοδο με την πανδημία του κορονοϊού, η ανάγκη για αυτοματισμό στους χώρους εργασίας έγινε πιο έντονη. Η αναφορά δείχνει ότι τα επαγγέλματα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, είναι αυτά που έγιναν πιο ευάλωτα λόγω του COVID-19.

H εξυπηρέτηση πελατών και οι πωλήσεις, οι υπηρεσίες τροφίμων και τα οικοδομικά επαγγέλματα, είναι οι τρεις κλάδοι που είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα και λόγω της κρίσης του ιού και λόγω των ρομπότ αυτοματισμού.

Είναι ζωτικής σημασίας να βεβαιωθούμε ότι οι υπάλληλοι που ανήκουν σε μία από αυτές τις κατηγορίες, θα αναπτύξουν δεξιότητες οι οποίες θα μπορούν να τους εξασφαλίσουν μια νέα θέση εργασίας στις επαγγελματικές ευκαιρίες της νέας πραγματικότητας.

«Σήμερα, η αναφορά μας δείχνει ότι οι αλλαγές που θα έρθουν στα επαγγέλματα της Ευρώπης θα είναι κυρίως μια μετάβαση από μια μειωμένη απασχόληση σε μία άλλη, όπως η δουλειά ενός ταμία καταστήματος,» τονίζει η Susan Lund, μία από τους συγγραφείς της ανάλυσης.

Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού

Άποψη της Lund είναι ότι οι νέες θέσεις εργασίας θα μετατρέψουν τη βαρετή ρουτίνα σε μια ενδιαφέρουσα καθημερινότητα με διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις και επίλυση προβλημάτων.

«Αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι, που απασχολούνται σε θέσεις εργασίας που θα καταρρεύσουν λόγω των ρομπότ αυτοματισμού, να αναπτύξουν ικανότητες που είναι σε ζήτηση  στα ανερχόμενα επαγγέλματα

Το ερώτημα που παραμένει τώρα, είναι το που θα δούμε αυτές τις επαγγελματικές ευκαιρίες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι ο τομέας της υγείας και των κοινωνικών επαγγελμάτων θα βιώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση, ακολουθούμενα από επιστημονικές και τεχνικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση.

Η συμβουλή της Lund σε έναν μαθητή θα ήταν, μεταξύ άλλων, να ακολουθήσει την κατεύθυνση των επιστημών, τεχνολογιών, μηχανικής και μαθηματικών.

«Υπάρχουν επίσης και κάποιες άλλες βασικές δεξιότητες που οι άνθρωποι κατέχουν καλά, πολύ καλύτερα από τη μηχανική, και οι οποίες θα είναι η πηγή για τα επαγγέλματα του μέλλοντος. Συγκεκριμένα, οι κοινωνικές και συναισθηματικές ικανότητες, αλλά και το υψηλό διανοητικό επίπεδο. Αυτό σημαίνει αυξημένη ικανότητα να εργαστείς καλά με άλλους, να εκπαιδεύσεις, να διδάξεις, να διαχειριστείς, αλλά και να επιλύεις προβλήματα και να έχεις κριτική σκέψη

Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού
Ευρώπη: 40% των υπαλλήλων μένουν χωρίς δουλειά εξαιτίας του αυτοματισμού

Η ζήτηση κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων στις νέες επαγγελματικές ευκαιρίες που θα έρθουν, θα είναι αυξημένη κατά ένα τρίτο σε σχέση με τώρα. Οι άνθρωποι θα εστιάσουν σε θέσεις που δεν θα μπορούν να καλύψουν τα ρομπότ, κάτι που απαιτεί αλληλεπίδραση, προσοχή, εκπαίδευση, αλλά και ικανότητες διαχείρισης άλλων.

Για την επιβίωση στη νέα κοινωνία του αυτοματισμού, οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν γνώσεις που αυτή τη στιγμή δεν διαθέτουν.  Η έννοια της «Δια Βίου Μάθησης» θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, καθώς οι εργαζόμενοι θα αποκτούν συνεχώς νέες γνώσεις πάνω στο αντικείμενό τους.

Η εταιρεία ρομποτικής «Universal Robots», δουλεύει ήδη πάνω στην ανάπτυξη των «cobots» (collaborative robots), για επιχειρήσεις, τα οποία θα απλοποιούν τη χρήση μηχανημάτων αυτοματισμού.

Η Lund είναι αισιόδοξη ότι το ανθρώπινο δυναμικό της Ευρώπης είναι σε καλό δρόμο για την ανάκτηση των γνώσεων που θα χρειαστούν στο μέλλον. Ίσως ο αυτοματισμός αντί να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς δουλειά, να τους διευκολύνει και να τους προσφέρει κάτι πιο παραγωγικό.

«Οι επαγγελματικές δεξιότητες έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλούς κλάδους. Με τον ερχομό των ψηφιακών τεχνολογιών, αυτό έχει επιταχυνθεί. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι ανθρακωρύχοι δεν χρειάζεται πλέον να σκάβουν, αλλά να ελέγχουν το μηχάνημα που κάνει το σκάψιμο αντί για αυτούς

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS