ΑρχικήinetGaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Gaia-X: η νέα πλατφόρμα cloud computing της Ευρώπης

Φαίνεται ότι η Ευρώπη αποφάσισε να απαλλαγεί από την Αμερική σε ότι αφορά τις υπηρεσίες cloud computing, δημιουργώντας το «Gaia-X».

Gaia-X

Μια ομάδα 22 εταιρειών από τη Γαλλία και τη Γερμανία, αναπτύσσει μία νέα πλατφόρμα cloud, η οποία θα κυκλοφορήσει σύντομα και ευελπιστεί ότι θα βοηθήσει τις χώρες της Ευρώπης να απαλλαγούν από την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ για υπηρεσίες cloud computing.

Σύμφωνα με το Reuters, η οντότητα που διαχειρίζεται την πλατφόρμα Gaia-X θα καταχωρηθεί ως μη κερδοσκοπική εταιρεία, βάσει του βελγικού δικαίου. Οι υπουργοί οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας θα ανακοινώσουν σύντομα και επίσημα την πρόοδο του εγχειρήματος στα ΜΜΕ.

Οι εταιρείες που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, υπολογίζουν ότι θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει στις αρχές του 2021 και ελπίζουν ότι θα βάλει ένα τέλος στην εξάρτηση της Ευρώπης από την Αμερική σε αυτόν τον τομέα.

Αν όλα πάνε καλά, το Gaia-X θα μπορέσει να ανταγωνιστεί υπηρεσίες όπως οι Google Cloud Platform, Amazon Web Services, Microsoft Azure, Alibaba και IBM, οι οποίες μέχρι τώρα ηγούνται του πεδίου των υπηρεσιών cloud computing και data hosting.

Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία, έχουν αναφερθεί πολλές φορές στο θέμα αυτής της κυριαρχίας αλλά και της ασφάλειας, καθώς τα δεδομένα τους φιλοξενούνται σε servers που ανήκουν σε εταιρείες της Silicon Valley.

Οι πρόσφατες γεωπολιτικές αναταράξεις και οι εμπορικοί πόλεμοι που ξεσπούν ανάμεσα στις χώρες, έχουν ανησυχήσει τους Ευρωπαίους πολιτικούς, οι οποίοι δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς να φιλοξενούν τα δεδομένα των χωρών τους σε servers στην Αμερική και την Κίνα.

Η δημιουργία ενός πιο ασφαλούς τοπικού περιβάλλοντος Cloud, δεν θα ευνοήσει μόνο τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα είναι και σύμφωνη με τη στρατηγική για μια ενιαία ψηφιακή αγορά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το έργο GAIA-X σχεδιάστηκε στη Γερμανία και υπεύθυνος γι’ αυτό είναι ο υπουργός Peter Altmeier. Αρκετές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα από διαφορετικές χώρες συμμετέχουν επί του παρόντος στην πρωτοβουλία, ανάμεσά τους και ορισμένα μεγάλα ονόματα όπως η SAP, η Siemens, η Deutsche Telekom και η Bosch της Γερμανίας αλλά και η γαλλική εταιρεία Atos, η οποία προηγουμένως είχε επικεφαλής τον Ευρωπαίο Επίτροπο Thierry Breton.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS