ΑρχικήinetΔωρεάν πρόγραμμα eBook του Internet Archive τερματίζεται λόγω αγωγών

Δωρεάν πρόγραμμα eBook του Internet Archive τερματίζεται λόγω αγωγών

Τον Μάρτιο, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, το Internet Archive, κυκλοφόρησε το πρόγραμμα ebook National Emergency Library (Εθνική Βιβλιοθήκη Έκτακτης Ανάγκης).

ebook

Πρόκειται για ένα δωρεάν πρόγραμμα ebook, που έκανε διαθέσιμα στο κοινό περισσότερα από 1,4 εκατομμύρια βιβλία, χωρίς το συνηθισμένο σύστημα λίστας αναμονής του Internet Archive για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Ωστόσο μετά από αγωγές που έλαβε από τέσσερις κορυφαίους εκδοτικούς οίκους, με την κατηγορία ότι παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, το Internet Archive αποφάσισε να λήξει το δωρεάν πρόγραμμα ebook νωρίτερα από τις 30 Ιουνίου, που ήταν η καθορισμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα σταματάει σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου.

Η αγωγή κατατέθηκε από τους Hachette, HarperCollins, Penguin Random House και John Wiley & Sons. Σύμφωνα με την αγωγή, εκτός από την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων, η Εθνική Βιβλιοθήκη Έκτακτης Ανάγκης «υπερβαίνει κατά πολύ τις νόμιμες υπηρεσίες βιβλιοθήκης» και ισοδυναμεί με «ψηφιακή πειρατεία» σε μαζική κλίμακα.

Έτσι από τις 16 Ιουνίου, το Internet Archive θα επιστρέψει στο ελεγχόμενο μοντέλο ψηφιακού δανεισμού, στο οποίο οι αναγνώστες μπορούν να δανειστούν ψηφιοποιημένα αντίγραφα ενός βιβλίου, μεμονωμένα κάθε φορά μέσω λίστας αναμονής.

Οι εκδότες ωστόσο, δεν προσπαθούν απλώς να σταματήσουν το προσωρινό δωρεάν πρόγραμμα ebook. Η αγωγή αναφέρει επίσης, ότι ο ελεγχόμενος ψηφιακός δανεισμός είναι μια «εφευρεθείσα θεωρία» και υποστηρίζει ότι ο συνδυασμός κανονικών και ηλεκτρονικών βιβλίων από το Internet Archive είναι «βασικά ελαττωματικός».

Ωστόσο δεν είναι μόνο το Internet Archive που χρησιμοποιεί αυτό το ψηφιακό μοντέλο δανεισμού βιβλίων. Αρκετές πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες, όπως η UC Berkeley Library χρησιμοποιούν επίσης αυτό το μοντέλο, για να βοηθήσουν τους αναγνώστες.

Το Internet Archive, δημοσίευσε μία ανάρτηση στο ιστολόγιό του, στην οποία αναφέρει ότι «αυτή η αγωγή δεν αφορά μόνο την προσωρινή Εθνική Βιβλιοθήκη Έκτακτης Ανάγκης. Η κατηγορία επιτίθεται στην έννοια οποιασδήποτε βιβλιοθήκης που κατέχει και δανείζει ψηφιακά βιβλία, αμφισβητώντας την ίδια την ιδέα του τι είναι μια βιβλιοθήκη στον ψηφιακό κόσμο.”

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS